🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Правителството пласира 200 млн. лв. дълг при добри условия

Среднопретеглената доходност по 3-годишната облигация е паднала до 0.36%, а коефициентът на покритие достига 1.7

От официалната информация на МФ се вижда, че 77.5% от количество ДЦК на аукциона са придобити от банките
От официалната информация на МФ се вижда, че 77.5% от количество ДЦК на аукциона са придобити от банките
От официалната информация на МФ се вижда, че 77.5% от количество ДЦК на аукциона са придобити от банките    ©  ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ
От официалната информация на МФ се вижда, че 77.5% от количество ДЦК на аукциона са придобити от банките    ©  ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Министерството на финансите пласира успешно държавни ценни книжа (ДЦК) за 200 млн. лв. при едни от най-добрите условия, постигани досега. Среднопретеглената доходност по 3-годишната облигация е паднала до 0.36%, а коефициентът на покритие достига 1.7. Статистическият бюлетин на финансовото министерство показва, че показатели за емисия с подобни срочност и обем не са постигани досега. За последно такава беше отворена през януари 2015 г., а в началото на септември бе преотворена при 0.69% доходност и обем от 150 млн. лв. Спредът спрямо бенчмарковите германски облигации в този сегмент е в размер на 80 базисни пункта.

Причините за добрия резултат могат да се търсят по няколко линии – свръхликвидността на банките, отрицателните лихви по свръхрезервите им, както и волатилните финансови пазари. От официалната информация на МФ се вижда, че 77.5% от количество ДЦК на аукциона е придобито именно от банките. След тях се нареждат пенсионните фондове с 21%, застрахователните дружества и доверителните фондове с по 0.75%.

Добър момент

От началото на годината досега ведомството на Владислав Горанов е провело само два аукциона за продажба на ДЦК, но общата стойност на емисиите е 400 млн. лв. Това е около 30% от общото количество книжа, които правителството е предвидило да продаде на вътрешния пазар. Първата емисия за годината също бе за 200 млн. лв., но падежът е след 10.5 години.

Успешното пласиране на двете емисии е свързано със състоянието на банковата система в момента, което предполага силен интерес към държавните облигации. От началото на годината Българската народна банка (БНБ) въведе отрицателен лихвен процент (-0.30%), с който да се облагат свръхрезервите на търговските банки (парите над минимално изискваните от БНБ), които държат при нея. По официални данни към януари сумата е около 7 млрд. лв. Преди промяната средствата също не носеха доходност на финансовите институции, но в момента те дори трябва да си плащат, за да ги държат на сигурно място.

Емисии с такъв обем са сравнително големи за вътрешния пазар, а статистиката показва, че те се пласират, когато правителството има някакви извънредни разходи. В случая такива са директните плащания за земеделските производители. Индикативният календар на Държавния фонд "Земеделие" показва, че през февруари трябва да бъдат разплатени 250 млн. лв., 75% от които с европейски средства. В последната седмица на януари правителството преведе на земеделските производители близо 630 млн. лв. под формата на директни плащания. Близо 600 млн. лв. са по схемата за единно плащане на площ и се покриват на 100% от Брюксел.

По данни на БНБ през февруари няма падеж на ДЦК, а единствено плащане на лихва в размер на 16.3 млн. лв.

Параметри на аукциона

Тригодишните лихвоносни съкровищни облигации са предложени за продажба от Министерството на финансите при годишен лихвен процент от 0.5%. Лихвите ще се изплащат на всеки шест месеца, считано от датата на емисията, като последното плащане се извършва заедно с изплащането на номиналната стойност на емисията. В аукциона участваха 12 първични дилъра на ДЦК. МФ ще предлага за продажба допълнителни количества от емисията на аукционен принцип.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    dimitar_stoyanov avatar :-|
    DS
    • + 3

    От началото на годината досега ведомството на Владислав Горанов е провело само два аукциона за продажба на ДЦК, но общата стойност на емисиите е 400 млн. лв.

    45 дни = 400 млн.
    365 дни = ???? млн.

    Нередност?
  • 2
    antipa avatar :-?
    D-r D
    • + 4

    Това правителство взе всеки месец да си тегли по 200 - 250 млн. кредити!
    Нали Борисов получи хематоми от биене в гърдите, че бил спряЛ контрабандата и от началото на годината докараЛ в бюджета млрд. и кусур.
    Кво стана с тия пари? Защо пак теглим дълг?

    Нередност?
Нов коментар