🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

АЕЦ "Козлодуй" е изпълнила 70% от мерките, предвидени след стрес тестовете

До октомври 2016 г. централата трябва да кандидатства за удължаване на лиценза на 5-и блок

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

АЕЦ "Козлодуй" е изпълнила 70% от мерките, предвидени от стрес тестовете след аварията в японския АЕЦ "Фукушима" през 2011 г. Това отчетоха от Агенцията за ядрено регулиране (АЯР), която е контролният орган по отношение на безопасност и лицензирането на ядрените съоръжения в България. Останалите 23 мерки от общо 77 трябва да бъдат изпълнени до края на 2017 г.

Този срок съвпада и с изтичането на лиценза за експлоатация на 5-и блок. За да може животът му да бъде удължен с нови 10 години, централата трябва да кандидатства за подновяването на лиценза за работа в АЯР до октомври тази година. Срокът на експлоатация на 6-и блок пък изтича през 2019 г., което означава, че най-късно 12 месеца по-рано е необходимо да се кандидатства за новия лиценз. За да стане това възможно, централата трябва да бъде модернизирана, което според експертите на АЯР не включва подмяната на критично оборудване. По думите на Борислав Станимиров, заместник-председател на АЯР, някои от мерките ще бъдат изпълнени и след подновяването на лиценза в зависимост от това кога се налага подмяната на съответното оборудване. До септември тази година обаче трябва да приключи прегледът на безопасността на централата, който трябва да покаже дали са налице всички предпоставки 5-и и 6-и блок да продължат да се експлоатират безопасно.

Площадката на седми блок

Ядреният регулатор продължава да работи и за лицензирането на площадката на 7-и блок на централата, макар проектът да зацикли, след като стана ясно, че американската "Уестингхаус" няма намерение да инвестира в него. Усилията обаче може и да се окажат оправдани, тъй като след посещението на правителството в Китай се оказа, че тайнствена компания проявява интерес към изграждането на съоръжението.

През юни 2015 г. АЕЦ "Козлодуй" е подала искане за одобряване на площадка, което трябва да бъде одобрено до юли тази година, съобщи Лъчезар Костов, който е председател на АЯР. Това обаче зависи от одобрението на оценката за въздействието на околната среда, която се обжалва, допълни той.

Предстои одобрението и на площадката за изграждането на националното хранилище за радиоактивни отпадъци, което също ще бъде разположено в района на Козлодуй.

Ново хранилище до дни

До дни предстои и издаването на лиценз за експлоатация на първото хранилище за сухо съхранение на отработено ядрено гориво. Така в него ще бъде преместено горивото от първите четири блока на АЕЦ "Козлодуй". Там обаче няма да има място за отработеното гориво от 5-и и 6-и блок. В момента то не се извозва и за Русия, а се депонира в хранилище за мокро съхранение, което е първата фаза от съхранението.

Ново гориво

Предстои АЕЦ "Козлодуй" да заработи с ново ядрено гориво, произведено от руската ТВЕЛ. То ще позволи презареждането му на 18 месеца, а не на 12, както е в момента, но трябва да бъде одобрено първо от регулатора.

През 2015 г. в АЕЦ "Козлодуй" са регистрирани 7 аварийни събития, които обаче са без значимост за безопасността, посочват от АЯР.