🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Колко закона е внесло всъщност правосъдното министерство

Противно на твърдението на Даниел Вълчев от ДБГ, ведомството на Христо Иванов е автор на над 40 законопроекта, 12 от които вече приети

Правосъдният министър Христо Иванов
Правосъдният министър Христо Иванов
Правосъдният министър Христо Иванов    ©  Надежда Чипева
Правосъдният министър Христо Иванов    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Министерството на правосъдието е внесло над 40 закона и подзаконови нормативни актове, 12 от които вече са влезли в сила. Това се казва в прессъобщение на институцията, вероятно продиктувано от изказването на бившия заместник-председател на "Движение "България на гражданите" (ДБГ) Даниел Вълчев пред различни медии миналата седмица, че за една година министерството не е внесло нито един законопроект.

От ведомството на Христо Иванов съобщават, че информацията може да бъде намерена в справка на дирекция "Съвет по законодателство", както и на сайта на институцията, на която се публикуват всички законопроекти и мотивите към тях. Сред изредените от МП внесени законопроекти са три изцяло нови закона, основани на европейски директиви и конвенции на ООН. Вече внесени в Народното събрание са проекти за промени в гражданско-процесуалния и наказателно-процесуалния кодекс, в закона на юридическите лица с нестопанска цел, в законодателството, уреждащо задържането под стража, и други. Сред публикуваните за обществено обсъждане са наредбата за провеждането на държавни изпити за юристи и проектът за нов закон за съдебната власт. Според министерството се работи по проект за кодекс за административните нарушения и наказания, който да отмени сега действащия закон, по промени в Семейния кодекс във връзка с осиновяването, а до дни предстои да се внесе проект за изменения в Търговския закон, с който да се въведе ново производство за стабилизиране на търговци.  

"Прави ми впечатление, че за една година няма нито един законопроект, внесен от министерството на правосъдието, прави впечатление, че законопроектът за промени в Конституцията е "минималистичен", а след гласуването той със сигурност ще претърпи промени и ще стане още "по-крехък", каза бившият заместник-председател на ДБГ пред БНТ миналата седмица. Според него всеки, изразил различно мнение за съдебната реформа, бива анатемосан. Даниел Вълчев коментира и изказването на Атанас Атанасов от ДСБ, че ще се оттеглят в опозиция, ако Христо Иванов бъде сменен, като каза, че "министрите идват и си отиват". 

В същото време лидерът на ДБГ Меглена Кунева обяви пълната си подкрепа за правосъдния министър. "На министър Иванов трябва да му се помогне. Нападките срещу него не са свързани с "Движение България на гражданите", още по-малко с мен", каза Кунева пред БНР в неделя. 

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    xki52318522 avatar :-|
    xki52318522
    • + 11

    Ами то и г-н Вълчев ми прилича на един от група ''симпатични'' млади юпита, които навремето идваха с приятни усмивки и заявки да оправят държавата. След което - оправиха себе си (някои от тях - и братята си) и се трансформираха като Пепеляшки - от приятни, енергични и (външно) мотивирани мъже - в обиграни, загладени, надменни политици и бизнесмени, които след това им участие във властта пазят ''нисък профил'' и се появяват от време на време, с ''шеговити'' коментари излъчващи елитарност и надменно звънтящи към "простолюдието", което им бе гласувало доверието си преди време. Г-н Вълчев, жалко само, че едва ли ще може дълго време да украсявате елхите със сина си, тъй като е много вероятно някой ден и той да напусне разкапваното от лидерите ни общество ... тъй като просто ще проумее, че баща му е трябвало да прави нещо много, много по-важно от елхата и е имал ясното съзнание за това ...

    Нередност?
  • 2
    rosiraycheva50._ avatar :-|
    Роси
    • + 2

    Вълчев всъщност какъв го играе.Той е интелигентен човек и така без нищо няма да говори.Какво цели всъщност с тези лъжи и полуистини.

    Нередност?
  • 3
    ddemi avatar :-|
    ddemi
    • + 4

    Вълчев пак е получил инструктаж от Кой да разваля седянката. Другият от "седянката", дето прецакаха учителите през 2007, се изцепи, че България сега е по-добре благодарение на неговото управление през 2013-2014. Заради тези две гнили ябълки в управлението на величеството сега образованието се нуждае от изкуствено дишане. Орешарски поне не представлява РБ, а Вълчев е троянски кон в РБ. Досега беше на изчакване, но преди второ четене на конституционните промени Кой го изкара на светло. Ако конституционните промени пропаднат, РБ ще се освободи ли от Вълчев?

    Нередност?
  • 4
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател
    • + 3

    До коментар [#2]: [quote#2:"rosiraycheva50._"]Вълчев всъщност какъв го играе[/quote]
    До коментар [#3] от "ddemi":

    "държавният гражданин" го играе
    https://www.facebook.com/bivolnews/photos/a.179783075406816.58000.176198279098629/1007037596014689/?type=3&theater

    Нередност?
Нов коментар