🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"Овергаз" ще търси бъдеще без "Газпром"

Българското дружество и руският му партньор планират да се разделят до половин година

"Овергаз" скоро ще се лиши от руското участие в нея<br>
"Овергаз" скоро ще се лиши от руското участие в нея<br>
"Овергаз" скоро ще се лиши от руското участие в нея<br>    ©  Надежда Чипева
"Овергаз" скоро ще се лиши от руското участие в нея<br>    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Едно от най-противоречивите бизнес партньорства в енергийния сектор в България - "Овергаз Инк АД", общото дружество на "Овергаз холдинг" и "Газпром", е на път да бъде прекратено. Според източници в индустрията в следващите шест месеца двете компании ще се разделят и българският партньор ще изкупи и поеме самостоятелно управлението на активите в България. Договорката е била финализирана преди две седмици по време на посещението на Александър Медведев в София, който освен генерален директор на "Газпром Експорт" е и член на борда на директорите на "Овергаз Инк".

Прекият ефект от това може се окаже засилването на конкуренцията на местния пазар, тъй като "Овергаз" ще започне да търси и алтернативни доставки на газ. Но и проблеми за собственика му Сашо Дончев, който се лишава от солиден гръб. Дончев не е в най-добри отношения с различни политически фигури у нас, основно заради вестник "Сега", който е негова собственост и една от малкото останали медии, които не са свързани по някакъв начин с депутата от ДПС Делян Пеевски. Но пък оттеглянето на "Газпром" ще даде повече свобода на "Овергаз" да не се съобразява с приоритетите и претенциите на Москва.

Как се стигна до развода

Разделянето се подготвяше отдавна. От момента, в който се разбра, че "Овергаз" няма да има роля (освен в предпроектното проучване) в газопровода "Южен поток", стана пределно ясно, че българското дружество вече не е газпромовският фаворит у нас. В схемата влязоха фирми, свързани с Делян Пеевски и Генадий Тимченко, бизнесмен, близък на руския президент Владимир Путин. Именно те щяха да оберат каймака от изграждането на газопровода. След това последва решението да не се продължава дългосрочният договор за доставка на газ на "Овергаз".

За него в немалка степен допринесе натискът, който мина под мотото "да премахнем посредниците", но е ясно, че за това имаше основно политически мотиви. Първо, тогавашният президент Георги Първанов влезе в конфликт с вестник "Сега", собственост на "Овергаз". Освен критичното отношение на вестника упорито се говореше, че Първанов се е опитвал да вкара в газовото дружество бизнесмена Петър Манджуков. Манджуков дори е бил представен на Путин през юни 2003 г. като новия акционер. Целта е била с негова помощ да се формира медийна група в подкрепа на Първанов. По-късно тази щафета беше подета от Ирена Кръстева и сина й Делян Пеевски, които на практика монополизираха медиите у нас. Пак с енергийна помощ, но по друга линия. По-късно към политическите противници на "Сега" се присъедини и настоящият премиер Бойко Борисов, който е известно, че е особено засегнат от карикатурите за него във вестника. По време на преговорите за изграждането на "Южен поток" между делегацията на руския министър на енергетиката Сергей Шматко и преговорния екип на българския му колега Трайчо Трайков през 2010 г. в "Евксиноград" присъствали на срещата твърдят, че Борисов е показвал купчина вестници с негови карикатури и е питал "за това ли плаща "Газпром".

За капак в средата на 2011 г. "Овергаз" подаде оплакване в Европейската комисия, че без мотиви не е допускана до газопреносната мрежа на страната от "Булгартрансгаз". Обяснението на газопреносното дружество винаги е било, че капацитетът му е вече резервиран, най-вече от "Газпром". На практика "Овергаз" се оказва в ситуация, в която се оплаква от единия си акционер.

От "Овергаз" отказаха коментар за развитието на техните отношения с "Газпром". Версиите за развода са две. Първата е, че българското дружество е започнало да играе прекалено самостоятелно, с което уврежда интересите на руския си партньор. Втората е малко по-тривиална - че разделянето е част от стратегията на руския газов гигант да се разделя с европейските си смесени дружества, за да отговори на претенциите, които Европейската комисия има срещу него.

Версията за прекалено "пазарна" игра

В последната година "Оверагаз" започна да бъде много по-активна на българския пазар като доставчик на газ не само за собствената си разпределителна мрежа, но и за големи индустриални предприятия. Това стана възможно след поредица съдебни дела и жалби в Европейската комисия, които доведоха до това, че "Булгартрансгаз" започна да допуска повече доставчици до преносната си мрежа.

Преди това по договор от 1996 г. дружеството доставяше газ в България, който изцяло постъпваше в "Булгаргаз". След това общественият доставчик го разпределяше до крайните клиенти, включително "Овергаз". Това пораждаше обвиненията, че българско-руската компания е посредник между "Булгаргаз" и "Газпром" и просто прибира комисиона. "Булгаргаз" обаче също е посредник между руския доставчик и крайните клиенти в България.

Постепенно тези договори бяха ограничени и изтекоха през 2012 г. Тогава, при поредната акция срещу посредниците, "Овергаз" беше изцяло изключен от доставките. В новия дългосрочен договор, който "Булгаргаз" подписа с "Газпром", цялото количество газ отива директно в обществения доставчик. Само че вместо да получава по 3.3 млрд. куб.м годишно, държавното дружество подписа за 2.9 млрд. годишно. Остатъкът отиде в "Овергаз". Тогава е сключена негласна договорка, че с тези 400 млн. куб.м то ще снабдява само своите собствени клиенти. Формално разписан текст няма, тъй като това естествено би нарушавало конкурентните правила.

"Овергаз" обаче постепенно започна да навлиза на пазара на големите индустриални потребители, които доскоро бяха запазена територия на "Булгаргаз". Засега обемите, които частната компания доставя, не са големи, но това предизвиква нервна реакция в държавното дружество. Ако то изгуби и един такъв голям клиент, може да се окаже, че не може да реализира договорените с "Газпром" доставки и ще се наложи да заплаща глоби. През 2013 г. това вече се беше случвало, но "Булгаргаз" прехвърли част от количествата за 2014 г. и така се размина с глобата.

Отговорът на "Булгаргаз" е бил да се оплаче на "Газпром". Според запознати с взаимоотношенията между компаниите българското държавно дружество е изтъкнало аргумента, че руският газов доставчик губи от активизацията на неговия бизнес партньор в България. Взимайки клиенти от "Булгаргаз" "Овергаз" им продава по-евтин газ, който иначе "Газпром" би продал по-скъпо на обществения доставчик. През 2010 г. изпълнителният директор на "Булгаргаз" Димитър Гогов беше коментирал, че дружеството продава газа със 7% до 8% по-скъпо, отколкото го е купувало, като тази надценка е била използвана за развитие на газоразпределителната мрежа на "Овергаз". Сега българско-руското дружество отново се ползва с подобно ценово предимство, което му позволява да разширява пазарния си дял.

От това, разбира се, печелят клиентите, които получават суровината при по-изгодни условия, но "Булгаргаз" рискува да остане само с неплатежоспособните клиенти като топлофикациите, които никой не иска да вземе.

Прегрупирането на "Газпром"

В последната година руската газова компания започна провеждането на нова стратегия. Тя последователно се освобождаваше от съвместните търговски предприятия в Западна Европа, като за сметка на това изкупуваше дела на партньорите си в компаниите, които контролират инфраструктура. Най-видимият пример за това е WINGAS, доскоро съвместно дружество между Wintershall и "Газпром". То контролира газопроводи с обща дължина 2300 км и газохранилища с обем над 20 млрд. куб.м. Сега всички тези активи са изцяло под шапката на "Газпром". За сметка на това руската компания се освобождава от дяловете в газоразпределителните и търговските фирми. Срещу това тя започна да допуска западни компании да притежават все по-големи дялове в руски газови находища. Ползата за "Газпром" е, че, от една страна, може да оползотвори руските си активи, които заради санкциите трудно може сама да разработва в момента, като, от друга, руснаците получават стабилен приход в Европа, за който при това не се изисква кой знае каква инвестиция.

От тази гледна точка ходът в България изглежда логичен. Доколко това е било причината за разделянето между "Газпром" и "Овергаз" обаче е трудно да се потвърди, тъй като охладняването на отношенията започва още през 2011 г.

Оттук насетне остава да се види откъде "Овергаз" ще намери сериозни финанси да изкупи дела на "Газпром", дали ще намери алтернативни източници на газ, нещо, което компанията се опитва да направи от няколко години, и дали няма да последва политически натиск върху Сашо Дончев.

12 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    skyfighter avatar :-|
    skyfighter
    • - 3
    • + 58

    Толкова ли нямаше време да кажете, колко приходи и печалба има Овергаз, колко би струвал делът на Газпром?

    Нередност?
  • 2
    yez18383939 avatar :-|
    Pronto
    • - 10
    • + 86

    Желая успех на Сашо Дончев. Вестникът му е единственият, който е винаги в опозиция. Самият Сашо Дончев също списва смели текстове за икономическата свобода. Все пак имайки предвид, че е (бивш) газпромаджия, имам едно на ум.

    Нередност?
  • 3
    karen_walker avatar :-|
    karen_walker
    • - 6
    • + 27

    Опитват се да го дават опозиционно и анти-путински и в Club Z, но и аз винаги имам едно наум като им посещавам сайта.

    Нередност?
  • 4
    boby1945 avatar :-P
    boby1945
    • - 11
    • + 10

    Бла, Бла, Бла, Овергаз просто не можа да навлезе, развие яко газификацията на битовото (само 3.5% от домакинствата, газифицирани домакинства, са около 52 000, макар че е изградени мрежи за 11% от домакинствата в страната !?!?) и индустриално потребление (след 24 години усилия) затова вероятно и ГАЗПРОМ разваля дружеството....
    Апропо топлофицираните домакинства само в София са къде 430000....

    Нередност?
  • 5
    rosiraycheva50._ avatar :-|
    Роси
    • - 3
    • + 7

    Каквото и да си говорим,става въпрос за много пари,а в наши

    Нередност?
  • 6
    rosiraycheva50._ avatar :-|
    Роси
    • - 3
    • + 7

    а в наши случай и за политическо влияние.

    Нередност?
  • 7
    bramasole avatar :-|
    bramasole
    • - 2
    • + 19

    Причините, довели до оттеглянето на "Газпром", ще се анализират тепърва.
    Ще разберем с какви мениджърски качества наистина е Сашо Дончев сега, когато не може да разчита на руснаците. Вече няма да е достатъчно да чете със запъване цитати на Айн Ранд от тв екрана, а да изгради и реализира печеливша бизнес стратегия.
    Стискам палци за оцеляването на в. "Сега" буквално и преносно, задължително с карикатурите на Христо Комарницки!

    Нередност?
  • 8
    ijj avatar :-|
    ijj
    • - 1
    • + 5

    До коментар [#4] от "boby1945":

    Така е, прав сте. И това се дължи просто на факта, че у нас преобладаващият интерес е към горива, които са по-евтини от природния газ - напр. дърва за огрев, въглища и др.

    Нередност?
  • 9
    dgerald avatar :-|
    dgerald
    • + 1

    До коментар [#1] от "skyfighter":

    Ще купуваш ли?

    Нередност?
  • 10
    skyfighter avatar :-|
    skyfighter
    • - 1
    • + 3

    До коментар [#9] от "dgerald":
    Смятам просто, че подобна статия без цифри не е пълна. С оглед на случките от последните дни все пак е интересна. Битовите потребители са малко, но цената ако остане ниска ще бъде алтернатива за много хора.

    Нередност?
Нов коментар