Смолянският ТИТАНик

В Смолян зрее конфликт заради неизгодни договори за почистване и страх общината да не изпадне в ситуацията на колабиралата финансово по подобни причини община Велинград

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Ние знаем, че с гарги шах не играем. Колкото и способна да е гаргата, в един момент тя все ще размаха криле, ще заграчи и ще осере дъската. Не стигат тези поразии, ами и няма да разбере какво е направила, а ще излети от ситуацията като победител... Затова и в нашето дружество не играем шах с гарги, а си вършим работата."

Това нестандартно послание се появи в сайта hala.bg преди няколко дни, подписано от сметопочистващата фирма "Клинър" ООД и отправено към смолянския бизнесмен и общински съветник Кирил Асенов и неговата "Коалиция за развитие на община Смолян" (КРОС). На първо четене ехидното писмо е странен начин една фирма доставчик да говори с някой в общината, която тя обслужва. Всъщност обаче то е стъпка в малката война, която от януари насам се заформя около сметопочистването в района.

Може ли общината да се управлява като бизнес

От началото на годината в управлението на Смолян зрее конфликт. От едната страна са новоизбраните общински съветници от КРОС, чиято партия съществува едва от няколко месеца, но вкара в общината седем съветници. Те пък успяха да предизвикат сериозно спречкване почти веднага, след като отказаха да гласуват бюджета за 2016 г. на три поредни заседания. Мотивът им беше лошото разпределение на средствата, големите разходи за смет и минималните инвестиции за образование, култура и спорт. "Общината е събрала 6.7 млн. лв. свои средства за миналата година. За тази година бюджетът за чистота е 3.6 млн. лв. Ако приемем, че събираемостта се запази, въпреки че всяка година тя спада, 53% от парите на Смолян ще отидат за сметосъбиране. Това не е нормално", обяснява Кирил Асенов, който притежава местната компания за автокомпоненти "Арексим".

Партията влиза в местната власт с високата цел да оптимизира общинските дейности и разходи. Асенов обаче не крие, че част от личната му мотивация е свързана с това колко тромаво общината обслужва неговия бизнес. "Аз се занимавам с тази работа, защото се наложи да си правя ПУП девет месеца. Ако питате общинските служители, те ще ви обяснят с 1000 аргумента как ние сме били неизправна страна. Но ние сме най-големият инвеститор в този град. Архитектът ни не може да оправи явна фактическа грешка между общинския и държавния кадастър - това трябва да го свърши някой общински служител", разказва той. "Наблюдаваме зверско неразбиране на средата и липса на възможност тя да бъде управлявана в посока, която да генерира повече приходи", довършва общинският съветник. На дневен ред е и друг негов проект, за който Асенов работи и от ролята си на общинар - курортът "Перелик". Идеята на бизнесмена е на десет години, но е блокирана, тъй като земята за курорта е придобита чрез "заменка". "Аз ще се боря докрай. Докато мога. Това е най-важното икономическо събитие за цялата ни община, нищо по-смислено не можем да предложим", казва сега той.

Общинските финанси за 2016 г. все пак са гласувани на ръба за законния срок в началото на февруари с гласовете на ГЕРБ и ДПС, но заради забавянето ситуацията в общината се изнервя. Управата обаче приема провокациите на КРОС с насмешка. "Не е нормално да се води такава комуникация през медиите", "поканили сме ги да дойдат да седят до който и да е от нас и да видят как се случват нещата" и "общината не е търговско предприятие, бюджетите са сложно нещо" ще кажат малко по-късно пред "Капитал" двама от заместник-кметовете на Смолян - Венера Аръчкова и инж. Мариана Цекова.

В дните след приемането на бюджета кметът Николай Мелемов, който управлява общината за втори мандат, е в отпуска. През това време обаче КРОС не са се отказали от критиките си към бюджета, въпреки че той е приет, и поемат друга стратегия. На специална пресконференция обявяват съмненията си, че парите на общината се източват чрез договорите за чистота, извозване на боклук и зимно почистване. "Общината непрекъснато увеличава плащанията към почистващата фирма "Клинър", което спъва развитието й", казват от партията.

Тази позиция не се харесва нито на общинската управа, нито на фирмата. "По цял ден работим, за да се обясняваме", коментират медийния интерес в същия ден от общината. Малко по-късно излиза и позицията на "Клинър" ООД, в която фирмата директно обвинява съветниците от КРОС, че "искат да сложат ръка на почистването на града".

Какво всъщност се случва в Смолян

В тази врява на пръв поглед изглежда трудно да се ориентираш коя от страните е права. И всичко можеше да мине за обикновен междуличностен конфликт или политическа схватка, ако не бяха няколко малки детайла. Първо, спорът е около договори със спорни условия, за които общината не иска да говори вече десет години - и при управлението на БСП, и при това на ГЕРБ. Второ, интересите на засегната фирма "Клинър" не са свързани само с едно споразумение за почистване и извозване на боклук, а се простират в десетки поръчки за чистота, депониране на отпадъци и строителство, които тя и свързани с нея дружества методично печелят в продължение на десет години. В последните седмици в историята се намесват един опит за подкуп и серия от клеветнически публикации. "Ние застанахме на позиция против бюджета, след което имаше опит да ни бъде предложена част от него като морков, така че ние да го подкрепим. След като отказахме, серия от сайтове и медии започнаха да ни оплюват", обяви Кирил Асенов на пресконференцията. Насред бурята с боклука в местния парламент във в. "Уикенд" се появява статия, според която бизнесменът "е в дъ­ното на големия пожар от 11 ноември 2015 г., когато огнена стихия изпепели 300 декара ценна гора и едва не подпали смолянския квартал "Райково" и съседното село Хасовица". Асенов изважда опровержения от всяка институция, която има отношение към случая.

За Смолян е важно да си изясни докрай неизгоден ли е договорът за чистота, възможно ли е да се предоговори, колко точно се плаща за сметосъбиране и коректно ли е начислена всяка стотинка, защото отношенията между общината и сметосъбиращата фирма не е частен проблем, заключен между смолянските хълмове. Точно обратното. В края на 2014 г. Перник на практика фалира заради дългове към фирмата по чистотата "Лиел констракшън". Само преди седмица Велинград се озова със запорирани сметки също заради дългове към компанията за сметопочистване - "Еко Титан", чийто управител е Тенчо Лилянов - допреди време съсобственик в смолянския концесионер "Клинър" ООД.

В търговските отношения между общините и сметопочистващите фирми няма проблем. Само че все по-често се повтаря моделът общините да стават заложници на обслужващите ги фирми - и най-вече тези за сметопочистването. Огромната част от собствените им приходи са концентрирани именно там. Дали местната власт ще успее да се разплати зависи от това колко добре е предвидила бюджета си и колко такса смет ще успее да събере. Случаите, в които нито едно от тези условия не е изпълнено добре, не са малко. Следват запори, а след това и намеса на държавата, която се налага да покрива задълженията. И така от време на време в новините се появяват Перник, Велинград... Логично би било за това да се говори много и да се търсят варианти общините да се сдобиват с по-евтина услуга. Вместо това, както ще ни покаже и историята от Смолян, сметопочистването е сива територия, за която всеки избягва да говори.

Една фирма с много поръчки

Ябълката на раздора в Смолян днес е заровена в договора с "Клинър" (тогава "Титан клинър") от 2006 г., сключен от тогавашния кмет - Дора Янкова от БСП. Тогава тя подписва концесия за 15 години за сметосъбиране, почистване на сняг и озеленяване с любопитно условие. Вместо стандартна цена общината дължи на фирмата за всяка календарна година 662 398% от минималната работна заплата. Допълнително се дължат разходи за труд, механизация и материали - също изчислени като процент от минималната работна заплата. По този повод по-късно в доклад на страницата на общината пише, че "има съмнения за умишлено непосочена цена".

Шест месеца по-късно е подписан втори договор с "Титан клинър" за почистване на курорта Пампорово и извозване на строителни и битови отпадъци при същите условия - срокът е 15 години, а цените - процент от минималната работна заплата. На следващата година общината възлага и експлоатацията на регионалното депо за битови отпадъци в "Теклен дол". Изпълнителят е "Еко-Титан груп", а срокът отново е 15 години. Цените този път са 3% и 9% от минималната работна заплата на всеки депониран тон отпадък, съответно преди и след депото да получи Акт 15. С договори от 2009 г., 2012 г. и 2015 г. "Клинър" получава и зимното почистване на околните села.

В този период темата е табу в общината и условията по тези договори излизат наяве чак през 2012 г. след запитване по Закона за достъп до информация на местния вестник "Отзвук". Тогава журналистът Зарко Маринов получава договорите... със заличени числа. Детайлите изплуват малко по малко и сега КРОС са извадили част от споразуменията, макар че по техните думи все още не могат да намерят всички допълнителни договорки и приложения. "Представете си, че след пет години общината остане 10 хиляди души, а минималната работна заплата стане 1000 лева - както е обвързан договорът, това означава, че примерно 10 хил. души ще плащат 10 милиона за сметосъбиране. Тогава най-вероятно общината ще фалира", оценява условията общинският съветник Кирил Хаджихристев. Това е основният аргумент от новата партия да търсят публичност и предоговаряне или разтрогване на договора.

Списъкът с възложените от общината дейности на същата група от фирми не свършва дотук. През 2006 г. "Еко традекс груп" получава задача да реконструира и модернизира депото за отпадъци срещу близо 10 милиона лева. Година по-късно получава още един милион лева за "допълнителни дейности", а на следващата година - още 3.8 млн. лв. без обявление на открита обществена поръчка. На третата година получава още 6.4 млн. лв. за "втори етап" от проекта. Дотук сметката за депото е 21 млн. лв. През 2013 г., в първия мандат на кмета от ГЕРБ Николай Мелемов, обединението "Еко свят 2" (в което влиза "Еко традекс груп") получава поръчка за 3.6 млн. лв. за инженеринг на сепарираща и компостираща инсталация на депото. "Теклен дол" все още не е завършено, заради което Министерството на околната среда и водите начислява допълнителни такси на общината всяка година. За 2016 г. Смолян взима кредит от още два милиона лева от ПУДООС, за да довършва депото. "Теклен дол" се строи вече десета година, но не е завършено. Сходно регионално депо за боклук в Габрово беше построено за три години в община Габрово по оперативна програма "Околна среда".

Може ли Смолян без "Титан"

е въпросът, който създава напрежението от последните седмици в общината. Според съветниците от КРОС само фактът, че не е ясно за какво точно отиват парите за сметопочистване, е проблем. По тяхна информация допреди две години в общината има човек, който мери боклука, но той е съкратен, а сега фирмата сама мери количествата събран и депониран боклук. Не се следят и GPS устройствата на камионите за чистота и зимно почистване. "Спрямо съседните ни общини, където всеки гражданин изхвърля по 200 - 220 кг боклук на година, в община Смолян изхвърля средно по 400 кг", продължават критиките на КРОС. В съмненията на партията има логика, доколкото "Титан" печелят от по-голямото количество и от двете страни на процеса - и като извозващи, и като депониращи боклука. Истината е, че в последните години жителите на Смолян малко по малко намаляват, а с тях и генерираният в общината боклук. През пиковата 2008 г. са генерирани близо 40 хиляди тона боклуци, а през 2015 г. - малко над 16 000 тона. През 2008 г. бюджетът на общината за смет е около два милиона лева. Седем години по-късно той е 3.1 млн. лв.

Смолян все още не е в пътеката на фалита подобно на Перник или Велинград, но в края на 2014 г. има 3.2 млн. лв. неизплатени задължения към "Клинър", които преминават с цесия към Общинска банка. "При променените икономически условия, при невъзможността общината да обслужва тези договори със сегашните цени най-лесно е мотивирано кметът да поиска договорът да бъде вкаран в окръжния съд, където да се прецени в каква степен може да се измени, до каква степен - да се предоговори, или да бъде прекратен, ако е наистина стопански непоносим. Има възможност и кметът като страна по договора да седне с фирмите изпълнители и да говорят, без да се стига до съдебни решения", коментира Кирил Хаджихристев.

Според общината обаче има друго обяснение за повишаването на разходите за боклук. "Такса битови отпадъци е най-ниската в областта. Този договор не е сключен от ръководството на Николай Мелемов. Ние контролираме количествата боклук на база моментни и окончателни протоколи за закараното количество на сметището", обяснява заместник-кметът по финансите Венера Аръчкова. "Имаме график за сметосъбиране и сметоизвозване. Кантарните бележки са на общината, имаме видеокамери на кантара, отчитат ни се на база машиносмени на камионите. Осемдесет и шест населени места, които са обезпечени. Има села, в които събираме такса смет 100%, но тя не ни покрива разхода", продължава тя. Камионите имат GPS-и, но това си го следят от ДАИ, не е работа на общината, уточнява още заместник-кметът.

За управлението в Смолян проблем с фирмата за боклук на практика няма. "Договорът е за 15 години - ама така е сключен. Ако един договор се прекрати от утре и контрагентът се съгласи, кой ще чисти? Новата процедура по Закона за обществените поръчки е от един месец до шест месеца. Нямаме собствен автопарк, нито сметосъбирачни машини, нито работници, за да се справим. Това е предпоставка да бъдат наложени глоби на кмета от РИОСВ за нерегламентирани сметища, защото още на следващия ден ще се появят такива", разпалено обяснява и Мариана Цекова, която отговаря за строителството в общината. "Аз задавам друг въпрос. Справедлив ли е договорът на всеки от нас като потребител на енерго, на ЧЕЗ, "Мтел", "Виваком", която и да е организация, да плащаме една такса електромер или такса за обслужване. Всеки от нас плаща 3.50 лв. за електромер волю-неволю. Този електромер го ползва всяка от фирмите, за да отчита", включва се и Венера Аръчкова, имайки предвид, че и концесионерът по чистотата получава такава сума.

За успеха на бизнеса и фалита на една община

В действителност финансите на община Смолян са били в значително по-лошо състояние при управлението на кмета Янкова, когато одити на Сметната палата показват системни проблеми в организирането на обществени поръчки, неадекватно планиране на приходите и нарастване на просрочените задължения. Днес градът е по-стабилен финансово и се разплаща с повечето си контрагенти. От общината не пропускат да използват този аргумент. "Наложена е финансова дисциплина с притягане на колана, с всеки един лев, който е влязъл в общината, сме балансирали, за да си платим задълженията. Успяхме да тушираме нещата и с частен съдебен изпълнител, който ни запорира автомобили, сметки, той ни събира и част от местните данъци и такси с цел покриване на стари задължения. Но нямаме един ден закъснение на заплати, нямаме неразплатени задължения за храна на детски градини, за ток", казва Венера Аръчкова.

Oколо сметоизвозването обаче продължава да има неотговорени въпроси. В план-сметката си за отпадъците за 2016 г. Смолян залага 750 хил. лв. за депониране на отпадъци (което се оперира от "Титан"). През миналите 12 месеца Габрово, която има същото население, но сама оперира регионалното депо, е похарчила малко над 300 хил. лв. за тази дейност. Смолян ще отдели над 50% от всичките си собствени приходи за чистота, а в София например този разход е около 29%. Родопската община системно събира по около 2 млн. лв. на година от такса смет - по думите на зам.-кмета несъбраните суми са около 25%, но от финансовите отчети на общината за минали години се вижда, че достигат и 35-40%. В Габрово несъбраните такси са под 10%.

Към влизането на бизнеса в управлението винаги има подозрение, че цели облагодетелстване за собствени проекти. В случая със Смолян обаче, поне в случая с "Титан", наличието на финансово независими общински съветници може и да е от полза.

Допълнена (24 февруари 2016г.): 

На 23 февруари в редакцията на в."Капитал" получихме право на отговор от фирма "Клинър", което гласи следното:  "В онлайн изданието и книжното тяло на уважаваната от нас медиа "Капитал" на 19 февруари 2016 г. в материал със заглавие "Смолянският ТИТАНик" се твърдят неверни факти и обстоятелства, свързани с дружеството, което ръководим. Журналистическото разследване представя пред обществеността неистина, която внушава некоректни отношения между "Клинър" ООД и община Смолян от една страна, а от друга между "Клинър" ООД и гражданите, които компанията ни обслужва. 

[.,,] Тенчо Лилянов НИКОГА НЕ Е ИМАЛ ОБЩО с фирмата "Еко Титан", която чисти Велинград и която се цитира в материала на журналистката Мария Николова. Това е видно от Търговския регистър, а информацията е публична."

7 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    wwu09315683 avatar :-|
    wwu09315683
    • + 6

    Господин премиер, след разпоредбите за спиране на обществени поръчки на множество съмнителни сделки, моля някой да вземе отношение и по Ти(р)танията, която е обзела Смолянска община. Фирмите около кръга на Тенчо Лилянов от край време тормозят жителите на Смолян.

    Нередност?
  • 2
    qdk12501326 avatar :-|
    qdk12501326
    • + 9

    Гласувах за г-н Асенов на местните избори и мисля да го повторя на следващите.Кметът мелмов в абсолютно неадекватен и като гледам продължава с пълна сила опропастяването на Смолян, което комунягата дора янкова започна.

    А за поредното съглашение между герберите и ДПС направо не ми се говори, повръща ми се.

    Нередност?
  • 3
    sebastians avatar :-|
    sebastians
    • + 5

    До коментар [#2] от "hkm28483845":

    +++

    И отново си го избраха за кмет, тъжна работа...

    Нередност?
  • 4
    qdk12501326 avatar :-|
    qdk12501326
    • + 8

    До коментар [#3] от "franklin":

    Нямаше кой, алтернативата беше един мазен селяк от БСП.Дори в затънтен град като Смолян хората вече не гласуват за БСП.

    Много е лошо да нямаш алтернатива.

    Нередност?
  • 5
    okk04315801 avatar :-|
    okk04315801
    • + 4

    То и Асенов не е алтернатива, защото и той преследва главно личните си интереси, но кмета Мелемов и синовете му са направо нетърпими. Заиграване с мутрите, евтини манипулации и нагласяне на обществени поръчки.

    Нередност?
  • 6
    cinik avatar :-|
    cinik
    • + 7

    400 кг боклук на жител годишно? Не е важно кой колко изхвърля, важно е кой брои на кантара, хи-хи! Има поне 10 европейски града с размерите на Смолян, които са стигнали до 0 (нула) сметоизвозване. Разделно събиране, повторна употреба, домашен компост. Хайде да не гледаме такива шампиони, но до 100 кг за един малък град е напълно възможно.

    Нередност?
  • 7
    qdk12501326 avatar :-|
    qdk12501326
    • + 4

    До коментар [#5] от "okk04315801":

    Аз съм далеч от мисълта, че Асенов прави каквото и да е защото е добра душа.Всички смолянчани си го знаят...

    Но ако успее да се справи с боклучивия октопод, който е обхванал града ще впрегна цялата рода да гласува за него.

    Има хора, които плащат стотици левове, понякога хиляди, за няколко събирания на боклука на...година.Да точно така, на година.Това го знам със сигурност.
    Не знам как се случва това нелепо ценообразуване, но ще е пагубно за бизнеса, ако продължи.

    П.С. Относно мелемовите...нямам думи просто, грозна работа.

    Нередност?
Нов коментар