🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Световната банка: Растежът на България остава под 3% до 2018 г.

Глобалната финансова институция очаква растежът на БВП да се свие до 2.2% през 2016 г., приблизително толкова е прогнозата на Райфайзенбанк

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Проблемите в Русия и Турция ще засегнат най-силно България

Икономиката на България ще расте с под 3% до 2018 г., показва доклад на Световната банка за глобалните икономически перспективи. Според експертите на финансовата институция през следващите три години най-големите развиващи се пазари в различните региони на света ще се забавят, което е безпрецедентен случай от три десетилетия. Това заедно с локални фактори като свитото кредитиране, липсата на достатъчно частни инвестиции, забавянето при усвояването на европейските средства и реформите във финансовия сектор няма да позволят на страната да постигне по-голям растеж.

Глобалната финансова институция очаква през 2016 г. реалният растеж на брутния вътрешен продукт (БВП) да се забави до 2.2%, а през следващите две години да достигне 2.7% на годишна база. В своя последен месечен икономически обзор Райфайзенбанк (България) също предвижда слаб икономически ръст през тази година (2.1%), колкото е очакването и на Министерството на финансите.

В свое публично изказване отпреди три дни премиерът Бойко Борисов "поиска" от малките и средните предприятия, които кандидатстват с проекти по новата оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност", да работят за постигане на по-висок икономически ръст от 4.5% през 2016 г. В интервю за телевизия Bulgaria On Air финансовият министър Владислав Горанов каза, че няма да променя "още" прогнозата за растеж на страната през 2016. "Дали ще успеем да постигнем това, което се коментира като оптимистична прогноза, зависи само от нас. Но е твърде рано да се променят прогнозите, които сме дали. Има време за това", каза министърът.

Съседски проблеми

В доклада на Световната банка се посочва, че България е сред държавите в Европа и Централна Азия, които ще усетят най-много забавянето на растежа на турската икономика до 3.5%. Докато останалите страни в региона ще загубят по 0.1 процентен пункт от растежа си през следващите две години, негативното влияние върху българската икономика ще се изрази в загуба на потенциален растеж от порядъка на 1 процентен пункт. Икономическите проблеми на Русия и Китай също ще се пренесат и върху България, смятат анализаторите.

Причината за тази огромна зависимост се крие в тесните търговски и финансови взаимоотношения на България с големите развиващи се пазари. Страната ни е дълбоко интегрирана във веригите на доставки, а като цяло регионът е силно зависим от търговията със суровини.

В прогнозата си за 2016 г. Райфайзенбанк посочва, че растежът на износа ще се забави до 5.1%, след като предварителните данни за 2015 г. показват нарастване със 7%. "През следващото тримесечие слабото евро също ще окаже влияние върху ръста на експорта. От друга страна, потреблението ще продължи плавно да нараства, стимулирано от спадащите лихви по депозитите, докато ръстът при инвестициите ще е донякъде затруднен от недостатъчния капацитет за усвояване на еврофондове", коментира икономическият анализатор на Райфайзенбанк Емил Калчев.

Потенциални решения

Според Световната банка планираните инвестиции в инфраструктурни проекти в комбинация с либерализацията на търговията и подобряването на бизнес средата биха могли да доведат до диверсифициране на търговските партньори и източниците на финансиране. Премахването на тези бариери биха довели до повишаване на производителността, а оттам и на икономическия растеж. Освен това ще се повиши и устойчивостта към външните шокове, смятат анализаторите на СБ.

Частните инвестиции продължават да са далеч от предкризисното ниво заради прекомерната междуфирмена задлъжнялост. За привличането на инвестиции би помогнало подобряването на бизнес средата и улесняването на регулаторната рамка, смятат от СБ. Друг важен елемент, който е изтъкнат в доклада, е реформата във финансовия сектор, което би засилило кредитирането, а оттам инвестициите и създаването на нови работни места.

Леко ускорение на глобалната икономика

Като цяло Световната банка очаква леко ускоряване на глобалната икономика през следващите две години, но прогнозите са намалени спрямо предходния доклад от юни 2015 г. Очакванията са за растеж от 2.9 и 3.1%. Анализаторите са на мнение, че забавянето на големите развиващи се икономики от групата на BRICS е с най-голяма роля за ревизирането на прогнозите в посока надолу. Основните проблеми са свързани с поевтиняването на суровините, намаляването на обемите на търговия и капиталови потоци, както и нестабилността на финансовите пазари.

Изводът в доклада е, че в бъдеще темповете на растеж на световната икономика ще зависят все повече от държавите с високи равнища на доходи, стабилизирането на цените на суровините и постепенния преход на Китай към модел на растеж, основаващ се в по-голяма степен на потреблението и услугите. Прогнозата е, че общо икономиките на страните с високи доходи ще отчетат растеж от 2.1% тази година спрямо 1.6% през 2015 г. Институцията очаква леко ускоряване на растежа на икономиката в еврозоната до 1.7% тази година спрямо 1.5% през миналата.
5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-P
    D-r D
    • - 1
    • + 11

    Да, бе! Световна банка, пък само 3%!
    Бойко ни каза: 5-6% ръст! Златна ти уста, Бойко!

    Нередност?
  • 2
    comandante avatar :-|


    [quote#1:"D-r D"] само 3%!
    Бойко ни каза: 5-6% ръст[/quote]

    Няма как нещата да се случват докато чуждестранните доброжелатели ни третират като колония за извличане на човешки и природен ресурс а не място за дълготрайни инвестиции в устойчива държава с демократично управление съобразено с месното население !

    Нередност?
  • 3
    serafin avatar :-|
    serafin
    • - 2
    • + 1

    К'ва е па таа банка?
    Слънцето каза 4,5%! и Томиславчо с философския си камък го каза!

    Нередност?
  • 4
    plamenhristov5 avatar :-|
    plamenhristov5
    • - 1
    • + 1

    всичко вещае мечи пазар

    Нередност?
  • 5
    dekster avatar :-P
    КЛЮЧАРЪ
    • - 2
    • + 1

    Абе три процента от банката и четири и половина от Тиквоний I Ленторез и ето ти китайски ръст.

    Нередност?
Нов коментар