Мюсюлманите преизбраха д-р Мустафа Хаджи за главен мюфтия

Председател на Висшия мюсюлмански съвет остава Ведат Ахмед

976-те делегати, дошли от цялата страна, за да представляват волята на близо 1 милион български мюсюлмани, избраха д-р Хаджи единодушно.
976-те делегати, дошли от цялата страна, за да представляват волята на близо 1 милион български мюсюлмани, избраха д-р Хаджи единодушно.
976-те делегати, дошли от цялата страна, за да представляват волята на близо 1 милион български мюсюлмани, избраха д-р Хаджи единодушно.    ©  Надежда Чипева
976-те делегати, дошли от цялата страна, за да представляват волята на близо 1 милион български мюсюлмани, избраха д-р Хаджи единодушно.    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Българските мюсюлмани преизбраха д-р Мустафа Хаджи за главен мюфтия на Националната мюсюлманска конференция, която се проведе в НДК днес. 976-те делегати, дошли от цялата страна, за да представляват волята на близо 1 милион български мюсюлмани, избраха д-р Хаджи единодушно.

Председателят на Висшия мюсюлмански съвет Ведат Ахмед също остава на позицията, след като беше подкрепен единодушно от делегатите.

Сред гостите на форума бяха посланици (сред които и турският посланик Сюлейман Гьокче), представители на мюсюлманските общности на други балкански държави, представители на Българската православна църква, Националния съвет на религиозните общности и български политици. В залата присъстваха както съпредседателите на ДПС Мустафа Карадайъ и Рушен Риза и бившия депутат Юнал Лютфи, така и изключеният председател на ДПС Лютви Местан заедно с последвалите го депутати. Местан остана само за официалната част и си тръгна от форума, когато започна същинската част на конференцията. Представителите на ДПС останаха и първи поздравиха избрания мюфтия и членовете на Висшия мюсюлмански съвет.

В дневния ред на конференцията освен избора на централни ръководни органи, бяха предвидени още отчети на главния мюфтия д-р Мустафа Хаджи и на председателя на Висшия мюсюлмански съвет Ведат Ахмед за изминалия им петгодишен мандат, разглеждане на делата на мюсюлманите в страната и гласуване на изменения в устава на Мюсюлманското изповедание.

Важна тема във всички приветствени слова в началото на форума беше глобалната терористична заплаха и сянката, която хвърля върху исляма. "Терористичните организации нанесоха неизлечими рани върху чистото тяло на исляма. Религиозните послания на радикалните ислямисти са несъстоятелни от гледна точка на Корана, рушат ислямската цивилизация и компрометират вярата в Аллах и неговият пророк Мухаммед", каза бившият ректор на Висшия ислямски институт д-р Исмаил Джамбазов и призова мюфтийската система в България и всички мюсюлмани по отделно да осъждат категорично тези враждебни отклонения от автентичния ислям и да водят борба с тях.

С подобни думи и самият мюфтия д-р Мустафа Хаджи започна своя отчет пред делегатите: "Със своята отдаденост във вярата мюсюлманите в страната поставиха ясна разграничителна линия между стремежите на възприелите крайно радикално поведение псевдомюсюлмани и носителите на автентичните религиозни ценности на исляма."

Д-р Мустафа Хаджи очерта три предпоставки пред успешното развитие на институцията на Главно мюфтийство - наличието на добре подготвени духовни кадри, практикуването на съвременни управленски механизми, които да гарантират прозрачност и отчетност и силното доверие в институцията от самите мюсюлмани.

Акценти в неговия отчет бяха усилията, които полага изповеданието, за да намали недостига на имами в страната и да подобри образованието им. Сред тях са новият метод за оценка на работата на имамите, разкритите курсове за имами в село Устина и Шумен, изграждане на нови сгради на средните духовни училища в Шумен и Момчилград и образователните Коран-курсове в страната, през които са преминали около 50 хиляди подрастващи.

Д-р Мустафа Хаджи подчерта и свършената работа в слагането на ред във финансите на Мюсюлманското изповедание. В резултат на това той посочи отпадането на стари задължения към НАП за около 1.2 млн. лева и изплащането на около 700 хиляди лева към държавата, увеличаването на броя на наемите от имоти с 263% и ръст на годишните приходи на Главното мюфтийство с 250% в сравнение с предишния мандат.

Бившият главен мюфтия Фикри Сали, считан за близък до ДПС, взе думата след речта на д-р Хаджи и отправи някои критики към настоящото ръководство. Сред нерешените проблеми, които той посочи, са невъзстановените вакъфски имоти, липсата на акредитация на Висшия ислямски институт, липсата на движение по въпроса с изграждането на културно-религиозен център в София, висящото дело пред Върховния касационен съд за резултатите от предишната Национална конференция, както и неизползването на около 200 джамии в страната поради липса на имами. "Всички ние трябва да сме потресени от това и такова бездействие не следва да бъде приемано от мюсюлманите", заяви Сали по повод последния казус с джамиите.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    barel avatar :-|
    пустиняк
    • - 6
    • + 6

    Ислям значи послушание към Бога. Парадокс е но за това най-добрите мюсулмани са християните защото ревниво пазят богооткровенната вяра открита ни от нашия Господ Иисус Христос. Така, че мюсулманите до Аллах без Христос няма как да стигнат. Дано поне успеят да се опазят от учението на радикалния ислям, което си е сатанизъм парексаланс!

    Нередност?
  • 3
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев
    • - 1

    До коментар [#1] от "Магистър":

    Историческите предпоставки за наличието на различните религии са едно. От средновековието и до сега официалните религии представляват политически организации с различна власт и популярност

    Нередност?
Нов коментар