🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Инвестициите растат заради инсталацията на "Лукойл"

Данните на БНБ показват близо 40% увеличение на чуждите вложения, но 65% от стойността се дължи на руската компания

Инвестициите в дялов капитал през октомври са символични и няма реинвестирана печалба
Инвестициите в дялов капитал през октомври са символични и няма реинвестирана печалба
Инвестициите в дялов капитал през октомври са символични и няма реинвестирана печалба    ©  Nadezhda Chipeva
Инвестициите в дялов капитал през октомври са символични и няма реинвестирана печалба    ©  Nadezhda Chipeva
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Към Норвегия са изтекли 85 млн. евро под формата на върнат дълг

Преките чуждестранни инвестиции (ПЧИ) в България за първите десет месеца на годината са достигнали 1.37 млрд. евро. Спрямо същия период на 2014 г. статистиката на БНБ отчита нарастване с внушителните 40%. Все още се вижда обаче, че структурата на постъпилите капитали не е добра – основно в дългови инструменти. Интересът към придобиването на дялов капитал е символичен, каквато е тенденцията през цялата година. Също така се вижда, че за първи път от 2012 г. реинвестираната печалба е 0 евро. Разбира се, данните подлежат на ревизия през следващите месеци и - както се случва в повечето пъти - ще е нагоре.

БНБ е ревизирала и данните за септември и те вече не са отрицателни, както показаха предварителните разчети. Промяна на стойностите има за всички месеци на 2015 г., с което общата стойност на чуждите капитали за деветмесечието е увеличена с близо 200 млн. евро до над 1.3 млрд. евро.

Влиянието на "Лукойл"

От данните по месеци може да се каже, че над 65% от всички инвестиции през тази година се дължат на "Лукойл Нефтохим Бургас". През 2014 г. рафинерията започна реализацията на една от най-големите инвестиции в България – инсталацията за хидрокрекинг на гудрон, с която ще могат да се преработват и по-тежките фракции на петрола. Изграждането на съоръжението бе завършено в края на май, а целта бе да се увеличи производството на светлите горива бензин и дизел и съответно ефективността на рафинерията. В него бяха вложени общо около 1.5 млрд. долара. Средствата първоначално бяха отпуснати под формата на заем от компанията майка - Lukoil Europe Holdings. През юли дългът на българското дружество на стойност около 900 млн. евро бе трансформиран в акции. Това веднага се отрази и в статистиката като рязко увеличение на чуждите инвестиции в дялов капитал за сметка на дълговите инструменти.

Ако изключим тази финансова операция от сметките, тогава се вижда, че кумулативният ефект от придобиването или създаването на основен капитал, както и сделките с имоти за цялата година е под 100 млн. евро. Сумата изглежда наистина незначителна, но отговаря на тенденцията от началото на годината. В месеците назад може да се види, че този тип инвестиции е между 10 и 20 млн. евро месечно и в редки случаи – около 50 млн. евро. Това обаче се компенсира с изтегляне на над 100 млн. евро през май.

От друга страна, инвестициите в дългови инструменти достигаха до 200 млн. евро месечно, отново заради "Лукойл". Дори след края на проекта и финансовата операция през август има инвестирани нови около 150 млн. евро инвестирани в дълг. Това са средства, дадени от чужди компании на дъщерните им дружества.

Кой инвестира

Предвид огромното влияние на рафинерията върху статистиката за инвестициите не е изненада, че Холандия е дестинацията, откъдето идват най-много инвестиции в България. За десетте месеца на годината нетно оттам са дошли 770 млн. евро. Холандски инвеститор се явява и компанията майка на "Лукойл Нефтохим". Също така трябва да се има предвид, че държавата има либерален данъчен режим, който привлича много компании да се регистрират там заради данъчните облекчения, и често зад тях стоят български собственици.

В края на десетия месец Швейцария изпреварва Австрия като втората дестинация с най-големи парични потоци – общо 113.3 млн. евро. След нея се нареждат Кипър и Италия. Нетно изтичане на капитали има в посока Норвегия – 85 млн. евро под формата на върнат дълг. Най-голямата норвежка компания в България е телекомът "Теленор".

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    edin_balgarin avatar :-?
    Един Българин
    • + 3

    След като Лукойл са станали много по-ефективни може би ще имат и печалба, а дали ще намалят още цените на горивата, все пак и суровината вече е без пари . . . :).

    Нередност?
Нов коментар