"Газпром" отказа доставки на дъщерното си "Овергаз"

От началото на годината "Булгаргаз" ще снабдява с газ клиентите на частното дружество

Според директора на държавния енергиен холдинг Жаклен Коен КЗК трябва да бъде сезирана по какви цени двете газови компании са получавали руски газ
Според директора на държавния енергиен холдинг Жаклен Коен КЗК трябва да бъде сезирана по какви цени двете газови компании са получавали руски газ
Според директора на държавния енергиен холдинг Жаклен Коен КЗК трябва да бъде сезирана по какви цени двете газови компании са получавали руски газ    ©  ВЕЛКО АНГЕЛОВ
Според директора на държавния енергиен холдинг Жаклен Коен КЗК трябва да бъде сезирана по какви цени двете газови компании са получавали руски газ    ©  ВЕЛКО АНГЕЛОВ
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Безпрецедентните действия на "Газпром" доведоха до коментар от страна  на "Овергаз", че това е "опит да се открадне един бизнес".

Раздялата на "Овергаз" с руската "Газпром", която държи половината от капитала на българската компания, става с трус. Часове преди Нова година съвсем неочаквано "Газпром" обяви, че спира доставките за единственото частно газоразпределително дружество в България от началото на януари. В ролята на спасител влезе държавният доставчик "Булгаргаз".

От официалните информации не стана ясно каква е причината за отказа от доставки - имаше твърдения за просрочени задължения, но те бяха отхвърлени. Резултатът обаче е ясен - "Овергаз", която досега доставяше 10% от количествата в страната, при това вероятно на по-изгодни цени, вече ще трябва да купува по-скъпо от държавната "Булгаргаз", която пък ще е монополист във вноса. България още няма алтернативи на руския газ освен малкото местно количество от Галата.

Разминаванията в твърденията

Според "Овергаз" официално уведомление за спирането от руската страна е получено едва на 31 декември вечерта. Няколко дни преди това обаче Балканският диспечерски център е показал, че от 1 януари 2016 г. доставките за "Овергаз" са нулеви, което е единствената индикация, накарала компанията да поиска помощ от "Булгаргаз", за да осигури природния газ за клиентите си.

Действията на "Газпром" доведоха до коментар от страна  на "Овергаз", че това е "опит да се открадне един бизнес".

От руска страна единственият коментар по повод на спрените доставки дойде от руското външно министерство, откъдето посочиха, че преговорите между "Овергаз" и "Газпром" продължават за изчистване на натрупаните в последните години търговски въпроси.

От самата "Овергаз" обаче посочиха, че нямат задължения към своите руски партньори и че договорът им за доставка на природен газ изтича през 2017 г.

От последния консолидиран финансов отчет на дружеството, публикуван в Търговския регистър за 2013 г., се вижда, че "Овергаз инк" има задължения към свързани лица в размер на близо 180 млн. лв. и общо приходи за 110 млн. лв. Не е ясно обаче как сумата на дълговете се е променила през последните две години и дали има някаква връзка с неочакваното спиране на доставките на природен газ.

Ситуацията, в която "Овергаз" изпадна, дойде заедно с решението на акционерите в дружеството да се разделят от пролетта на 2016 г. В момента в него 50% държи "Овергаз холдинг" на Сашо Дончев, 49.51% са на "Газпром експорт", а останалите 0.49% - на самата "Газпром". В началото на декември между тях е подписано споразумение, че руските партньори ще се оттеглят, като продадат дела си на "Овергаз холдинг".

Държавата в действие

С намесата на премиера Бойко Борисов държавата подсигури доставките на природен газ за клиентите на "Овергаз". "Булгаргаз" получи уверение от "Газпром", че ще получи нужните количества природен газ. Те обаче ще бъдат с 10% по-скъпи от договорените доставки за държавното дружество. Според Коен тази разлика трябва да се поеме  от "Овергаз".

Напрегнатата ситуация в навечерието на 2016 г. накара ръководството на БЕХ да обвини "Овергаз", че не е съобщила за този проблем по-рано. "Не може някой да държи 200 хил. души заложници затова, че не се е обърнал навреме", посочи Жаклен Коен, изпълнителен директор на държавния холдинг. Борисов пък отхвърли възможностите за конспирации, като посочи, че не е нормално няколко часа преди хиляди домакинства и предприятия да останат без газ, "Овергаз" да уведомява за ситуацията.

По думите на Коен Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) трябва да бъде сезирана за това по какви цени "Булгаргаз" и "Овергаз" са получавали природния газ от "Газпром". 

21 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    bgmusquetaire avatar :-|
    bgmusquetaire
    • - 2
    • + 71

    За този трус вече бяхме "подготвени". "Задължения към свързани лица"..газ с аромат на КТБ ли се разнася из въздуха?

    Нередност?
  • 2
    samsum avatar :-P
    Deputat 241
    • - 14
    • + 64

    Ако се проследят внимателно финансовите транзакции на "Овъргаз" към "Газпром" ще може да се изчисли и колко са били заделяни за спонсориране на "руските" партии и тролове в България'''
    Ало, Голяма цаца кога ще се събуди от зимен сън?

    Нередност?
  • 3
    stefan05 avatar :-|
    Stefan Staykov
    • - 10
    • + 103

    На поредния напън да се отстрани Сашо Дончев ли сме свидетели?

    От 00.00 ч. На 1 януари държавната “Булгаргаз” практически пое клиентите на частната “Овергаз”, поемайки подаването на газ към абонатите на „Овергаз”. На връх празниците беше подписан договор между двете фирми за доставки на синьо гориво за януари. Договорът между двете дружества ще гарантира, че около 200 000 домакинства няма да останат без газ в първия месец на годината.

    Какво се случи всъщност? От Овергаз намекнаха за опит да им се открадне бизнеса, а медийната активност на изпълнителния директор на БЕХ, Жаклен Коен беше повече от подозрителна. В типичния си стил се намеси и Борисов, който мъгляво спомена за чутовен подвиг, извършен в нощта на празниците от него и шефовете на държавните газови дружества, само и само да не останат половин милион българи на студено. Според едни наблюдатели още от година се знае, че Газпром ще излезе от дружеството Овергаз инк. АД, както и от всичките си дъщерни дружества в Европа, за да може да отговори по този начин на евроупреците в нелоялна конкуренция и господстващо положение на пазара. Така доставчикът ще се раздели от търговците и всеки от тях ще има възможност за по-гъвкава самостоятелна политика.

    От друга страна, близо 15летни са опитите Сашо Дончев, собственик и изпълнителен директор на Овергаз инк. АД да бъде отстранен от този бизнес. Последователно с това дело се захващаха Иван Костов, Евгени Бакърджиев, Георги Първанов, Бойко Борисов, Делян Пеевски... Безспорно бизнесът е примамлив, но желанието за отстраняването на Дончев сякаш е свързано най-малко с доставката на газ. Трън в очите на всички управляващи, без изключение, е както собствения му вестник “Сега”, един от малкото необхванати в медийната мрежа на Пеевски, така и собственото му, либертарианско, често нараняващо чувствата на управляващите, поведение.

    Забавно е, но двама премиери и един президент са се оплаквали на най-високо руско равнище от Дончев. През 1999-а на едночасова среща с Рем Вяхирев, Иван Костов говори близо 30 минути срещу подпомаганото от Дончев предаване “Хъшове”. А за Бойко Борисов се твърди, че през 2011 в Ексиновград, на срещата с руския енергиен министър Шматко, подхвърлял карикатури от вестник сега и питал “За това ли плаща Газпром в България?”. Твърди се , че президентът Първанов също е направил опити да измести Дончев от позицията фаворит на Газпром в България, предлагайки за мястото му схема, включваща Петър Манджуков от българска страна и близкият до Путин руски бизнесмен, Тимченко. По-късно подобен вариант са предлагали и хора от обкръжението на Пеевски, но за това няма недвусмислени свидетелства.Знае се само, че Пеевски силно недолюбва Дончев...

    Не е ясно какво точно се случва. Политическа или чисто бизнес е схватката, която наблюдаваме в момента. Истина е, че през последната година Овергаз инк. заигра много по-пазарно и започна да отнема клиенти на държавния мастодонт Булгаргаз. Става дума не за битови, а за големи индустриални потребители. Стигна се до там, държавното българско дружество да се оплаква на руснаците, че техният партньор продава по-евтино, отколкото биха продавали те, и по този начин намалява печалбата на самите руснаци. Проблемът не е само в “откраднати”клиенти. Ако държавната “Булгаргаз” не успее да купи заявения от нея газ, тя следва да плаща неустойки на руските доставчици. Веднъж “Булгаргаз” избегна наказателните плащания, прехвърлайки със споразумение неусвоените количества за следващата календарна година. А до това се стига, точно заради по-гъвкавата политика на Овергаз.

    И все так е наивно да смятаме, че “Овергаз” е наказвана заради прекалено пазарно поведение. Такива неща не се случват по нашите ширини. За сега е ясно само едно. Формално руснаците излизат от дружеството, Дончев ще изкупи или получи техните дялове, а Булгаргаз ще заражда клиентите му, докато обстановката - или не се нормализира, или докато не стане известно името на новия мераклия, опитващ се да събори Сашо Дончев от седлото.

    Нередност?
  • 4
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 12
    • + 67

    До коментар [#3] от "stefan05":

    Забележителен анализ! Поздравления!
    От хаотичните текстове в последните дни нещо такова ми се оформи, но нямам натрупвания по темата, за да го формулирам като вас.
    Комарницки къса нервите на Борисов. Смея се с глас на политическите му сатири. Само заради тях си струва да го има в. Сега, Овъргаз и Сашо Дончев.

    Нередност?
  • 5
    bgmusquetaire avatar :-|
    bgmusquetaire
    • - 18
    • + 18

    До коментар [#4] от "D-r D":
    И "ДИ" - Димитри Иванов е прекрасен и силен аргумент, за да го има вестникът.

    Нередност?
  • 6
    veli26 avatar :-|
    Вели
    • + 9

    [quote#2:"Депутат 241"]Ало, Голяма цаца кога ще се събуди от зимен сън? [/quote]

    Ме тя заспивала ли е????

    Нередност?
  • 7
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 14
    • + 12

    До коментар [#5] от "bgmusquetaire":


    Благодаря, освен Комарницки не пропускам да си доставям удоволствие и с писаниците на Дмитри Иванов.
    ЧНГ!

    Нередност?
  • 8
    jordani avatar :-|
    jordani
    • - 4
    • + 56

    Текста на stefan05 негов ли е, на Албена Йовкова ли е, или Стефан Стайков е stefan05 ?

    А Дончев не е целият в бяло - и негова е заслугата, в повечето населени места в България газта да е неизгодна в сравнение с твърдото гориво, а някъде дори и с електрическото отопление.
    Като е почнал бизнес с руснаци - да му е мислел тогава. Не си спомням някой доволен от съвместният си бизнес с Русия, дори BP.
    Като яхаш дракон - ще се изгориш,, като се целуваш с овца - ще се овониш !!!

    Газпром с кого са били лоялни партньори ? Ако ББ/КОЙ успеят да изместят Дончев, това ще е началото на краят им...
    Всеки си мисли че ще надхитри руската мечка, ама тя е перманентно пияна и няма логично поведение.


    Нередност?
  • 9
    venelingeologia avatar :-|
    venelingeologia
    • - 2
    • + 25

    До коментар [#3] от "stefan05":

    Дано те прочетат повече електорални единици. Реструктурирането на "Газпром" беше обявено още преди време, а това ще бъде и голямо съкращение в щатовете на всички нива. Покрай цялата тупурдия се видя, че либерално мислещите потребители на информация в България харесват "Булгаргаз" за монополист в сектора. Удивителни създания божии (или бойкови)!!!

    Нередност?
  • 10
    redsky avatar :-|
    redsky
    • - 9
    • + 27

    До коментар [#3] от "stefan05":
    До коментар [#4] от "D-r D":

    Сашо Дончев и либертарианско поведения? Е че как може един частен монополист от 20 и нещо години да бъде либерал??? Това е нелепо. Дончев е назначен за бизнесмен на един монополен бизнес и е дълбоко свързан с ДС. Да припомня само, че беше изпълнителен директор и съдружник в Топенерджи заедно с Андрей Карлович Луканов, опитвайки се да приватизира и подели с Газпром газопреносната мрежа на България. Това че се е скарал с аверчетата си от КГБ и Газпром не го прави добър герой или пък либерал.

    Нередност?
Нов коментар