Съюзът на съдиите в България поиска оставката на всички членове на Висшия съдебен съвет заради Нели Куцкова

Според магистратската организация, ВСС е компроментиран до степен, че не може да защитава независимостта на съдебната власт

Според магистратската организация, ВСС се е превърнал в проводник на политически настроения.
Според магистратската организация, ВСС се е превърнал в проводник на политически настроения.
Според магистратската организация, ВСС се е превърнал в проводник на политически настроения.    ©  Надежда Чипева
Според магистратската организация, ВСС се е превърнал в проводник на политически настроения.    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Убедихме се от последните Ваши решения, че Висшият съдебен съвет (ВСС) в настоящия си състав все повече се компрометира до степен да не може повече да изпълнява задълженията си като гарант за независимост на съдебната власт, поради което считаме, че представителите на съдиите, както и останалите, които приемат позицията ни,  следва да подадат оставки". Така започва становище на Съюзът на съдиите в България (ССБ), адресирано до ВСС часове след поредния отказ на кадровия орган да назначи съдия Нели Куцкова за председател на Софийския апелативен съд (САС). С решението си ВСС на практика преповтори гласуването си отпреди няколко месеца – отново отказ да назначи Куцкова – което беше отменено от Върховния административен съд (ВАС). По този начин съвета изпълни и желанието на Бойко Борисов, който нападна съдия Куцкова в телевизионни интервюта в седмицата, предшестваща нейното повторно гласуване. "Фактите от последните седмици показват, че ВСС не само не решава проблемите на съдебната власт, но и ги създава. Само за кратък период стана очевидна абсолютната неспособност на колективния орган да взема компетентни и обосновани решения. Напротив, убедихме се, че е политически подвластен", продължават от магистратската организация.

ССБ посочват като особено скандални три действия на ВСС, изпълнени едва в последната седмица – решението да бъде възложена проверка на Инспектората на ВСС на председателите на Софийския районен съд, Върховния касационен съд и Районен съд – Пазарджик за заведени производства от частен характер срещу членове; задължаването на председателя на Софийски градски съд (СГС) Калоян Топалов да представи доклад за работата на съда за периода, след като поема контрола от Владимира Янева; и проведеното обсъждане и гласуване за избор на председател на САС от четвъртък.

Според съдиите, решението да бъдат извършени проверки на председателите на трите съдилища не изхожда от някакво правно основание, а единствено то длъжностните качества на лицата, срещу които са образувани проверки. "Подобно поведение, което очевидно е преценено като законосъобразно от ВСС, нарушава принципа за равнопоставеност на гражданите пред закона и демонстрира разбирането, че имате право да влияете върху администрирането и независимостта на съда по конкретни дела."

Решението да се изиска доклад за дейността на СГС би изглеждало принципно, "ако не беше изолирано, тенденциозно и взето в момента, в който голяма част от съдийската общност се противопостави на поредния политически опит да се внуши, че се предприемат законодателни мерки за реформи в съдебната система и започна публична дискусия за разкриване на привидността."

Най-голямо внимание от магистратската организация отделят на проваления избор на съдия Нели Куцкова. Вместо обсъждане на кандидатурата на Куцкова, във ВСС на практика е било преповторено оценката на Бойко Борисов, че "съдии, които са били политици, а след това се правят на обективни". "Така доказахте политическата си обвързаност и абсолютната си непоследователност, тъй като междувременно избрахте за председател на Апелативен съд – Бургас съдия Деница Вълкова, която ви напомняме, че също е заемала длъжността заместник-министър на правосъдието."

"Вие не се ръководихте от никакви принципни съображения при провеждането на тези два избора и не изпълнихте съдебното решение на ВАС да обосновете решението си, като приехте аналогично поведение на това, заради което беше отменено предишното, и затвърдихте усещането, че то е предопределено от политическите сили. Вие нямате легитимни аргументи защо съдия Куцкова, подкрепена от мнозинството съдии в САС, не притежава необходимите качества да заеме поста на председател и оставяте най-големия апелативен съд в страната без административен ръководите повече от година и половина." От ССБ допълват, че изложените становища от членове на ВСС представляват "нериемлив абсурд" – защото в идентични случаи законът е бил приложен различно. "И понеже не излагате мотиви за абсурда, а и едва ли бихте могли, то ние приемаме, че вашата воля е подменена от политическо настроение, на което ние станахме свидетели, а вие недопустими проводници."

"Вашите решения компрометират изключително много дейността на органа, в който членувате, защото саботират основната му конституционна задача. Единственият изход е да подадете оставки, за да не разрушавате повече и без това крехкия авторитет на институцията!", завършват своето становище съдиите.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    kaloianski avatar :-|
    kaloianski
    • + 9

    Важното е да не се прави проверка на хората на Митко Узунов, щото знаем той човек на кого е... В бастиона на Пеевски - Велинград например шеф на съда вече 12-та година е несменяем... www.blitz.bg/news/article/363211

    Нередност?
  • 2
    evpetra avatar :-|
    evpetra
    • + 7

    Браво на съдиите! Много обнадеждаващо!

    Нередност?
Нов коментар