🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Tрима сирийци, опитали да се присъединят към Ислямска държава, остават в ареста

Те идвали от Германия, като крайната им цел била сирийският град Дейр ез-Зор

Според разследващите тримата са искали да достигнат до сирийския град Дейр ез-Зор, който е обект на офанзива от страна на Ислямска държава
Според разследващите тримата са искали да достигнат до сирийския град Дейр ез-Зор, който е обект на офанзива от страна на Ислямска държава
Според разследващите тримата са искали да достигнат до сирийския град Дейр ез-Зор, който е обект на офанзива от страна на Ислямска държава    ©  Khalil Ashawi
Според разследващите тримата са искали да достигнат до сирийския град Дейр ез-Зор, който е обект на офанзива от страна на Ислямска държава    ©  Khalil Ashawi
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Специализираният наказателен съд остави в ареста трима сирийски граждани -  Ал Абдулах Фади, Ал Фанди Джасим и Алмоаммад Абдулхамид, които са обвинени в това, че са се опитали да се присъединят към бойците на Ислямска държава.

Тримата влезли нелегално в България през Гърция. Целта им е била да преминат нелегално в Турция, тъй като на границата между Турция и Гърция били спряни от турските гранични власти, защото нямали визи. Пред съда тримата обясниха, че се опитали да стигнат до бежанските лагери в Източна Турция, за да посетят болната майка на единия – Ал Фанди Джасим. Поискаха от съда да не им се налага мярка за неотклонение, за да могат да продължат образованието си в Германия, където Абдулхамид е студент по архитектура, а Джасим е секретар към Червения кръст в Дрезден. Тримата пребивават в Германия като бежанци - Абдулах Фади от шест години, а другите двама от около две.

Събраните по делото доказателства обаче разкриват друго. В началото на 2016 г. тримата заминават с автобус от Германия за Гърция, без да се снабдят със съответните документи предвид хуманитарния им статут. Направили са опит да преминат от Гърция в Турция, но на границата били върнати, защото нямали визи. След което преминали нелегално в България и достигнали София, където били настанени в хотел в столичния квартал "Надежда". В началото на февруари достигнали Свиленград, където направили опит да преминат нелегално в Турция, когато били задържани от българските власти. При задържането им са иззети мобилните им телефони, в които са открити снимки на въоръжени лица и пропагандни материали на Ислямска държава. Оказва се, че за задържания Абдулхамид  е имало данни, че вече е участвал във военни действия в Сирия. В телефоните им са открити и активни контакти през WhatsApp с лица, свързани с терористичната групировка.

Първоначално пред разследващите от ДАНС тримата поддържат версията за болната майка, без обаче да конкретизират за майката на кого от тримата става въпрос, нито къде се намира тя. Впоследствие сменят показанията си и заявяват, че са щели да подпомагат пране на пари в Турция. Пред съда тримата отново лансираха версията за болната майка.

Пред свидетеля Хасан Нури, с когото се срещнали в Свиленград, тримата разкрили, че крайната им цел е била сирийският град Дейр ез-Зор. В средата на януари Ислямска държава започна офанзива срещу контролирания от правителствените сили източносирийски град, като бързо превзе северните му квартали. Това е и последният голям град в Източна Сирия, който все още не е попаднал под контрола на джихадистите.

В Свиленград тримата са осъдени условно за това, че се опитали да преминат границата нелегално, след което са изпратени в София, където са им повдигнати обвинения за участие в терористична дейност. Специализираният наказателен съд възприе изцяло доводите на прокуратурата и наложи на тримата мярка за неотклонение "задържане под стража".

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    netolerast avatar :-|
    netolerast
    • + 2

    "Поискаха от съда да не им се налага мярка за неотклонение, за да могат да продължат образованието си в Германия, където Абдулхамид е студент по архитектура, а Джасим е секретар към Червения кръст в Дрезден. Тримата пребивават в Германия като бежанци - Абдулах Фади от шест години, а другите двама от около две."

    Ето ги "умерените" мюсюлмани...

    Нередност?
  • 2
    cannibal666 avatar :-|
    Tzun Kai Hui

    Тоя Джасим да не е роднина на местния ислямист Емил Джасим хехех

    Нередност?
Нов коментар