🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

България покани китайска компания да инвестира в АЕЦ "Козлодуй"

Вероятно става дума за SNPTC, с която Westinghouse работи по общ проект и в Турция

Общата стойност на проекта за нов блок в Козлодуй към средата на 2014 г. се изчисляваше на 4.8 млрд. евро
Общата стойност на проекта за нов блок в Козлодуй към средата на 2014 г. се изчисляваше на 4.8 млрд. евро
Общата стойност на проекта за нов блок в Козлодуй към средата на 2014 г. се изчисляваше на 4.8 млрд. евро    ©  Строителство Градът
Общата стойност на проекта за нов блок в Козлодуй към средата на 2014 г. се изчисляваше на 4.8 млрд. евро    ©  Строителство Градът
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"За да знаем, че след 15-20 години ще имаме нови реактори, трябва отсега да започне да се говори на тази тема, за да се направи финансово-икономическа обосновка."

Бойко Борисов

България е предложила на китайска компания да стане инвеститор в изграждането на 7-и блок на АЕЦ "Козлодуй". По неофициална информация става дума за държавната State Nuclear Power Technology Corp (SNPTC), на която може да бъдат предложени 49% от проекта. Ходът идва, след като правителството на Бойко Борисов сондира Катар за евентуална инвестиция, но арабската държава така и не прояви особен интерес. Мистериозен кувейтки партньор пък се споменаваше за АЕЦ "Белене". Китайската компания изглежда далеч по-сериозен инвеститор от досега спряганите алтернативи. Общата стойност на проекта към средата на 2014 г. се изчисляваше на 4.8 млрд. евро.

По препоръка на Westinghouse

Премиерът Бойко Борисов заяви в Пекин, че кабинетът работи за привличането на голям китайски инвеститор за следващите реактори в АЕЦ Козлодуй. "За да знаем, че след 15-20 години ще имаме нови реактори, трябва отсега да започне да се говори на тази тема, за да се направи финансово-икономическа обосновка." Борисов не каза името на китайската компания, но потвърди, че тя е препоръчана от Westinghouse, която беше избрана от АЕЦ "Козлодуй" за технологичен партньор за изграждане на новата ядрена мощност у нас.

SNPTC е инженерингов партньор на Westinghouse в Китай и пое изпълнението на някои от детайлите, използвани в новото поколение американски реактори AP-1000. Двете компании подписаха и споразумение през 2014 г. за изграждане на АЕЦ в Турция с обща мощност 4800 мегавата. Едното от възможните места за строителство е Игнеада, на 12 км южно от Резово в България.

В момента проектът за новата ядрена мощност в България е замразен, тъй като българската страна и американската Westinghouse, която беше избрана да бъде мостов инвеститор и доставчик на основното оборудване, не могат да се разберат по условията на сделката. Между АЕЦ "Козлодуй" и Westinghouse беше подписано акционерно споразумение на 1 август 2014 г. малко преди правителството на Пламен Орешарски да подаде оставка. То обаче така и не влезе официално в сила. С него американската компания поемаше 30% дялово участие в смесената компания. Срещу това тя щеше да отпусне стоков кредит, с който да стартира изграждането на АЕЦ-а. В средата на 2015 г. пред японските медии Toshiba Corporation (която е мажоритарен собственик на Westinghouse) съобщи, че очаква да получи 3.63 млрд. евро за доставката на оборудването.

След това обаче Westinghouse имаше право да продаде дела си "на справедлива стойност" и по този начин да излезе от АЕЦ "Козлодуй - нови мощности". Така Westinghouse, който е инженерингова компания, помага проектът да стартира, но не се превърна в стратегическия инвеститор, който българското правителство желае да намери и който би споделил дългосрочния риск от оперирането на новата мощност.

Въпрос за бизнес смисъл

Сега от SNPTC са поискали ясен бизнес план за работата на новата мощност и гаранции за възможностите за износ към други страни. В момента бизнес планът на АЕЦ "Козлодуй" е да интегрира новата 1000-мегаватова мощност към съществуващите два 1000-мегаватови блока. Средната цена, на която централата продава електроенергията си в момента, е около 54 лв. за мегаватчас. Новият седми блок, ако оперира отделно, би продавал електроенергията си на над 110 лв. за мегаватчас (точна сметка няма поради незавършеното проучване). Така средната цена на най-евтиния електропроизводител у нас ще стигне средната пазара цена в момента. Това обаче ще доведе до общо покачване на цените на електроенергията. Проблем ще е и къде ще бъде продавана тази енергия - например през нощта консумацията в България пада до около 2 хил. мегавата.

По време на правителството на Пламен Орешарски, което сключи сделката с Westinghouse, бяха правени опити да за договорки с Турция за разширяване на износа на електроенергия към страната. През януари 2014 г. след среща между министъра на енергетиката Драгомир Стойнев и турския му колега Танер Йълдъз стана ясно, че двете страни са се договорили за създаване на обща електрическа компания, която да развива износа на български ток в Турция. Дружество не беше създадено и не беше много ясно каква би била изгодата на НЕК да споделя печалбата си с турски партньор, освен ако той не окажеше политическа подкрепа за разширяване на износа на български ток към Турция.  

В момента Китай е особено активен в областта на енергетиката и се опитва да навлиза в различни проекти в Европа. China General Nuclear Corporation и China National Nuclear Corporation са инвеститори в "Хинкли пойнт" във Великобритания. Целта на китайските компании е да навлязат като финансови инвеститори, но и да гарантират възможност на други китайски фирми да станат доставчици проектите.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    krastitel avatar :-?
    krastitel
    • - 6
    • + 6

    Китайски ядрени блокове на Козлодуйски бряг??
    Мислех си че истината е в новите екологични и безопасни енергоизточници, но какво разбирам аз от ток особено от променлив ...

    Нередност?
  • 2
    malevv avatar :-|
    malevv
    • - 7
    • + 8

    Да се говори 2015-та година за нови ядрени мощности в Европа е признак на изключителна неграмотност и изостаналост. Ужасно скъп ток, огромни опасности, радиоактивни отпадаци - дали ще може да понесе това изстрадалата ни държава.

    Нередност?
  • 3
    han_kubrat avatar :-P
    han_kubrat
    • - 1
    • + 4

    Абе тия хора горе нещо не са добре спали са течение между фикоса и терасата

    Нередност?
  • 4
    regular_observer avatar :-|
    regular_observer
    • + 2

    Няма бизнес план но има огромно желание. За нещо.

    И с това желание правителството ходи нагоре надолу и кани.

    Нередност?
Нов коментар