🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

КРИБ подкрепя правителството, не иска оставки на министри

Работодателската организация поставила въпросите за енергетиката, борбата със сивата икономика, сините карти за чужди специалисти и електронното правителство на среща с премиера

Петролната и газова асоциация, председателствана от Валентин Златев, поиска от премиера край на нелоялните практики, двойните стандарти и сивата икономика в сектора.
Петролната и газова асоциация, председателствана от Валентин Златев, поиска от премиера край на нелоялните практики, двойните стандарти и сивата икономика в сектора.
Петролната и газова асоциация, председателствана от Валентин Златев, поиска от премиера край на нелоялните практики, двойните стандарти и сивата икономика в сектора.    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Петролната и газова асоциация, председателствана от Валентин Златев, поиска от премиера край на нелоялните практики, двойните стандарти и сивата икономика в сектора.    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) заяви пълна подкрепа за правителството след среща, на която присъстваха членове на работодателската организация, премиерът Борисов, вицепремиерите Румяна Бъчварова и Томислав Дончев, финансовият министър Владислав Горанов и енергийният министър Теменужка Петкова. 

"Обстановката около България е взривоопасна, рисковете от бежанска вълна са много големи и не е сега моментът всеки да дърпа чергата към себе си, да клати кабинета, да се създават какви ли не интриги... Ние трябва да сме единни като нация и в тази връзка подкрепихме кабинета на г-н Борисов, тъй като това е един кабинет, който миналата година все пак извърши доста полезни неща и доста реформи, даде една стабилност, което е най-важното за правенето на бизнес", заяви Кирил Домучсиев, председател на управителния съвет на КРИБ, след срещата. 

Мир и с министрите 

Последната "среща" на конфедерацията с правителството беше искането на оставката на вицепремиера Румяна Бъчварова в писмо от КРИБ заради неразкритото убийство на Александър Антов. Премиерът Борисов реагира много остро. Той изпрати протоколно писмо за общото събрание на КРИБ миналата седмица, но не спази традицията да се види с бизнеса лично и управителният съвет реши да излезе с декларация в подкрепа на кабинета и да поиска среща.

Сега Домусчиев обясни, че организацията вече не иска оставката на Бъчварова и уточни, че причината не била неразкритото убийство на Антов, а общата обстановка. "Разчитаме, че както хванаха стрелците по Алексей Петров, те ще докажат и кои са виновните по убийството на Антов." Освен това организацията е в открит диалог с финансовото министерство за законов път, по който да се облекчи бизнесът за прилагането на данък "уикенд" - тема, по която до момента мнението на работодателите не беше взето предвид. 

Домусчиев обяви, че са доволни от срещата, на която са обсъдили реформите в енергетиката, борбата със сивата икономика, електронното правителство и ускоряването на процедурата за издаване на сини карти на чужди граждани за работа в България, и че ще се срещат с премиера всеки месец по важни за бизнеса теми.

По-ниска такса за задължение към обществото

Домусчиев изтъкна, че очакват Борисов да подкрепи бизнеса в сферата на енергетиката, тъй като няма икономика, която да не се нуждае от пазарна цена на електроенергията, и освен това в сектора има нужда от реформи. Премиерът е поел ангажимент, че от 1 април, когато започва новият регулаторен период, таксата "задължение към обществото", срещу която работодателите протестират, ще намалее значително. Правителството е обещало да вземе предвид 15-те мерки, посочени от бизнеса, които биха довели до намаляване на таксата за обществото, а също ще бъдат набелязани и някои законодателни промени, които да доведат до по-евтина електроенергия за индустрията. Домусчиев не пожела да посочи мерките, които е препоръчал бизнесът, тъй като все още се обсъждат.  Вероятно през април или най-късно през май ще влезе в сила и наредбата за облекчаване на тежестта върху енергоинтензивните индустрии, която трябва да бъде съгласувана с ЕС, каза още Домусчиев.
Успешната борба с контрабандата Втората тема, която бизнесът и правителството обсъдили, е борбата със сивата икономика. Домусчиев отбеляза, че КРИБ вижда, че има сериозен успех в борбата с контрабандата, особено при цигарите, тъй като приходите от акцизи значително са се увеличили. Въпреки това България все още е на първо място по сив сектор в икономиката в ЕС – над 30%, и от КРИБ коментирали транспорта, туризма, автосервизите, контрабандата при горивата, "производството на алкохол, селските казани, които се опитват отново да увеличат обемите си".
Точно преди КРИБ при премиера Борисов на среща бяха представителите на новоучреденото сдружение "Българска домашна ракия", които настояваха да се отмени текстът в закона за акцизите, според който ракия се произвежда само в определен период на годината, а на облагане с акциз подлежи продукцията и на малките казани под 500 литра. До миналата година митниците проверяваха само казаните над 1000 л. Какви реформи
Домусчиев обяви, че има нужда от реформа в правосъдието, защото е видно, че то не работи - "виждате престъпниците по улиците, в повечето случаи те са едни и същи, което значи, че нещо не става както трябва, и също така имаме нужда и от съответните корекции в сектор сигурност – МВР, военните". КРИБ изразила подкрепа и за здравната реформа на Москов. Според него тя е "полезна и по-добре такава с много критики, отколкото никаква". Той обясни, че има недостиг на кадри във всички сектори и е нужна реформа и в образованието, точно затова те пристъпват към ускоряване на процеса за издаване на сини карти на чужденци. Председателят на БАИТ Петър Иванов обяви, че са получили уверение, че ще има точен законов срок за издаване на сини карти за чужди граждани, които искат да работят в България. В момента такъв срок няма, а през миналата година са издадени 140 сини карти, като 50 от тях са на IT специалисти, докато в ЕС като цяло са 90 хил. годишно. Иванов допълни, че вицепремиерът Бъчварова е дала ясно уверение, че ще работят заедно с бизнеса за въвеждане на електронното правителство и единен идентификационен код за всеки гражданин.

Христо Христов, собственик на "Дискордиа груп", каза, че са изтъкнали пред правителството дефицита на шофьори за тежкотоварни камиони и че трябва да се възстанови професионалното средно образование за водачи на тирове.

Няма проблем с магистрала "Хемус"

Нямам нищо общо с нито една от двете фирми, спечелили търговете за магистрала "Хемус", обяви Валентин Златев, изп. директор на "Лукойл България". Той председателства петролната и газова асоциация и беше на срещата с премиера  за нелоялните практики и сивия сектор в търговията с горива. В понеделник вечерта Борисов обяви, че спира процедурата, защото витаят слухове, които свързват двата консорциума победители с Валентин Златев и Делян Пеевски.

"Аз мога да декларирам ясно и точно, че нямам никакво отношение към нито една от тези две фирми, не знам кой какво е проверил, нека да извади някой документи, да ги сложи на масата и тогава ще призная, но да се казва по слухове, че някой е чул... Просто Златев и Пеевски са удобни имена", обяви Златев. Той каза, че не са обсъждали въпроса с премиера. На срещата с КРИБ също не са обсъждали спряната процедура. Председателят на камарата на строителите Светослав Глосов коментира, че не вижда драма в случая.

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    krastitel avatar :-?
    krastitel
    • + 3

    Това ръководство на КРИБ начело с Домусчиев е силно повратливо и няма нищо общо с нормалните интереси на бизнеса ...
    интересно е до кога нормалните бизнеси ще ги търпят там да се правят на палячовци

    Нередност?
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1
    • + 2

    До коментар [#1] от "krastitel":

    Направо си е срамно това чукане на коляно.
    Никой ли не знае кой е олигархът Домусчиев?
    Никой ли не помни трибуната Моци?

    И какви реформи прави кабинетът?

    Нередност?
  • 3
    glog avatar :-|
    glog
    • - 2
    • + 2

    Подкрепата, която КРИБ дава на правителството на ГЕРБ, е симтоматична. Финансово-икономическа по своята форма, тя е преди всичко политическа по своя смисъл, по-своето значение и по същностното си съдържание. И е нещо като камбанен звън за преждевременната кончина на новия политически проект на Радан Кънев, който своевременно почина преди още да успее да се роди. Защото както изборът на Кунева за просветен министър доказа, че политиците от всички посоки и разцветки не искат ускорено дестабилизиране на държавата и на нейното управление, така подкрепата на КРИБ показва, че и бизнесът също така не гори от желание да събаря правителството, само и само Радан Кънев да може да реализира своите политически проекти. А като се вземе предвид, че намесата в политиката на онази част от съдебната власт в лицето на Лозан Панов и на двете какички, която подкрепя Радан и неговите проекти, претърпя поражение, едва ли е разумно да очакваме възкръсването на ДСБ, РК и техните нови политически проекти.

    Впрочем, нека да почакаме да мине и вотът за недоверие към правителството. И ако там нещата потвърдят това, което парламентът направи при избора на министър на просветата, единственото умно нещо, което Радан може да направи, то е да забие един кол, да прикове на него плакат с надпис НАДЕЖДА ВСЯКА ТУКА ОСТАВЕТЕ!, да захвърли по дяволите новия си проект, след което да полегне под плаката и да се отдаде на сладки, но неосъществими сънища.

    Нередност?
  • 4
    kdo52372883 avatar :-?
    kdo52372883
    • + 7

    Вааййй.... и Домус-ага бил поборник за стабилността! И той не искал ‚клатене‘! Т.е. „не ми разбутвайте блатцето, бее, таман съм нагласил схемите!“ Усвояемост, успеваемост, дискриминация... явно прилежно си е записал в тефтеря продиктуваните ‚опорни точки‘ от Вожда – и сега ще има да ги повтаря ли, повтаря – та чак до второ пришествие. Ами има висока усвояемост, разбира се, как да няма – я виж, индустриалецо велики, само Свинските фирми що нещо изядоха, пардон, усвоиха! Горките румънци... те и затова май са толкоз назад в усвояването, щото си нямат Прасе като българското – гордост наша, национална!

    Аферим, Домус-ага, аферим!! Давай все така!!...

    Нередност?
  • 5
    glog avatar :-|
    glog

    До коментар [#4] от "kdo52372883": ≪Вааййй.... и Домус-ага бил поборник за стабилността! И той не искал ‚клатене‘! Т.е. „не ми разбутвайте блатцето, бее, таман съм нагласил схемите!“≫

    Независимо по каква причина КРИБ иска известна политическа стабилност, важното е, че я иска. Не съм казал, че това е хубаво или че е лошо. То е факт. А Радан иска точно политическа нестабилност, защото без нея неговият така рано обявен НОВ ПРОЕКТ отива на кино от шест до пет.

    А, впрочем, ти нима си вярваш, че това, за което се бори Радан, е принципно различно от това, за което се бори Домусчиев? Всъщност и единият, и другият се борят за аванта. Домусчиев – за това, който вече е успял да грабне кокала, особено ако е с повече месце по него, да продължава да си го гризка. Радан – за това, тези, които не са успели през последните години да набарат кокал с повече месце, да вземат кокала на тези, които до сега са го гризали.

    Нередност?
  • 6
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев

    Като ги гледам, не са ги молили за премахване на робството от учебниците, господа журналисти. Явно нужната реформа в образованието е извън вашите определения. Така де, поне според бизнеса...

    Нередност?
Нов коментар