🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Икономическата активност в България се е понижила в края на 2015 г.

Развитието на външнотърговските партньори на България е с основна роля за състоянието, смятат от Министерството на финансите

ДДС от внос също играе негативна роля за представянето на индикатора на икономическата активност
ДДС от внос също играе негативна роля за представянето на индикатора на икономическата активност
ДДС от внос също играе негативна роля за представянето на индикатора на икономическата активност    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
ДДС от внос също играе негативна роля за представянето на индикатора на икономическата активност    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Дългосрочната перспектива пред икономиката леко се подобрява.

Общата икономическа активност в България се е понижила през третото тримесечие на 2015 г., показва индикаторът (ИИА), изчисляван периодично от Министерството на финансите. Индексът, който представя в обобщен вид текущото състояние на българската икономика, е преминал на отрицателна територия през третото тримесечие на 2015 г. Това се случва за първи път от началото на 2014 г., а влошаването се дължи в голяма степен на краткосрочното представяне на отделните показатели. Незадоволителното им представяне пък в най-голяма степен се дължи на "неблагоприятната динамика на икономическия цикъл в Европейския съюз".

От ведомството на Владислав Горанов обаче са оптимисти относно потенциала за растеж на икономиката, тъй като за разлика от влошаването на цикличните компоненти на включените в ИИА променливи, при дългосрочните се наблюдава подобрение и стойността вече е близка до 0. Това е индикатор за постепенното възстановяване на потенциала за растеж на икономиката, след като дългосрочната й позиция се характеризираше с отрицателни стойности от средата на 2008 г. до началото на 2015 г., пише в анализа.

Икономически проблеми

В анализа се посочва, че всъщност основният проблем пред икономическата активност се крие в състоянието на икономиките на основните търговски партньори на България в Европейския съюз. По тази причина темповете на растеж на износа и вноса на стоки и услуги през третото тримесечие са се забавили, което пък рефлектира върху дейността на предприятията вътре в страната. Данните на Националния статистически институт (НСИ) за третото тримесечие показаха, че приносът на нетния износ за увеличението на БВП, който също е част от изчислението на ИИА, се повишава едва с 2.6%, докато предходните тримесечни периоди този ръст е значително по-голям – между 5 и 13%.

Това пък води след себе си до понижение в оценките на предприемачите за бизнес климата в промишлеността, по-слаба осигуреност с поръчки и влошени очаквания за заетостта и цените, като последните отбелязаха намаление на годишна база. Сигналите за забавяне на производствената активност през второто тримесечие на годината се материализираха в по-слабо натоварване на производствените мощности през третото тримесечие. Въпреки това средното натоварване на производствения капацитет се запази на ниво, съпоставимо с това от средата на 2008 г., и подкрепи повишението в индекса на индустриалното производство през третото тримесечие на годината. Реалният темп на растеж на индустриалната продукция обаче беше по-слаб в сравнение с предходните три месеца, за което най-голям принос имаха затрудненията в дейност производство на основни метали, се казва в анализа.

Поевтиняването на петрола през 2015 г. също дава негативно отражение върху индикатора на икономическата активност. Това е по-линия на ДДС от внос, което събира Агенция "Митници". Данните от изпълнението на консолидирания бюджет към края на ноември показват, че спрямо предходната година има спад с над 180 млн. лв. Ако темповете на изоставане се запазят, числото вероятно ще достигне 200 млн. лв.

Европейска зависимост

В анализа се посочва още, че промените във външната конюнктура се отразяват най-силно върху българската икономика със закъснение от средно две тримесечия. Коефициентът на корелация за периода от първо тримесечие на 2001 г. до трето тримесечие на 2015 г. възлиза на 0.87 с лаг от два периода.

Експертите са на мнение, че индустриалното производство в еврозоната постепенно ще започне да се възстановява, а това дава положителен сигнал за възстановяване на бизнес цикъла и у нас, като се има предвид високата степен на зависимост на икономическата активност в България от тази на еврозоната, се казва в документа на МФ.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    dekster avatar :-|
    КЛЮЧАРЪ
    • - 1
    • + 7

    Няма проблеми. Тиквоний каза 4.5% ръст за 2016. Можем да хвърляме каскетите из въздуха от сега.

    Нередност?
  • 2
    ijj avatar :-|
    ijj
    • + 6

    "Поевтиняването на петрола през 2015 г. също дава негативно отражение върху индикатора на икономическата активност."

    Това показва, че този индикатор не би трябвало да се абсолютизира. За оценяване на икономическата активност е по-интересно да се видят количествата внесен нефт, които при по-ниска цена би трябвало дори да се увеличават малко (честно казано, не знам дали наистина е така). По принцип поетиняването на нефта би трябвало да е изгодно за икономическата активност у нас.

    Нередност?
  • 3
    aha avatar :-P
    aha

    Ами да се подарят още няколко фирми на прасето и в България ще върже благосъстоянието. Има 1000 дс фирми които си менкат активи с 4-5 дс банки и на това му се казва национално отговорен капитал. САЩ и Германия дръжте се, идва балканския локомотив....

    Нередност?
  • 4
    lct37379780 avatar :-|
    lct37379780
    • + 1

    Капитал, на втората графика легендата за дългосрочния и цикличния компонент не е коректна. Те трябва да се разменят. Сивата крива трябва да бъде дългосрочния, а червената - цикличния компонент.

    Нередност?
  • 5
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев

    Поевтиняването на ресурсите би засилило резултатите на тези, които го произвеждат, но със закъснение. Тоест ние хем сме държава, която изнася (поевтинели) ресурси масово, хем все още не можем да усетим позитивите от евтината енергия. Като цяло е по-добре с евтини ресурси, за да има мотивация да се преработват. Но това са неща, които се отразяват в бъдещето, така че аз лично не отдавам много внимание на спада в края на годината. Все пак се случиха и някои политически неща, които откровено дават лош сигнал на бизнеса.

    Нередност?
Нов коментар