🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Столична община готви концесията на "Топлофикация - София"

Бъдещият кандидат ще трябва да плати първоначална вноска от 200 млн. лв. на основния кредитор на дружеството

Новото споразумение за изплащането на дълга на столичната топлофикация е за 20 години с 5 години гратисен период
Новото споразумение за изплащането на дълга на столичната топлофикация е за 20 години с 5 години гратисен период
Новото споразумение за изплащането на дълга на столичната топлофикация е за 20 години с 5 години гратисен период    ©  Network World
Новото споразумение за изплащането на дълга на столичната топлофикация е за 20 години с 5 години гратисен период    ©  Network World
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

503 млн. лв. са общите задължения на "Топлофикация - София" към Българския енергиен холдинг

Бъдещият концесионер на "Топлофикация - София" ще трябва да плати първоначална вноска в размер на 200 млн. лв. от задълженията на дружеството към Българския енергиен холдинг (БЕХ). Това предвижда доклад на Столичната община, с който се дава разрешение на топлофикационното дружество за сключване на споразумение за ново разсрочване на дълга му към Българския енергиен холдинг, който е в размер на 503 млн. лв. натрупан от 1998 г. насам. Освен това БЕХ претендира за други 50 млн. лева, които "Топлофикация - София" не признава.

Документът вече е бил одобрен от ресорните общински комисии и приемането му ще бъде гласувано окончателно от общинския съвет в четвъртък (3 декември).

Най-голямото топлофикационно дружество в страната, което захранва с топлоенергия цяла София, от години е в лошо финансово състояние, а през 2014 г. реализира загуба от 57 млн. лв. В опит да бъде оздравявано неговата собственост многократно е прехвърляна между държавата и общината. Натрупаните дългове са основно от невъзможността на дружеството да плаща за закупения природен газ от "Булгаргаз". Вариантът за отдаването на концесия на топлофикацията през годините е обсъждан многократно, като не са липсвали и кандидати. Сега обаче за първи път подобна възможност влиза в официален документ.

Проекторешението предвижда кметът на Столичната община да информира БЕХ "относно етапа на подготовка на процедурата за предоставяне на концесия" на топлофикацията.

Задълженията на концесионера

Плащането на първоначална вноска от 200 млн. лв. ще бъде включено като задължително условие към бъдещия концесионер. Според проектодокумента той ще трябва да я плати в срок от 120 дни от подписването на концесията. Останалите задължения на топлофикацията ще трябва да бъдат изплатени в срок не по-дълъг от концесионния договор и при годишна лихва, която не е по-висока от 3.25%.

Планът за дълга

Сключването на ново споразумение за изплащането на дълга на топлофикацията към БЕХ се е наложило, тъй като дружеството не е изплащало регулярно задълженията си и държавният холдинг е бил принуден да се обърне към съда. Новите условия обаче са доста благосклонни към топлофикацията. Те предвиждат дружеството да получи 5 години гратисен период и лихва по главницата в размер на 3.25%. В този срок то ще трябва да плаща месечни лихви в размер на 1.362 млн. лв. След този срок годишна вноска по главницата от 33.544 млн. лв.

Целият дълг пък трябва да бъде изплатен за 20 години. "Топлофикация - София" се задължава също така да учреди особен залог в полза на БЕХ в размер на 40 млн. лв.

Към момента "Топлофикация - София" продължава да е най-големият длъжник на "Булгаргаз" за природен газ. Лошите финансови резултати на дружеството за 2014 г. пък бяха обяснени с високите температури през миналия отоплителен сезон и определените от енергийния регулатор цени. Топлофикацията обаче беше едно от дружествата с най-големи депозити във фалиралата Корпоративна търговска банка (КТБ) в размер на 80 млн. лв., които не бяха спасени чрез сключването на цесии или прихващания.

8 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    cinik avatar :-|
    cinik
    • - 4
    • + 13

    Надявам се тази концесия наистина да е за топлоснабдителна услуга, защото другите "когенерации" из държавата имат консесия да продават ток от руски газ, да пълнят гушата на Газпром и ДКЕВР да им осребрява сметката на "разходопокривен принцип" с "гарантирана норма на печалба", докато българските миньори стоят без работа.

    Нередност?
  • 3
    gost22 avatar :-?
    gost22
    • - 1
    • + 13

    До коментар [#2] от "cinik":
    Топлофикация въобще не трябва да се занимава с продажба на ел.енергия. Когенерациите трябва да са им само и единствено за собствени нужди, като имат възможност да ползват преносната мрежа в района с някаква малка отстъпка. Знам, че звучи странно, но така или иначе обхвата им е само района, около топлоцентралите, та нека да си го ползват ефективно, което ще свали цената на услугата.
    Иначе става, все едно ти да се пишеш търговец на автомобили, а после 20 години да зареждаш всяка продадена кола със собствен бензин на висока цена...

    Нередност?
  • 4
    gost22 avatar :-?
    gost22
    • + 15

    [quote#1:"хм"]умрел ви е некой за окрадената топлофЕкация. [/quote]
    Обаче ще събират кинтите от длъжниците, а там стадото плаче за подстригване...

    Нередност?
  • 5
    kamendc avatar :-|
    Камен
    • - 2
    • + 10

    [quote#2:"cinik"]другите "когенерации" из държавата имат консесия да продават ток от руски газ, да пълнят гушата на Газпром и ДКЕВР да им осребрява сметката на "разходопокривен принцип" с "гарантирана норма на печалба", докато българските миньори стоят без работа.[/quote]

    На въглища могат да работят само топлофикациите в Раднево и Бобовдол. Нали не искаш в софийските квартали Дружба, Земляне и Орландовци където са отоплителните централи, да пристигат по няколко влакови композиции дневно с въглища и да им дишаме пушилката?
    А когенерацията си е с по-високо КПД отколкото само отоплителна централа. Така или иначе технологията е инсталирана, нека се намери начин да се ползва при правилно споделяне на разходите и приходите, вместо да се бракува и да се връщаме към стари технологии с ниско КПД.


    Нередност?
  • 6
    drug avatar :-|
    реалист
    • - 3
    • + 6

    Преди да се направи тази крачка, трябва да се промени закона за топлофикация от монополен, който дава на Топлофикация София правата на неограничен монополист и "феодал", в пазарен, и който трябва да е в съответствие с търговския закон и защита на конкуренцията. Ако това се направи, ще видим дали има мераклии за концесия. Трябва да има конкуренция и пазарни правила, за да може да се управлява демократично и ценово. Това е в интерес и на Държавата и на обществото. След, като Топлофикация става частно дружество, трябва да се даде възможност за газификация и в центъра на града, както и изграждане на локални топлоцентрали от други предприемачи. Иначе ставаме безправни крепостни на смучещ частен предприемач, чиито интерес е единствено безконтролната печалба, както сме на Соф. вода , ЧЕЗ и компания, Лукоил и др.. Късогледите, глупави изказвания от вида на , София не е България, където 60% от населението се отоплявало с печки , а не ползвало "субсидирано отопление", като парното, не обясняват, защо тези "субсидирани" не могат да си платят "евтиното" отопление и Топлофикацията дължи стотици милиони , а бедната "провинция" могат да си купят "скъпото" гориво и не пищят . Ще видим, след време как ще ни накаже ЕС за това, че опушват атмосферата . В ЕС всички населени места са газифицирани и единици са тези, които използват твърди горива. Поради изключително тъпия и неграмотен закон за топлофикация на многоетажните сгради , нашият блок, се отказахме от парно и сме щастливи и дишаме свободно , че вече не сме в близки, направо сексуални, взаимоотношения с Топлофикация, особено при такава предстояща Катастрофа. Както се очертава,мисля, че ще имаме много последователи, да му мисли ГЕРБ.

    Нередност?
  • 7
    subaru avatar :-|
    subaru
    • - 1
    • + 8

    До коментар [#1] от "хм":
    Практиката в кратката нова демакратична история на страната до момента показва, пълен провал на всички концесионни сделки по отношение на ползите за обществото/българските граждани - данъкоплатци/ и обратно, страхотно големи норми на печалбите за концесионерите. Нека се промени закона за енергетиката/да отпадне тоталното безумие - "такса мощност"/ и тогава може да се появи и истински "концесионер". Понеже онзи ден го цитирах, надявам се че няма да сте против да довърша последното Ви изречение: -
    "Не сме народ, не сме народ, а мърша,
    хора, дето нищо не щат да вършат.
    Всичко тежко, всичко мъчно е за нас!
    "Аз не зная! Аз не мога!" - общ е глас.
    И не знаем, не можеме, не щеме
    да работим за себе си със време.
    Само знаем и можеме, и щеме
    един други злобно да се ядеме...
    Помежду си лихи, буйни, топорни,
    пред други сме тихи, мирни, покорни...
    Все нас тъпчат кой отдето завърне,
    щот сме туткун, щото не сме кадърни...
    Всякой вика "Яман ни е нам хала!" -
    а всякому мерамът е развала...
    Не сме народ! Не сме народ, а мърша,
    пак ще кажа и с това ще да свърша."
    Петко Р. Славейков - 1875г.
    Актуално е и в 21век. За съжаление.




    Нередност?
  • 8
    kamendc avatar :-|
    Камен
    • - 3
    • + 8

    [quote#7:"subaru"]Нека се промени закона за енергетиката/да отпадне тоталното безумие - "такса мощност"[/quote]

    Тази такса не сте длъжни да я плащате. Има два начина:
    1. Целият блок с мнозинство на общото събрание се отказвате от парно - тогава нито такса мощност, нито нещо повече ще плащате. Но не може само ти, защото живееш в етажна собственост. Както не можеш да се откажеш и от такса за асансьора примерно. Ползваш топло (макар и през стените на другите) - плащаш.
    2. Инсталирайте си хоризонтални разводки и индивидуални топломери на всеки апартамент - тогава ще си плащате точно консумирата енергия. Сумата на всички апартаменти, плюс дела за общи части, трябва да е равна на общия брояч в абонатната - ако не е, значи някой комшия краде. Сори - останалите трябва да му платите. Отново - етажна собственост сте. Ще намерите начин да си делите сметките - или продавайте апартаментите и си купете еднофамилни къщи.

    Нередност?
Нов коментар