🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Съдия Нели Куцкова, която превърна професията в кауза

На 21 юни Куцкова навършва пределната за съдии възраст и се пенсионира. Тя остава емблематичен пример за активна гражданска и политическа позиция в защита на съдийската независимост

Бюлетин: Капитал Право Капитал Право

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си

Темата накратко
  • Куцкова е сред съдиите, които показаха, че съдията може и трябва да има позиция, без това да пречи на неговата независимост и безпристрастност.
  • През цялата си съдийска кариера тя бе активен участник в обществения и в политическия живот на страната.
  • Беше и силно атакувана, защото съдийската независимост и гражданска активност е основна пречка за опазване на статуквото.

Емблематична. Това е определението, което съдия Нели Куцкова получи и от медии, и от магистрати, по повод на новината, че на 21 юни тя навършва пределната за съдии възраст и се пенсионира.

Съдия Куцкова ще остане емблема - заради последователно и отговорно отношение към развитие на правораздаването и отстояване на съдийската независимост. Това заяви членът на ВСС Атанаска Дишева на заседание на Съдийската колегия на съвета преди две седмици, на което Куцкова беше отличена с "личен почетен знак първа степен - златен" и с 1000 лв. награда.

На финала на кариерата си като съдия Нели Куцкова е редови член на Софийския апелативен съд, след като на няколко пъти през последните повече от десет години отказваше да иде във Върховния касационен съд. Нейното име отдавна стана символ на една епоха в развитието на българското съдийство и на каузата за достоен облик на професията.

Тя е сред съдиите, които още от първите години на прехода последователно демонстрираха, че съдията може и трябва да има гражданска позиция, без това да пречи на неговата правораздавателна функция и без да накърнява по какъвто и да е начин усещането на обществото за независимост и безпристрастност. През цялата си съдийска кариера Куцкова беше активен участник в обществения и в политическия живот на страната, нейното име и лице бяха разпознаваеми за публиката по време, когато българското общество не познаваше имената и лицата дори на председателите на върховните съдилища. Куцкова беше пример, лице и глас на съда, вдъхновение за младите съдии и техен гръб, обществен авторитет и верен приятел. И много атакувана, защото съдийската независимост и гражданска активност дълго време беше разпознавана (а и досега) като основна пречка за опазване на статуквото и задкулисието.

Мирослава Тодорова, бивш председател на ССБ:

Светъл и окуражителен пример за поколения съдии

Нели Куцкова е една от тези емблематични ярки личности в съдебната власт, чиито способности, сила на характера, обществена чувствителност, почтеност и човечност са били светъл и окуражителен пример за поколения съдии. Цялата й биография е красноречива илюстрация за това, че независимо от всички кризи на държавността в годините на демократичния преход, свързани включително с опити за грубо политическо и дори криминално овладяване на съдебната власт и за нейното дискредитиране, никой нито може да попречи на достойния професионален път на съдията, нито да обезцени истинския смисъл на работа му, нито да помрачи удовлетворението от многогодишните всепоглъщащи усилия по всяко дело за справедливото му решаване, нито да обезличи значението на смелостта при необходимост да се противопостави на силните на деня. Пенсионирането на Нели безусловно оставя голяма празнота в съда, но съм сигурна, че на нея никога няма да й хрумва да се отдалечи от проблемите на съдийството, нито да ни изостави в "битката за право".

Биография като илюстрация

Месеци след 10 ноември 1989 г. 106 съдии от Софийския районен съд (СРС) подписаха искане за деполитизация на съда. Куцкова изрично подчертава, че това не е нейна заслуга, нито еднолична инициатива - инициаторите бяхме група млади съдии, сред които и аз, някои от тях вече са върховни съдии, казва тя. "Това беше лакмусова ситуация. Имаше хора, които идваха да търсят подписката, за да се включат, а имаше и един, който се подписа, а после си задраска името", разказва тя.

Днес е немислимо един съдия да е член на партия, но до онзи момент членството в БКП беше един много голям плюс за кариерно развитие. Скоро след това съдийската деполитизация влезе изрично в закона. По това време Куцкова, съдия с осемгодишен стаж, за първи път дебютира в медиите като говорител за съдийската независимост и деполитизация.

В края на 1991 г. тя влезе в телевизионен репортаж от конфликтна среща на съдиите в СРС и новия тогава правосъден министър Светослав Лучников, който отиде на място да провери защо столичните районни съдии са недоволни от условията на работа. По това време Куцкова е председател на Първи районен съд в София с ясен профил на лидер. Но не тази конфликтна среща е причината малко след това Нели Куцкова да бъде поканена от Лучников за зам.-министър на правосъдието в първото правителство на СДС, а, както после стана известно - адвокатите в това правителство, които са се явявали по нейни дела, а те бяха наистина много в кабинета на Филип Димитров, начело с премиера. Именно под нейно ръководство тогава започна работата по закона за създаване на частния нотариат в България.

Оттам нататък нейната професионална биография включва много и различни позиции, като общото във всички тях е нейното ярко присъствие. Повече от 11 години е председател на Софийския окръжен съд (СОС) от 1993 г. до 2004 г., като след въвеждането на мандатите отказва да остане още 5 години начело на съда, въпреки призивите на колегите си. Междувременно изкара и един мандат като член на ВСС (1999-2003 г.), където заедно с покойния вече председател на Върховния касационен съд, паметния съдия Румен Янков, остро се противопоставиха на избора на Никола Филчев за главен прокурор, но загубиха тази битка и като последица си навлякоха гнева и отмъщението, превърнали се и в институционална вендета. Това беше и една от причините Куцкова да се оттегли от председателския пост в СОС, за да не превръща съда в мишена, което беше започнало да се случва.

През първите месеци на 1997 г. - от февруари до март - е главен секретар в служебното правителство на Стефан Софиянски, но отказа да остане в редовен кабинет.

Междувременно през март 1997 г. бе учреден Съюзът на съдиите в България (ССБ), първата и до момента най-авторитетна и автентична съсловна организация на съдиите, за която Куцкова е сред инициаторите. Първият председател на ССБ е Капка Костова в продължение на два мандата, след това съюзът бе оглавен от Куцкова, а после тя стана дългогодишен негов говорител.

Капка Костова, бивш председател на ССБ:

Човек с голям принос за обединяване на съдийската общност

Честен, достоен, почтен човек с морални устои и принципи, от които не отстъпва - това са първите асоциации, които изникват в съзнанието ми, когато ме питате за Нели Куцкова. Един много активен и комуникативен човек с голям принос за обединяване на съдийската общност, за приобщаване към каузи.

През есента на 2001 г. Нели Куцкова прие поканата на Петър Стоянов да участва като кандидат за вицепрезидент в кампанията за втори президентски мандат, която се оказа неуспешна, но нейното присъствие в тази кампания беше високо оценено. Със Стоянов се познават от времето, когато и двамата за зам.-министри на правосъдието при министър Лучников.

От 2008 г. е съдия в Софийския апелативен съд (САпС), а през май 2009 г. остро се противопостави на избора на ген. Веселин Пенгезов за председател на САпС. След избора на Пенгезов, когато вече беше ясно, че той ще е председател на съда в следващия мандат, тя даде остро интервю за прохождащия тогава сайт "Правен свят", в което изреди всички проблемни места в професионалната биография на новия председател в сравнение с двете му конкурентки. И коментира, че "ако генералът се държи като съдия, а не като фелдфебел, той проблеми със съда няма да има", но ако си позволи да нарежда как трябва да се решават делата по същество, "тогава ще видим". В тази система има едно множество от съдии, които отказват да се примирят с безпринципни решения на ВСС, имат куража да се опълчат срещу по-силните от тях и да са готови да си понесат последиците, каза Куцкова.

През 2015 г. тя се кандидатира за председател на САпС - след два провалени избора с други кандидати, след като две години съдът бе оглавяван от и.д. председател Стефан Гроздев, смятан за близък до ДПС, и след като дълго бе увещавана от колегите си да направи тази стъпка. Въпреки безупречната й професионална биография, отличната атестация и огромната подкрепа от съдиите в Софийския апелативен съд, а кандидатурата й - единствена в този момент, Куцкова бе бламирана, след като във ВСС не събра достатъчно гласове. Парадоксалното бе, че по време на обсъждането не се чу нито едно отрицателно становище срещу нея, напротив, всички деветима изказали се високо оцениха нейните професионални качества и интегритет. Върховният административен съд отмени решението на ВСС поради липса на мотиви, но и при втория избор мнозинството в съвета я отхвърли. Това стана, след като предната седмица тогавашният премиер Бойко Борисов нападна персонално Куцкова, че не можела да се прави на независим съдия, след като е била зам.-министър и кандидат за президент. Практиката всъщност познава много съдии, които заемат политически постовe, след което безпроблемно се връщат в системата. Мнозина схващат политиката като битка за власт и постове, но в крайна сметка тя е и работа за държавата, включително и експертна.

Година по-късно ВСС избра за председател на САпС Даниела Дончева, чийто мандат наскоро бе подновен, въпреки обвиненията за порочни практики в съда, със състав от ⅓ командировани съдии, за корупционен натиск, неправомерно изземване на дела и даже преписана концепция на Дончева за първия избор. На практика изборът за председател на САпС повтори пародията с избора на Владимира Янева за председател на СГС през 2011 г., макар и по-софистицирано. Целта е една и съща - овладяване на системата от задкулисни интереси.

Калин Калпакчиев, бивш председател на ССБ:

Естествен авторитет на безспорен лидер

Съдия Нели Куцкова има съществен принос за изграждане облика на съдийската общност в годините на демократичния преход. Заедно със съдия Капка Костова имаха решителна роля за възстановяване на Съюза на съдиите в България, както и за утвърждаване на ценностите на съдийската независимост и солидарност. Нели Куцкова е един от най-разпознаваемите съдии в България и извън страната, защото има невероятен талант да "превежда" на разбираем за обществото език сложните процеси в съдебната власт. Благодарение на създадените от нея контакти ССБ е уважаван член на международната съдийска общност.

Нели е чувствителна и състрадателна - помагала е на много колеги в беда, тя е в основата на повечето вътрешни и международни благотворителни кампании, в които съдийският съюз участваше през годините.

По време на съдийската си кариера Нели Куцкова е заемала редица административни длъжности, но последните повече от 15 години сама пожела да бъде редови съдия, което не се среща често. Тя не се поддаваше на изкушенията на властта, напротив открито изразяваше несъгласието си със силните на деня тогава, когато атакуваха съда. На това се дължи нейният естествен авторитет на един от безспорните лидери на съдийската общност.

Нели Куцкова предпочете да остане до края на кариерата си на апелативно ниво, където - както сама казва - съдията решава спора по същество, а не го натиква в калъпа на критериите за касация. Винаги е преживявала всяко дело като свой личен казус, затова всеки, който е участвал по нейни дела, я оценява високо като професионалист.

Винаги е споделяла, че голямата й болка е, че работата на съдиите е неразбираема за обществото и не получава адекватна оценка. "В системата има изключително много високо компетентни, съвестни, почтени и отговорни колеги, но техният труд може да бъде оценен само от горната инстанция и адвокатите по делата. Техните имена остават неизвестни, а в общественото пространство излизат само скандалите, които са по-скоро изключения. Ако си блестящ хирург, или популярен писател, обществото те оценява, ако си съдия - няма как." Въпреки безупречната си професионална атестация за себе си казва: "Аз не съм най-добрата, има много по-добри."

Отстрани може да изглежда парадоксално, че беше атакувана за дейността си в ССБ и активната си позиция в отстояване на независимостта на съда и съдиите. Но това е участта и на другите председатели на съюза, защото съдийската независимост и активната им гражданска позиция е истинското препятствие до момента пред овладяване на системата от задкулисни интереси. "30 години минаха, преди съдът да узрее за истината, че е и в негов, и в обществен интерес хората да разбират същността на процеса", казва тя, макар че това все още не е осъзната потребност от всички съдии.

Нели Куцкова показа, че съдията може да развива активна обществена дейност, да участва в политиката, без да се обвързва партийно, да изразява свободно и силно гражданската си позиция и по никакъв начин да не постави под съмнение независимостта си като магистрат. От днешна перспектива рецептата за това е видна - ясни позиции и ясни каузи, поддържани докрай с ясни принципни аргументи, кариерно израстване, базирано на професионализъм, безукорна почтеност и самоналожен аскетизъм. Като се прибави към всичко това пословичната й комуникативност, способността й да общува с медиите наравно, като внушава едновременно доверие и респект, и просветителския й дух, се получава краткото обяснение за феномена Нели Куцкова.

Весислава Иванова, бивш член на управата на ССБ:

Дължим много на нейната активност

Силно се надявам, че Нели ще продължи да е активна част от нашата съдийска общност. В противен случай ще ми липсва много борбения й дух. Нели е от съдиите, които никога не са имали колебание, че работата на съдията не се изчерпва само със строго професионалната му дейност, а изисква упорити и постоянни усилия за отстояване на справедливостта. Нели е разпознаваема не само в тясната професионална среда, но и в обществото като съдия, който не се притеснява да изразява публично позиции по чувствителни за съдебната власт въпроси и който не се плаши от конфронтация със силните на деня. Те беше и сред първите, работили за установяване на връзка между гражданския сектор и съдебната власт и за отварянето на съда към обществото. Дължим много на нейната активност.
Все още няма коментари
Нов коментар