Пеевски е проекция на Ахмед Доган в ДПС

Бившият зам.-председател на ДПС и основател на НПСД Касим Дал пред "Капитал"

Няма как да се създаде алтернатива на ДПС, защото има негласна договорка между партиите и службите работят за тях, казва Касим Дал
Няма как да се създаде алтернатива на ДПС, защото има негласна договорка между партиите и службите работят за тях, казва Касим Дал
Няма как да се създаде алтернатива на ДПС, защото има негласна договорка между партиите и службите работят за тях, казва Касим Дал    ©  Надежда Чипева
Няма как да се създаде алтернатива на ДПС, защото има негласна договорка между партиите и службите работят за тях, казва Касим Дал    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Профил

Касим Дал е един от 33-мата учредители, които на 4 януари 1990 г. във Варна първо създават "Движение за права и свободи на турците и мюсюлманите в България", а четири дни по-късно учредяват ДПС. Участвал е във всички етапи на изграждането на движението. Беше дългогодишен зам.-председател на партията и отговаряше за структурите на ДПС. През 2011 г. подаде оставката си от ръководството на ДПС и поиска тогавашният лидер Ахмед Доган да се оттегли от поста с аргумента, че е предал каузата на ДПС. Малко по-късно беше изключен и основа Народната партия "Свобода и достойнство", която сега е в Реформаторския блок. От 33-мата учредители на ДПС в момента в партията е останал само един. Всички останали или са напуснали, или са изключени от ДПС.

Изключването на Лютви Местан от ДПС получи различни интерпретации. Ахмед Доган е обвинил Местан, че е "тръгнал срещу националните интереси", медиите около Делян Пеевски го обявиха за "заплаха за националната сигурност". Имаше и интерпретации, че ДПС прави завой към Русия. Защо Местан беше така брутално отстранен от ДПС?

Преди време предупредих, че рано или късно това ще се случи с всеки, който приеме да стане назначен председател на ДПС. Името в случая няма значение. Всеки, който се съгласи с тази роля, трябва да знае, че краят му е предизвестен. В случая с бившия председател на ДПС де факто се видя кой е командващият корпорацията - Ахмед Доган. Корпорацията ДПС се превърна в брутално болшевишка партия, в която всичко зависи от един-единствен човек.

Къде според вас сгреши Местан?

Наистина не знам къде е сгрешил Местан, а и не ме интересува, но никой не заслужава това, на което беше подложен. Според мен Местан трябва да направи всичко, за да изчисти името си, защото беше обявен за национален предател. Другото, което се вижда от речта на Ахмед Доган, е курсът към Русия. Защото формалното основание за тези действия беше декларацията за сваления руски самолет, прочетена от Местан от трибуната на Народното събрание.

Политически или икономически са мотивите за "завоя" на Доган към Русия?

Те се преплитат. В една такава корпорация от мафиотски тип, а според мен ръководството на ДПС е именно това, са обвързани и политически, и икономически интереси. Както се казва, не става въпрос за пари, а за много пари. Както и за власт и за търговия с влияние. Справка - последните данни за обществените поръчки, които са спечелени от фирмите на Делян Пеевски и разпределянето на активите на фалираната КТБ.

Този "завой" към Русия има ли връзка с неосъществения руски проект "Южен поток", където също участие имаха фирми на Пеевски?

Със сигурност има, но в цялата ситуация всички пропускат един факт. В същия ден, когато се е провеждало тържеството в сарая и Доган е произнесъл речта си, имаше едно световно събитие - руският президент Владимир Путин отговаряше на въпроси пред 1400 журналисти. Явно Доган се е въодушевил от своя идол и затова в 1.30 през нощта, пред т.нар. елит на ДПС, след много алкохол е имал смелостта да каже това. Но в цялата му реч виждам само две неща, които са забележителни. Даже само едно. Това е за портала, през който Доган си говори с някого. Само това като прочете човек, би трябвало да му стане ясно, че случаят е за психиатър, а не за възхищение. Всички говорим, че за тези 26 години сме постигнали едни общи цели, които наистина бяха дефинирани като национални приоритети и около които уж всички сме се обединили - това са членството ни в НАТО и ЕС. Нима всичко това трябва да се преоцени - днес сме на една позиция, защото така ни харесва, а утре на друга. За мен Доган е продукт на КГБ и ДС, който винаги може да бъде активиран. И вместо да празнуваме новогодишните празници със семействата си, всички започнаха да коментират семейната драма между Доган и поредната му мъжка секретарка - Местан.  

Само че тази драма не беше представена като семейна, а като геополитическа. Защо според вас Местан потърси гаранции за сигурността си в турското посолство?

Първо, когато имаш охрана от НСО, а знаем защо му беше назначена такава - заради това, че аз съм щял да убивам него и Делян Пеевски, да отидеш в посолството, е наистина глупаво. А Местан не е глупак и само с едно мога да си обясня действията му. Това е страх, ама много голям страх. Както обича да казва един закръгленичък бизнесмен, "страхуват ви". Значи много са го страхували Местан. Ако се поставим на негово място и ако наистина той е спасявал живота си, защо да не потърси помощ там. Но тези неща трябва да ги каже той, затова Местан дължи обяснение.

Кой би могъл толкова много да го "страхува"?

Той знае на какво са способни тези хора. Когато мен ме изключваха от ДПС, аз дори не съм си помислил да се крия по този начин, защото мен не могат да ме уплашат. Но явно той е бил много уплашен. И за това Местан трябва да говори.

Вие бяхте дълги години в ДПС. Имало ли е и други такива случаи, когато хората са били заплашвани? Всички си спомняме случая със самоубийството на Ахмед Емин в т.нар. сарай в Бояна.

Докато аз бях в ДПС такива действия не са предприемани. За съжаление в случая с Ахмед Емин службите не си свършиха работата. Трябваше да се проведе разследване и да се стигне до истината, но това не се случи.

Излезе информация, че от турското посолство са се обаждали на областни лидери на ДПС да застанат зад Местан. Може ли поведението на посланика на Турция, както и опитът на турския премиер да лобира за Местан, да се определи като намеса във вътрешните работи на страната?

Аз нямам информация за това и не би трябвало да коментирам. Премиерът Борисов казва, че е имало намеса във вътрешните ни работи, затова трябва той да говори. Г-н Борисов и г-н Местан трябва да разяснят случващото се пред хората. В противен случай всичко остава недоизказано. Щом си казал "А", трябва да кажеш и "Б". Защото срещу Местан обвиненията са много сериозни, това, което казва г-н Борисов, също е много сериозно. А ако наистина е имало натиск от страна на посланика на Република Турция, подобно нещо е недопустимо.

Как това, което се случи, ще се отрази на отношенията между България и Турция?

Желанието ми е изобщо да не се отрази и добрите ни отношения да продължат и в бъдеще. Но наистина изваждането на проблемите в една партия на плоскостта на държавните отношения е недопустимо. Да, повечето от изселниците в Турция, които са български граждани, гласуват за ДПС и те имат право да коригират политиката на тази партия, защото й дават подкрепата си от години. В Турция има много потенциални гласоподаватели, които подкрепят ДПС. Това са над 250 000 български граждани с право на глас и това не трябва да се пренебрегва, както и тяхното влияние върху роднините им в България. Но това са проблеми от вътрешнопартиен характер, а не междудържавни проблеми.

Има ли според вас опит на турската държава за влияние върху ДПС и по този начин върху българските турци?

Турската държава няма как да не се интересува от етническите турци и мюсюлмани, които живеят в България. След принудителното изселване през 1989 г. много семейства се оказаха разделени. Не случайно казах, че огромна част от тях имат близки и роднини в Турция. Така че няма как турската държава да не се интересува от живота, правата и свободите на тези хора в България. Не виждам нищо лошо в това. Напротив, това само може да допринесе за добрите междусъседски отношения. И това е една от нашите идеи като политическа сила да използваме тези връзки, за да привличаме и инвестиции в България, защото такъв потенциал има.

Прави впечатление, че депутатите около Местан са свързани с мюсюлманското вероизповедание. Вероятно това натежава в полза на аргумента за опит от страна на Турция за прокарването на ислямизъм, каквито интерпретации имаше около отстраняването на Местан.

Когато се съставяха листите на ДПС за последните парламентарни избори, нито един от хората в тях не е попаднал без одобрението на Ахмед Доган. Мога да гарантирам това, защото го знам. Всички хора в листите, особено тези, които бяха поставени на избираеми места, са сложени с личното одобрение на Доган. Всички кандидати за кметове от последните местни избори и всички съветници са одобрени с личния подпис на Доган в "сараите", не в партийната централа на ДПС. Доган не само че е знаел кой е в депутатските листи на ДПС, но той ги е сложил. Знаел е и за прочетената декларация от Местан по повод руския самолет. Сега се лансира версията, че едва ли не Местан е вземал самостоятелни решения, което не е вярно. Искам отново да повторя - който в ДПС реши да изпълнява тази роля на назначен председател, трябва да знае, че ролята му не е нищо повече от една мъжка секретарка.

Т.е. може да бъде отстранен, когато пожелае почетният председател.

Видяхте какво се случи. Но трябва да престанем да се занимаваме с битовизмите на една партия. За съжаление това беше пак някакъв сценарий на бившата ДС, защото всички, свързани с тази бивша комунистическа служба, тръгнаха да ни убеждават какъв голям патриот е Доган. Вижте кои излязоха да го защитават - това са хора, някои от които от години не са говорили пред медиите. То не бяха Димитър Иванов (бивш началник на 6-ти отдел на VI управление на ДС - бел. ред.), Бриго Аспарухов (бивш директор на НРС), Горан Симеонов (резидент на ПГУ-ДС), някакви бивши хора от службите, извадени от нафталина. Всичко това отклонява вниманието от проблемите, които не просто чукат на вратата, а трябваше вече да сме решили - съдебната реформа, реформата в образованието и здравеопазването. За съжаление за една година нищо не беше направено и това си останаха само добри пожелания. Единственият ни шанс да продължим напред е да направим тези реформи. За съжаление при това статукво толкова може да се постигне в този парламент.

Не зависи ли от вас прокарването на реформите?

Опитахме всичко възможно да започне съдебната реформа. Министърът на правосъдието Христо Иванов си подаде оставката, а Радан Кънев излезе в опозиция. Какво повече да направим? Не може 180 депутати да са подписали и гласували на първо четене промените в конституцията и при второто четене да се откажат от подписите си. Какво се е случило, за да се откажат? Очевидно прокуратурата се е задействала. Ние прокурорска държава ли сме?

Има ли вътрешно политически измерения конфликтът между Доган и Местан?

Навремето ние се опитахме да кажем истината, че ДПС е тотално изолирано от другите политически сили, че е завладяно тотално от една клика, която защитава само корпоративни интереси, продава политическо влияние и от това печели пари, че се управлява от един човек - Ахмед Доган, и нас ни изключиха от ДПС. Нещо да се е променило оттогава? Нищо не се е променило. Напротив, сега всичко излиза наяве - че когато вечният лидер на ДПС реши, може само за 24 часа да отстрани всеки, без от това да има някакви последствия. Но сега ще има, защото този път е намесена и трета страна - Русия. В речта си Доган преориентира посоката на развитие на България и поставя под въпрос членството ни в НАТО и ЕС. Пак ще повторя, че явно става въпрос за много пари. Очевидно в самата организация има накърнени интереси. Вероятно Местан се е опитал да се еманципира от ролята на мъжка секретарка.  

Как това ще повлияе на избирателите на ДПС, които са поставени между избора Русия или Турция?

Руснаци не гласуват за ДПС. За ДПС гласуват български граждани, по-голямата част етнически турци, мюсюлмани. Поради това Доган не може да продължава безнаказано да прави каквото и както реши. Каквито и глашатаи да има по места, каквито и стари скелети да активира. На всеки вече би трябвало да е ясно кой е Ахмед Доган. Едноличните действия на лидера на тази организация няма как да не бъдат наказани от избирателите. И тук е най-голямата ни грешка на нас учредителите на ДПС, част от които съм и аз, че отстъпихме организацията на една клика от бивши агенти на ДС, начело с Доган, които използват ДПС единствено за корпоративни интереси. И това се вижда както в регионите, където управлява ДПС, така и на централно ниво. За съжаление не успяхме да обясним на избирателите на движението, че това ръководство на ДПС е профилирано и селектирано с една-единствена цел - да слуша Ахмед Доган и да обслужва корпорацията и бизнес интересите му.  

Делян Пеевски, който е лице на тази олигархична клика в ДПС, за която говорите, самостоятелен фактор ли е в партията и защо движението не успява да се раздели с него?

Не разглеждайте Делян Пеевски и Ахмед Доган като различни неща. Пеевски е проекция на Ахмед Доган в ДПС. Доган е упълномощил Пеевски да върши тези неща. Доган не може да се разграничи от Пеевски, защото това означава да се разграничи от себе си.

Има ли в ДПС вътрешни огнища на напрежение?

За съжаление в централния съвет на партията всички са безропотни и тотално подчинени на Доган. Това се видя и когато беше изключен Местан. Само за час се реши съдбата на назначения председател. Доколкото имам информация без нито един от тях да се изкаже или да има дебат. Предложението на Доган за изключване на Местан с формулировката "за предателство към националните интереси" е гласувано директно без нито един против. В централния съвет на ДПС няма хора със собствено мнение, които могат да изразят и защитят тези или идеи. Абсолютно безлични хора, тотално зависими от вечния лидер Доган. Назначени и зависими от Доган. Неговата политика към хората от партията е - ако искаш да седнеш на масата и да ти дадат малко парченце от тортата, ще слушаш. Ще те унижават, но ти трябва да търпиш. Ще издевателстват върху теб, но ти пак трябва да търпиш. Това, което направиха с Местан, беше именно това - да го унижат. За ръководството на ДПС няма никакви ценности.  

Защо тогава на Доган му трябваше да разиграва сценката с "националното предателство" на Местан и медиите около Пеевски да представят всяка негова стъпка като "заплаха за националната сигурност"?

Това не е нищо ново. Така се прави в тоталитарните партии. Но това говори за страх и от тяхна страна.

Имат ли ресурс Местан и хората около него да разцепят ДПС?

Нека да видим все пак какви действия ще предприемат. Но за българското общество Местан не е проблем. Проблемът е това ръководство на ДПС, този самозабравил се лидер, когото едва ли не се опитват да ни го представят в пречистен вариант. Това е проблемът, както и методите на действие на тази корпорация.

Защо толкова години не може да се създаде алтернатива на ДПС?

Трябва да се върнем много назад. За съжаление в България от началото на демокрацията нито един проблем не е решен докрай. Има едно голямо престъпление, извършено от тоталитарния режим срещу голяма част от населението на България - това е Възродителният процес. След 850 000 преименувани и 360 000 изселени, няма нито един наказан. Затова и едната, и другата страна ползват тези проблеми за своя изгода, за да правят политика от страха и от хляба на хората. Това трябва да спре. И може би сега е моментът наистина всички партии в България да се замислят над това. Не може да се дават цели анклави на една партия да ги управлява само затова, че, виждате ли, имала някакъв принос за етническия мир. Къде са другите политически сили и защо не издигат хора в тези региони? Защо оставиха смесените региони в ръцете на ДПС? Защо нито една от другите политически сили не участва във възпоменателните чествания на годишнината от Възродителния процес? За съжаление има негласно споразумение между всички партии и това задкулисие продължава. Едва ли не някакъв данък се плаща на Ахмед Доган за всичко това. И всяка партия, която дойде на власт, се възползва от "услугите" на ДПС. И тук отговорност не носим само аз или другите, които сме били в ДПС. Отговорност носят всички партии в България, че досега не сложиха край на това.

Безнаказаността на определени хора и в политиката, и в бизнеса води до сегашното положение в страната. Няма как да се създаде алтернатива на ДПС, защото има негласна договорка между партиите и службите работят за тях. На всеки един от нас, които се опитахме да се противопоставим на тази политика на Доган, ни залепиха по едно петно. Аз също го преживях. Не съм от хората, които се страхуват, но те опитаха всичко и с мен. Националното бюро за СРС установи, че съм подслушван незаконно.

За да се променят нещата, трябва всички политически сили да го желаят. Видя се при промените в конституцията кои политически сили искаме съдебна реформа. Бях убеден, че постигнатият "исторически компромис", както го нарече Радан Кънев, ще стигне дотук, защото чух какво каза премиерът - че реформа в мандата на този главен прокурор няма да има.

Неслучайно подводницата АБВ беше активирана по този начин, за да се стигне до този окастрен вариант на промените в конституцията. Никой не иска да решава проблемите. Винаги се намира нещо, което да отклони вниманието. Никой не говори за заемите, които се изтеглиха, за предстоящата енергийна криза, за икономиката.

Защо тогава вие стоите в това управление?

Българският народ ни отреди тази роля. В този парламент ние се опитваме да направим каквото можем с 23-ма депутати. Не сме и 23-ма, защото разнобой има и между нас, в Реформаторския блок.

Проблемът е, че така или иначе по ключови гласувания ГЕРБ ползва гласовете на ДПС или на различни тематични мнозинства.

Казах, че задкулисното споразумение продължава. Но с участието си в управлението Реформаторският блок спряхме тези преминавания на ДПС от лявото политическо пространство в дясното. Искат или не, всички трябва да се съобразяват с Реформаторския блок. И затова ние станахме неудобни и бяхме атакувани от ДПС. Присъствието на нашата партия НПСД в РБ привличаше много от атаките - ние също бяхме наричани какви ли не. Но наш противник не е Лютви Местан и хората около него. Нашият проблем, а това е проблем и на българското общество, е, че има една такава болшевишка партия, управлявана еднолично от човек, който вече явно прокарва руските интереси.

Ще си сътрудничите ли с Местан и депутатите, които напускат парламентарната група на ДПС?

Всеки, който иска да се присъедини към нас, трябва да отговаря на нашите условия. При нас няма място за агенти на бившата ДС.

15 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    bultras avatar :-(
    chehov40
    • - 7
    • + 73

    Смелите хора в БГ са малцинство!

    Нередност?
  • 3
    bono_vox avatar :-|
    bono_vox
    • - 5
    • + 81

    Нали се сещате, че ако Доган каже, следващия може да се казва да речем Делян Пеевски.
    За няма нищо време прокуратурата ще му спретне дела за пране на пари, нарушаване на конкуренции и т.н. Банката ще му спре парите и различните бизнеси ще минат от едни офшорки в други.
    И толкоз. Все едно го е нямало.
    Има няма една седмица.

    Нередност?
  • 4
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 19
    • + 34

    С какви очи Дал се прави на герой-политик?
    Допреди няколко години той колеше и бесеше в ДПС и беше най-доверения на боса!
    Схемата в онази партия е елементарна и повтаряема: никой не бива да заплашва властта на Доган

    Нередност?
  • 5
    subaru avatar :-P
    subaru
    • - 10
    • + 7

    Със сигурност тракториста не знае значението на думата протекция.

    Нередност?
  • 6
    subaru avatar :-P
    subaru
    • - 12
    • + 4

    ..... поправка, -"проекция"

    Нередност?
  • 7
    dekster avatar :-P
    КЛЮЧАРЪ
    • - 3
    • + 30

    Доган - взел, Касим - дал, Лютфи - при турците бегал.

    Нередност?
  • 8
    hls09478616 avatar :-P
    Nikolay Kolev
    • - 5
    • + 14

    Пеевски е проекция на Барбарон .

    Нередност?
  • 9
    seniorbb avatar :-|
    джендър NATO generals
    • - 2
    • + 22

    От няколко години всички протеситрат и не харесват Пеевски! Пеевски може да е всичко, но не е в състояние на самостоятелно мислене и действия. КОЙ седи зад Пеевски? КОЙто и да е той, как стана толкова богат? Щеше ли тоя Пеевски да е проблем, ако имаше забрана за офшорни компании?
    Не харесвам Пеевски, и няма как да харесвам системата, която му дава такива възможности! На човек с НЕдоказан произход на капитала!

    Нередност?
  • 10
    caliber_.44 avatar :-?
    Калибър
    • - 2
    • + 15

    Доган е проекция на ДС. Още коментари?

    Нередност?
Нов коментар