София търси озеленителни фирми за 28 млн. лв.

Общината обяви поръчка за поддръжка на паркове и зелени площи за следващите три години

Направените инвестиции в зелени площи изискват и разходи за поддръжка
Направените инвестиции в зелени площи изискват и разходи за поддръжка
Направените инвестиции в зелени площи изискват и разходи за поддръжка    ©  ЦВЕТЕЛИНА БЕЛУТОВА
Направените инвестиции в зелени площи изискват и разходи за поддръжка    ©  ЦВЕТЕЛИНА БЕЛУТОВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Озеленяването се оказа сред най-важните приоритети на Столичната община, ако съдим по бюджета.

Столичната община търси фирми, които да се грижат за озеленяването на София в следващите три години - до декемрви 2019 г., става ясно от обява в Агенцията за обществени поръчки. Бюджетът за това е малко под 28 млн. лв. без ДДС, като парите ще бъдат разпределени между 62 различни зони за поддръжка в града.

Поддръжка на Витоша

Изпълнителите на поръчката ще трябва поддържат обща площ от 22 хиляди декара. Половината от тази територия - 12 хиляди декара, е отделена в 26-а зона, която включва поддръжката на зелените площи в Природен парк "Витоша", парк "Панчарево-Кокаляне" и лесопарк "Побит камък". В останалите 61 зони са разпределени различни типове територии на общината. Общо 24 от позициите в обществената поръчка са за "дървесни насаждения по границите на 24-те районни администрации". За всеки от районите на столицата е предвиден бюджет от около 200 хил. лв. за поддръжка на зелената система в продължение на три години.

Други 22 зони включват паркове, градини и зелени площи. Дванадесет зони включват поляни и зелени площи край пътища и кръстовища, а други три зони - лесопаркове. Най-голям е бюджетът за поддръжка на зеленината край "Ботевградско шосе" - общо 1.3 млн. лв. за три години. Поддръжката на тревните площи около булевардите "България" и "Евлоги Георгиев" и НДК  ще струва 1.2 млн. лв. За градините в центъра край Руската църква, НХА, СУ "Св. Климент Охридски" и храма "Св. Александър Невски" е определен бюджет от един милион лева. Също толкова има и за градините около Народния театър, Ларгото и "Кристал". Търсят се и фирми за поддръжка на дърветата по улици, в детски заведения, здравни заведения и гробищни паркове.

Техническото предложение на участниците ще има по-голяма тежест - общо 55 точки в оценката, а предложената цена ще има тежест 45 точки. Срокът за подаване на документи е 22 февруари.

Озеленяването - приоритет №1 на София

Озеленяването се оказа сред най-важните приоритети на Столична община, ако съдим от приетия миналата седмица бюджет на общината. В него има драстичен ръст на заделените средства за поддръжка на зелени площи. Те ще бъдат с 50% повече от миналата година, или общо 22 млн. лв. "Предвидени са и повече средства за поддържане на зелените системи на града, защото през годините много инвестиции бяха направени в парковете, но те изискват поддръжка, за да не бъде загубен ефектът", коментира пред "Капитал" преди време заместник-кметът по финансите Дончо Барбалов.

Увеличението на бюджета е и един от основните аргументи на кмета Йорданка Фандъкова в подкрепа на това, че София трябва да се развива като зелен град. На практика обаче този бюджет е насочен към поддръжка - прекопаване, почистване и смяна на цветя, а не към политики, които биха променили качеството на живота в града.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    seniorbb avatar :-|
    джендър NATO generals
    • - 2
    • + 3

    Няма ли да излезе по-евтино общината да си създаде фирма и да си назначи персонал? Поне заплатите в сектор "озелняване" не са високи!
    Подобно публично НЕчестно партньорство във водния сектор и събирането на битов отпадъци оскъпява 6-7 пъти цената! Но Без него какво щеше да е Вълка(Румен Гайтански) Хубави хора, хубави котатаци! Нали и за тях трябва да има БЕ!

    Нередност?
  • 2
    krastitel avatar :-P
    krastitel
    • + 3

    Водстрой са идеални за тази работа - направо да ги вземат - няма нужда от конкурси ...

    Нередност?
Нов коментар