🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Разходите за боклука на София растат със 17%

Много от допълнителните средства през 2016 г. ще отидат за сметосъбиращите фирми и нови проекти

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Догодина общината обещава да мие улиците 5 пъти по-често.

След двучасов дебат в четвъртък Столичният общински съвет (СОС) реши догодина градът да изразходва за почистване и сметосъбиране над 173 млн. лв. Сумата е чувствително по-висока от разходите за справяне с отпадъците за 2015 г., за която бяха отделени малко под 150 млн. лв. Това бе и първото по-трудно и важно решение на новия състав на общинския съвет, в който ГЕРБ няма пълно мнозинство, а трябва да се съобразява с мнението на седем други партии. 

В крайна сметка решението мина с 37 гласа "за" (сред които и тези на зам.-председателя на СОС от Реформаторския блок Прошко Прошков), 10 гласа "против" (на БСП и националистическите партии) и 12 "въздържали се" (общинските съветници на РБ и "Група 5").

Ще стане ли по-чиста София

Основният аргумент на ГЕРБ в подкрепа на по-високите разходи за отпадъците бе, че в нея са заделени повече пари за миене на улиците. Според плана през 2016 г. улиците, по които минава градският транспорт, трябва да бъдат измити 13 пъти вместо досегашните 3 пъти, а вътрешнокварталните - също 13 пъти вместо само два. Много от общинските съветници в опозиция изразиха съмнение дали тези планове ще бъдат реализирани.

Въпреки че съветниците многократно говориха за по-големия фокус върху поддържането на кварталите и междублоковите пространства, това не личи от документа, който бе приет в четвъртък. Бюджетът за почистване на междублокови пространства, алеи, тротоари и детски площадки и отводнителни шахти ще бъде 600 хил. лв. за целия град - с 50 хил. лв. по-малко от досега.

Вместо това осезаемото увеличение в бюджета идва от разходите за сметопочистващите фирми, които трябва по план да получат близо 7 млн. лв. повече през 2016 г. "Чувства се много сериозно лоби в подкрепа на сметосъбиращите фирми - на първата сесия им гласувахме допълнителни 5 млн. лв., на втората - шест милиона", коментира по този повод Стоян Александров от "Движение 21" и "Група 5".

Причина за увеличения бюджет за отпадъците е и перото за проектиране и изграждане на нови проекти. За догодина СО предвижда 4 млн. лв. да отидат за изграждането на площадка за изгаряне на RDF отпадъци (крайния продукт на новия завод за боклук) в "Топлофикация - София". Съществуващото депо "Садината" ще претърпи надграждане срещу 3.5 млн. лв., а други 3.6 млн. лв. трябва да отидат за доставка на почистваща техника.

Политическите престрелки

По този повод Калоян Паргов от БСП предложи общината да върви в посока създаване на собствено предприятие за сметосъбиране, което според него е постижимо с настоящия бюджет и в рамките на мандата. "Сметосъбирането в София е най-скъпо в Европа - тук то излиза 98 евро на тон, докато в градове като Мюнхен и Прага струва 50 евро на тон", коментира Паргов. "Както виждате, се залагат средства за закупуване на техника с идеята постепенно и частично да се създаде структура, която да поеме част от задълженията по почистването", бе отговорът на кмета Йорданка Фандъкова.

Критиките към план-сметката включваха и недоброто усвояване на средствата от такса смет през 2015 г., грешната методология за изчисляването й, както и това, че през януари 2015 г. общината е сключила неизгодни нови договори със сметоизвозващите фирми, което налага и увеличението в бюджета. "Относно репликите за конкурси, фирми, черни дупки и лобита искам да кажа, че конкурсите се провеждат прозрачно в присъствието на всички партии и аз не получих нито едно особено мнение за тези обществени поръчки", коментира Фандъкова.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    aman avatar :-|
    aman
    • - 1
    • + 7

    Ако сега струва 98 евро на тон, то колко ли ще струва, когато почнем да горим РДФ-а?! Системата в София е сред най-скъпите и безсмислени такива. Тепърва ще берем ядове, ама тогава ще е късно. Кръгова икономика?! Споразумение от Париж?! Тези неща не засягат Столична Община!

    Нередност?
  • 2
    patriotyt avatar :-|
    patriotyt
    • + 13

    Как може да е двойно по скъпо от Прага и Мюнхен? Що за далавери се въртят пак в този бранш? Аман...скапана държава...навсякъде крадене и корупция!!

    Нередност?
  • 3
    cinik avatar :-|
    cinik
    • + 10

    [quote#1:"aman"]Ако сега струва 98 евро на тон, то колко ли ще струва, когато почнем да горим РДФ-а?! Системата в София е сред най-скъпите и безсмислени такива. Тепърва ще берем ядове, ама тогава ще е късно. Кръгова икономика?! Споразумение от Париж?! Тези неща не засягат Столична Община![/quote]

    Дотук само за датския "консултант", комуто беше възложено да изготви "варианти на проект", са похарчени 1,5 милиона евро. Обзалагам се, че и 4-те милиона лева за следващата година, цитирани в статията, ще са за нещо от типа на "съгласувателни процедури", "ОВОС" или "експертно заключение". Още преди да видим оградата на строежа, ще са похарчени толкова пари, с колкто можехме да направим най-съвършеното разделно събиране в света и за 2/3 от боклука нито да плащаме за возене, нито за "третиране", камо ли пък за горене.

    Нередност?
  • 4
    cinik avatar :-|
    cinik
    • + 7

    [quote#2:"patriotyt"]Как може да е двойно по скъпо от Прага и Мюнхен?[/quote]

    И да добавим още, че в тези градове от 5 кофи една е за общия боклук, 4 са за разделно събиране. При нас разделното събиране е по 1 иглу на цял микрорайон, колкото за Бог да прОсти. И така, хем се извозвло двойно по-скъпо (не съм го проверил още, но няма да се учудя), хем се извозва няколко пъти повече като количество , защото разделното събиране е напълно разстреляно (виж линка по-долу, как изглежда истинското). Ами много стана, да му е*а майката!

    Ето един мой стар фоторепортаж от Виена по темата:

    http://www.dnevnik.bg/live/novini_ot_vas/2015/08/31/2600491_razdelno_subirane_na_otpaducite_vuv_viena/

    Нередност?
  • 5
    aman avatar :-|
    aman
    • + 2

    До коментар [#3] от "cinik":

    Системата в София ще струва поне 650 млн. лв - ако построят и инсинератора. СО не я интересува разделното събиране и никога не я е интересувало. В един момент ще усъмнен с много скъпи играчки, и ще разчитаме на другите общини да рециклират и за София. За 10 години зам. кмет по екология Бояджийска успя това да направи. Примери за добро разделно събиране има много, като част от най-добрите в момента са от Италия - Контарина, Милано, Капанори. Но там се постига с много работа, такса смет се формира според количеството (или поне част от нея), събира се от "врата на врата", все неща невнятни за Софийската управа. На нея ѝ дай да гори, дай ѝ "заводи за боклук" и да харчи едни огромни пари на данъкоплатците.

    Нередност?
Нов коментар