🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Мнения Daily - Отборът на статуквото срещу Христо Иванов

И още: Цената на злоупотребите с обществения ресурс - пропуснати частни инвестиции и потреблене; Еуфорията от бутафорията

В "Панорама" на БНТ премиерът Борисов обвини правосъдния министър, че "всеки ден влиза във войни", докато "прокуратурата си върши прекрасно работата"
В "Панорама" на БНТ премиерът Борисов обвини правосъдния министър, че "всеки ден влиза във войни", докато "прокуратурата си върши прекрасно работата"
В "Панорама" на БНТ премиерът Борисов обвини правосъдния министър, че "всеки ден влиза във войни", докато "прокуратурата си върши прекрасно работата"    ©  Капитал
В "Панорама" на БНТ премиерът Борисов обвини правосъдния министър, че "всеки ден влиза във войни", докато "прокуратурата си върши прекрасно работата"    ©  Капитал
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Позиция

Отборът на статуквото срещу Христо Иванов

От анализ на Емилия Милчева, ureport.bg

Тия дни пред всички рафтове и сергии на т.нар. Национална лотария има толкова хора, че човек се чуди дали лафкаджиите не са пуснали и залагания ще подаде ли оставка министърът на правосъдието Христо Иванов или няма. Така и така харчат пари за поръчкови медийни войни, групи за натиск и какво ли не.

Оставката на който и да е министър не стои на дневен ред в коалицията, заяви по bTV здравният министър д-р Петър Москов. Всъщност оставката на един министър стои на дневен ред от създаването на правителството. Опорните точки, по които се води престрелката в определена група медии, са не просто прозрачни, а дибидюс голи. Вероятно за да бъдат разбрани и от "бай Генчо от Кюстендил". Първо, бий по Христо Иванов, второ, бий по Радан Кънев, трето, враговете на моите врагове са мои приятели, четвърто, всички зелени са боклук, пето, добрите реформатори са от ДБГ – всъщност не просто добри, те са Реформаторският блок.

Премиерът Бойко Борисов посвети голяма част от тв изявата си в последната "Панорама" да чете конско от екрана на Христо Иванов. И за пореден път не просто неглижира сериозността на съдебната реформа, а прехвърля изцяло отговорността за неслучването й на един човек. Позволи си да го сравни с "Пепи" Москов и Ивайло Калфин – в полза на последните.

Нямаше дори намек, че съпротивата срещу съдебната реформа е огромна и че срещу Иванов, а и срещу и неправителствени организации, почтените и свестни хора в съдебната система и институциите на ЕС е статуквото.

Статуквото със своите кръгове, олигархични зависимости, почти целият ВСС, повечето народни представители в парламента – за всички тях имаме повече от обосновани предположения. Появата на записите от "Яневагейт", в които са замесени и поименно, са просто потвърждение. А тези записи разкриват Борисов и главния прокурор Сотир Цацаров като играчи от един отбор. (Все пак той си го е избрал, както чухме в записите от Банкя.)

Ако могат, и гранатомет ще извадят срещу Иванов само и само да си подаде оставката. Извън картинката като от реклама на лютеница, която премиерът рисува – че всичко в тая държавица е наред и си върви, е, че има нещо в правосъдието, то не е от най-важните, повече са женски приказки. Нека Борисов не се хаби. Знаем, че качественото правосъдие е началото на началата за всяка демократична държава. И реформата на реформите.

Видяхме вече как си отиде един министър, който си разбираше от работата – Веселин Вучков. Напускането му замрази каквито и да било опити за реформи в МВР, които впрочем заглъхнаха, след като всичко остана постарому.

Коментари+

Купуване на политическо време за сметка на поколенията

Политолози в "Неделя 150" на БНР

Симеон Първанов: За тази година плавно ГЕРБ, властта, Борисов лично извървя пътя от реформи към статукво. България се отказа от реформите в затлачени обществено-политически сектори, а това означава, че България задлъжнява, че се "купува" политическо време за сметка на поколенията. Цветанов е все по-силен, особено след изборите, отново живеем с разни записи, Борисов отново си позволява онази фриволна политическа лексика, която издава стабилността на положението му.

Евгений Дайнов: Виждаме едно услаждане на властта и разпределяне на порциите, което се скрива под думата "стабилност". Може да има привидно спокойствие, но проблемите се трупат. Това е общество, в което публичните институции обслужват задкулисни интереси, а такива общества произвеждат единствено бедност. Затова Борисов така истерично търси пари отвсякъде и затова взима дългове. Единственият начин да си купи Борисов спокойствие е да вземе още дългове, за което знаем, че не е никаква рецепта.

България на две скорости

Тома Белев във фейсбук

България е на две скорости - една малка група, която се опитва да издърпа обществото напред, и една голяма мързелива маса, дето все не й достига енергия. От дълги години всеки час някой от първата група така набира, че къса връзката и заминава нанякъде, а останалите още повече намаляват скоростта. Скоро масата ще е толкова неподвижна, че всеки и с най-малко усилие ще се откъсва.

Да напомня на ГЕРБ, РБ, АБВ и ПФ, че ако обществото искаше да го управляват боянските сараи и хотели, нямаше да протестира срещу Орешарски и вие нямаше да имате правителство.

За нетърпимост към злоупотребите с обществен ресурс

Пропуснати възможности за инвестиции и потребление.

Инициатива на Института за пазарна икономика под мотото "(Не)видимите държавни разходи", публикувана на сайта му ime.bg

Всички функции на съвременната държава се осъществяват с помощта на държавното преразпределение – държавата събира данъци и неданъчни приходи от бизнеса и гражданите, като с тях финансира своите разходи.

Всички държавни разходи, които се финансират с данъци и неданъчни приходи, обаче имат алтернативна цена – колкото са по-високи те, толкова и тази цена е по-голяма. Алтернативната цена произтича от пропуснатите възможности за частни инвестиции и потребление, които щяха да бъдат факт, ако тези средства не бяха иззети от държавата.

Колкото по-големи са разходите на държавата, толкова по-висок е рискът тези разходи да "изтласкат" частната икономическа дейност. В същото време държавните разходи традиционно се характеризират с по-висока степен на пилеене, неефективност и открити злоупотреби заради присъщия им характер, а именно - липсата на частен интерес.

Предвид това Институтът за пазарна икономика започва публична кампания с цел намаляване на прахосването на обществен ресурс. Ще се фокусираме не само върху бюджетите на държавните органи, но и върху някои от традиционните канали за източване и пилеене на обществени средства – държавните предприятия, общинските дружества и обществените поръчки.

Целите на инициативата са да:

  1. Представяме в обобщен и разбираем вид наличната информация за държавните разходи.
  2. Изготвяме икономически анализи на тези разходи, тяхната целесъобразност и ефективност.
  3. Привличаме обществено внимание към основните проблеми при управлението на собствеността и паричните потоци от и към държавната хазна и държавните компании.
  4. Изобличаваме злоупотребите с обществен ресурс.
  5. Създаваме обществена нетърпимост към пилеенето, отклоняването и кражбата на обществени средства.
  6. Намаляваме неефективността и пилеенето на обществени средства посредством упражняване на натиск върху тези, които взимат решения (участие в работни групи и експертни срещи, изготвяне на становища до публични институции, медийни участия и коментари).

Бел. ред.:В сряда, 9 декември, от 18 часа в литературен клуб "Перото" (до билетен център НДК) ще бъде представена книгата "Анатомия на кризата", съставена от Института по пазарна икономика с подкрепата на фондация "Фридрих Науман". Авторите в сборника, посветен на поврата в стопанския живот на България след 2009 г., са Асенка Христова, Атанас Георгиев, Георги Ангелов, Георги Ганев, Десислава Николова, Калоян Стайков, Красен Станчев, Лъчезар Богданов, Петър Ганев и Явор Алексиев

Духът на времето

Територията на еуфорията от бутафорията

От коментар на Емил Георгиев в "Площад Славейков"

Новият собственик на бившия Японски хотел, прочул се с изкореняването на японските вишни, е поставил на тяхно място чисто нови пластмасови електрически вишни. Тук няма никаква изненада – пластмасовото дърво е същият абсурд, като новите старини. Или по-точно същата бутафория.

Бутафория (на италиански: buttafuoria – фалшификат) са специално изготвяни предмети, употребявани в театрални представления вместо истински вещи. Широко е използвана в италианската комедия дел арте (справка в "Уикипедия").

Живеем в комедия, само дето нито е дел арте, нито е смешна. България е страната на бутафорията. На буйстващите богатеещи бодигардове, бедстващите бабички (дядовците умират по-млади) и банкрутиралите банки.

България не е страната на богатите, но благородни будители (била е за малко), а по-скоро на бействащите балансьори, бандитите с базуки и бабаитите в бронирани беемвета. А също е на бедните (духом) богаташи – фенове на бахур културата, безвкусицата и Бай Ганьо. Останалото е безмълвна биомаса.

Всичко ни е бутафорно – от европейската принадлежност, историята, демокрацията и опозицията, през съдебната система, медиите и културата до японските пластмасови дръвчета, които сигурно са китайски. Защото и бизнесът ни също е бутафорен.

От сайта nenovinite.com

България предложи на Германия да реставрира цялата Берлинска стена

БЕРЛИН - Българска делегация, водена от Вежди Рашидов, Йорданка Фандъкова и Божидар Димитров, отиде в Германия, за да даде акъл.

Лично на Ангела Меркел нашите бастиони на културното облагородяване са презентирали реставрацията на къшея Берлинска стена, поверен на София от немския народ.Делегацията е предложила да възстанови цялата стена в Берлин, като ще бъде изчистена от графити, за да не е толкова грозна, ще бъде топлоизолирана, ще има арки и ултрамодерна мазилка, която за две зими щяла да се състари.

"Като беше цяла Берлинската стена, живеехме по-добре", казал "професор" Димитров на Меркел, сипвайки ѝ ракия от шишенце, скрито в пояса на националната му носия. Ангела Меркел пък видяла шанс стената да предпази Германия от бежанци и директно пуснала обществена поръчка до "Водстрой" да вдигне стената.

zhelyo

Признание

Пети най-безумен монумент

Един от популярните сайтове в САЩ - cracked.com, е подбрал осем монумента от цял свят на известни личности, които изглеждат безумно. Паметникът на цар Самуил, поставен тази година до храма "Св. София" в столицата, е заел пето място с коментара, че "погледът на цар Самуил вероятно е в резултат на паранормално поглъщане на души".

Първото място в класацията е за статуя на Кристиано Роналдо в родния му град в Португалия, в нея е намерил място и паметник на Стив Джобс, определен от сайта като "резултат от неуспешно или непълно телепортиране в начунофантастичен филм на ужасите".

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    objective avatar :-@
    objective

    ГЕРБ се оказа ловен капан за наивни реформатори на ДС агентите-авджии Гоце и Павел. Бойко осигури консенсус, ама какъв – да няма съдебна реформа и да не се променя статуквото ! България не е Парламентарна република от Европейски тип, а Прокурорска република от съветски авторитарен тип. Главният прокурор е недосегаемо оръдие на мафията. Затова няма и не може да има осъден и вкаран в затвора нито един крупен мафиот ! Но България е раждала и, както се вижда, продължава да ражда смели борци за свобода и правда с името ХРИСТО !

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал