🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

КРИБ иска бързо да заяви подкрепа за правителството и премиера Борисов

"Винпром Пещера" и "Минстрой холдинг" са сред новите членове на управителния съвет

Председателят Кирил Домусчиев обеща, че още в сряда ще бъде свикан извънреден управителен съвет, който ще изрази позиция за подкрепа на правителството и ще иска среща с управляващите.
Председателят Кирил Домусчиев обеща, че още в сряда ще бъде свикан извънреден управителен съвет, който ще изрази позиция за подкрепа на правителството и ще иска среща с управляващите.
Председателят Кирил Домусчиев обеща, че още в сряда ще бъде свикан извънреден управителен съвет, който ще изрази позиция за подкрепа на правителството и ще иска среща с управляващите.    ©  ЦВЕТЕЛИНА БЕЛУТОВА
Председателят Кирил Домусчиев обеща, че още в сряда ще бъде свикан извънреден управителен съвет, който ще изрази позиция за подкрепа на правителството и ще иска среща с управляващите.    ©  ЦВЕТЕЛИНА БЕЛУТОВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Конфедерацията на работодателите и индустриалците (КРИБ) ще иска спешна среща с премиера Бойко Борисов, на която да изрази своята подкрепа за управлението, стана ясно по време на годишното общо събрание на най-голямата работодателска организация във вторник вечерта.

Според председателя й Кирил Домусчиев бизнесът иска "стабилно правителство, парламент, където да се създават закони и да се извършват необходимите промени и реформи в държавата".

В началото на общото събрание изпълнителният директор на КРИБ Евгений Иванов изчете поздравителен адрес от премиера Бойко Борисов, който този път не посети лично събитието. След това Иванов отбеляза, че би било хубаво премиерът да е сред бизнеса, и намекна, че може би те трябва да отидат при него и да си кажат болките.

Двама представители на бизнеса изразиха притеснения, че някой клати правителството през последните дни, продължавайки рефрена на управляващите след срещата в Лондон. "Трябва да се изяснят отношенията между бизнеса и правителството, те трябва да бъдат ръка за ръка в този момент. Общото събрание трябва да възложи тази задача на управителния съвет", предложи Светослав Глосов от Камарата на строителите в България. Домусчиев отвърна, че няма как общото събрание да гласува това предложение.

Христо Христов, собственик на транспортната компания "Дискордиа", изброи проблемите на логистичния сектор – липсата на шофьори, неадекватното противодействие на протекционистичната политика на Турция, Русия, а отскоро Германия и Франция по отношение на техния транспортен бизнес, като добави и че браншът е поискал оставката на външния министър заради блокирането на тежкотоварни автомобили заради стачката в Гърция. След това Христов настоя, че е наложителна среща с правителството и да се изрази подкрепа за неговата работа.

Председателят Кирил Домусчиев прие това като масово искане на бизнеса и обеща, че още на следващия ден ще бъде свикан извънреден управителен съвет, който ще изрази позиция и ще търси контакти с правителството.

В последната си декларация към правителството КРИБ поиска оставката на вътрешния министър Румяна Бъчварова заради неразкриването светкавично на убийството на собственика на "Агресия", без компанията да е член на организацията. Премиерът Борисов реагира остро и коментира, че би препоръчал да не му дават съвети "от дългите им почивки, защото там явно се отделят от действителността. Така че се надявам колегите от КРИБ да бъдат по-умерени в исканията си".

Отчет даден

Председателят на КРИБ Кирил Домусчиев отчете 2015 като една от най-добрите години на конфедерацията. Той отбеляза, че през миналата година са били приети 251 нови члена, 16 нови браншови организации и са разкрити четири нови регионална клона. Членовете общо са 579. Домусчиев изтъкна, че напуснали компании се връщат и се приемат много нови. "Повечето приети предприятия са микро, малки и средни и вече трудно могат да ни наричат, че сме организация на едрия бизнес, организация на олигарсите, а сме на малките и средните предприятия", коментира Домусчиев в отчета си. Той допълни, че през миналата година КРИБ е събрала 1.5 млн. лв. от членски внос, а фирмата й КРИБ ЕООД има приходи от 1.114 млн. лв. Проведени са били 17 срещи на членовете на КРИБ с премиера и ресорни министри, а конфедерацията е организирала три мащабни кампании - "Да на българската икономика", "Деветте пътя на еврофондовете" и "Бизнес на светло".

Председателят изтъкна, че са подпомагали членовете си, като първият пример беше с Националната лозаро-винарска камара, която "подпомогнахме в битката й с казаните за ракия". Става въпрос за промените в закона за акцизите, с които беше свалена долната граница на производството на ракия за домашни нужди от по-малките спиртоварни, като предложението беше на "Винпром Пещера". Малко по-късно председателят на съвета на директорите й Иван Папазов благодари официално на КРИБ за подкрепата и отбеляза, че се е уверил в силата на организацията. Със същия закон беше преобърната акцизната скала в полза на по-евтините български цигари, произвеждани от "Булгартабак" и "КТ Интернешънъл" (свързана с "Винпром Пещера"), но КРИБ не взе отношение по цигарените ставки. Нейни членове са и двете български цигарени компании, но и чуждестранните вносители, в чийто ущърб е поправката.

Кирил Домусчиев изтъкна, че КРИБ е имала проблем с диалога с вицепремиера Калфин около промените в Кодекса за социално осигуряване, но го е решила и е защитила интересите на своите членове, тъй като по думите му осигуровките не са се увеличили (рекордно се вдигнаха максималните осигурителни прагове, а през следващите две години вноската ще се увеличи с 2 процентни пункта - бел. ред.), а проблемите с бюджета на НОИ и пенсионната реформа са се решили.

"Няма проблем, който да не сме се опитали да решим", отбеляза Домусчиев и припомни, че последният пример е данък "вредни храни".

Като един

За разлика от предишни общи събрания този път конфедерацията регистрира кворум от 290 присъстващи представители от 579 члена още в самото начало. В дневния ред имаше промени в устава и смени на част от управителния съвет заради изтичащи мандати. Промените в устава са няколко. Първата е, че КРИБ увеличава управителния си съвет от 27 на 29 души, защото организацията се е разраснала.

Освен това новите членове на управителния съвет вече няма да се номинират само от две организации, а всеки номиниращ трябва да събере подкрепа за кандидатурата си от 10 члена на КРИБ плюс своята собствена, за да няма кандидати с маргинална подкрепа. В устава изрично бе записано, че членове на УС ще се избират само с подкрепа от 50% плюс един, в противен случай ще има повторно гласуване до избиране на подкрепени кандидати или местата им ще останат незаети, като предложението за това беше на Лъчезар Цоцорков от "Асарел Медет".

Конфедерацията прие да изключва членове след три месеца неплащане на членски внос. Членският внос е 2000 лв. годишно и 2000 лв. встъпителна вноска. Всички поправки бяха гласувани единодушно, без дискусии.

Новите представители на бизнеса

След промяната на устава членовете на УС, които трябваше да бъдат избрани, станаха 12. Седем от тях имаха право на още един двегодишен мандат и по традиция бяха преизбрани. За свободните пет места се конкурираха 14 номинации.

Така за втори мандат в управителния съвет влязоха Петя Димитрова, изпълнителен директор на Пощенска банка, която получи и най-голям брой гласове – 259 от общо 303 гласували, Ангел Желязков - Параходство БМФ, Иван Кралев от "Хидроизомат", Петко Николов от "Пътстрой-92", Петър Иванов от "Солитрон България", Стоян Ставрев от Българска консултантска организация и Христо Христов от "Дискордиа". Всички досегашни членове бяха номинирани от компанията на председателя "Хювефарма" с изключение на Христов, който беше подкрепен от нея като втора фирма, а беше кандидатура на "София франс ауто".

Сред новите членове на управителния съвет най-голяма подкрепа събра Боряна Манолова, изпълнителен директор на "Сименс България" - 258 гласа. Освен нея нови членове на управителния съвет са Сдружението за модерна търговия, представлявано от директора му Йордан Матеев. Българската петролна и газова асоциация, представлявана от изпълнителния й директор Андрей Делчев, е новият член на управителния съвет.

Подкрепа от 220 гласа получи кандидатурата на Николай Вълканов от "Минстрой холдинг". Председателят на съвета на директорите на "Винпром Пещера" Иван Папазов е другият нов член на управителния съвет на КРИБ.

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    dimhristov avatar :-|
    dreamer
    • + 5

    Полегнала е Тодора.
    Българския бизнес или Бойковия бизнес?

    Нередност?
  • 2
    m_todorov avatar :-|
    m_todorov
    • - 1
    • + 10

    Абсолютни мишки. Това не са бизнесмени, това са хора, които са им дадени едни бизнеси. Съмнявам се, че изобщо имат капацитет да развият бизнес ако не им е даден. Пък можещите сред тях ги убиват в стабилната африканска родина.

    Нередност?
  • 3
    k7 avatar :-|
    k7
    • + 7

    Управлението да не е намерило убиецът на Антов, че така всеотдайно го подкрепят? Какво стана с ултиматумите от Тайланд...?

    Нередност?
  • 4
    nip331136933 avatar :-|
    Круммм
    • + 4

    Гущери - изпълзяват, припълзяват и отпълзяват.

    Нередност?
  • 5
    razlichen123 avatar :-@
    razlichen123
    • + 3

    Жалка история.
    Хора и фирми разчитащи на решения в тяхна полза и законодателни инциативи. Това с казаните, строителните фирми, с цигарите. И имат наглостта да се наричат бизнесмени.
    Послушковци!

    Нередност?
  • 6
    gope avatar :-P
    Gopeто
    • + 3

    Другарю Борисов, няма сила, която да ни спре да ви обичаме. И вие не може да ни забраните!
    Юруш да оближем зад*ика на Борисов........

    Нередност?
Нов коментар