🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Менда Стоянова предлага закриване вместо оздравяване на общини

Според Емил Савов от сдружението на общините по-вероятно е да няма законодателни промени в тази посока, защото това не е начинът

Според председателя на бюджетната комисия няма как малките общини да си погасяват заемите, ако 95% от приходите им са от централния бюджет по делегирани дейности.
Според председателя на бюджетната комисия няма как малките общини да си погасяват заемите, ако 95% от приходите им са от централния бюджет по делегирани дейности.
Според председателя на бюджетната комисия няма как малките общини да си погасяват заемите, ако 95% от приходите им са от централния бюджет по делегирани дейности.    ©  АНЕЛИЯ НИКОЛОВА
Според председателя на бюджетната комисия няма как малките общини да си погасяват заемите, ако 95% от приходите им са от централния бюджет по делегирани дейности.    ©  АНЕЛИЯ НИКОЛОВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Общините с големи финансови проблеми и почти изцяло зависещи от централния бюджет е по-добре да се закриват, отколкото да се прави опит за финансовото им оздравяване. Това става ясно от думите на председателя на комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова от ГЕРБ по време на заседанието в четвъртък. Тогава депутатите обсъждаха промените в Закона за публичните финанси, които създават възможност закъсалите общини да влизат в процедура за оздравяване, включваща изготвянето на план за действие, както и отпускането на безлихвен заем от страна на правителството.

"Сега е моментът с народните представители да помислим за това. Каква финансова програма за оздравяване може да има една малка община, в която 95% от бюджета са държавно делегирани дейности", попита риторично Стоянова. Според нея в много малки общини собствените приходи са толкова малко, че няма как да бъда източник за погасяване на задължения. "Тези задължения най-вероятно са натрупани по оперативни програми, защото тя е достатъчно малка, за да няма друга възможност да ги натрупа", каза Стоянова.

Законодателни промени

Засега не е ясно дали промени в този смисъл ще бъдат направени между първо и второ четене на законопроекта. "Този дебат, който сега се опитваме да водим, може би ще водим и по-нататък, задължително трябва да включи елемента колко от тези общини отговарят на условието да бъдат общини", каза Стоянова.

Пред "Капитал" зам. изпълнителният директор по финансовата част на Националното сдружение на общините в република България Емил Савов каза, че е по-вероятно да няма законодателни промени в тази посока. "Това не е начин за справяне, защото най-малките общини са в много добро финансово състояние", каза той.

В момента в Закона за административно-териториалното устройство на Република България не присъства възможност за автоматично закриване на община и сливането й с друга, ако не изпълнява някакви финансови критерии. Съществуват текстове обаче, които казват при какви параметри може да бъде създадена нова община. И те предвиждат минимум половината от разходите на общината да могат да се финансират чрез собствени приходи.

"При 170 общини от 265 трансферите от държавата представляват между 85 и 90% от целия бюджет", каза Савов и допълни, че между 20 и 30 общини са в изключително тежко финансово състояние. В началото на февруари финансовият министър Владислав Горанов обяви, че община Велинград е със запорирани сметки и не могат да финансират нито детски градини, нито училища.

Оздравяване на общини

С приетите на първо четене в бюджетната комисия поправки в закона в процедурата по оздравяване ще могат да влизат общини "с риск от наличие на необезпечени задължения, които са свързани с увеличение на дефицита по техните бюджети". Има пет критерия, които определят една община като "финансово затруднена". Ако три от тях са налице, тогава местната власт може да поиска да влезе в процедурата. Тя освен план за оздравяване предвижда и отпускането на безлихвен заем от централното правителство, който трябва да се върне до края на определения в плана за оздравяване срок.

По време на обсъждането депутатът от БСП Румен Гечев заяви, че всяка община ще иска да влезе в процедурата, , защото ще получи заем, а впоследствие дори може да й бъде опростен от правителството. "Всеки разумен човек ще го направи. Ще стимулираме общините, които не си гледат работата, уж са изпаднали, някои обективно, други субективно, във финансови проблеми, и ще имат достъп до този безлихвен заем", смята депутатът, цитиран от БНР.

Зам.-министърът Кирил Ананиев подчерта, че безлихвеният заем не е задължителен. "Оздравителният план в първия му оригинален вариант си е оздравителен план на общината, която трябва да създаде необходимите условия, за да излезе от тази ситуация. Никъде не е казано, че задължително общината трябва да получи временен безлихвен заем", каза още той.

12 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    cinik avatar :-|
    cinik
    • - 3
    • + 10

    "Сега е моментът с народните представители да помислим за това. Каква финансова програма за оздравяване може да има една малка община, в която 95% от бюджета са държавно делегирани дейности",

    >>> Това звучи логично, полезно и справедливо. Само че като се сещам как завърши закриването на пощенски клонове в безлюдни села и спирането на влакове, с които 300-тонни композиции развозват 5 пътника, не давам особени шаносве за закриване на цяла община, била тя отдавна фалирала и обезлюдена едновременно. Емпириката показва, че когато става въпрос за популизъм, няма ляв и няма десен - всички владеят еднакво добре изкуството на истерията с невротични припадъци, достатъчно е да има зрители и слушатели наоколо.

    Нередност?
  • 4
    Consumer avatar :-P
    Consumer
    • - 2
    • + 7

    Най-накрая открихте топлата вода, спрете се с финансовото интубиране на икономически колабирали общини без никакъв потенциал и възможности за развитие.

    Нередност?
  • 5
    subaru avatar :-|
    subaru
    • - 3
    • + 5

    "Менда Стоянова предлага закриване вместо оздравяване на общини"
    Чиновничката от пловдивския НАП се е взела много насериозно. Закривай.......!

    Нередност?
  • 6
    twelve avatar :-|
    Коки
    • - 3
    • + 2

    Аз предлагам да се закрият всички общини и кметства и да преминат към столична община! Така комунетата ще си образуват мечтания град-държава и ще могат да крадат спокойно и методично.....

    Нередност?
  • 7
    moon744 avatar :-|
    moon744
    • - 1

    Това важи повече за банките, отколкото за общините. Защо ще се теглят още милиарди евро заеми за преструктуриране на закъсали банки или такива, които евентуално няма да издържат стрес-тестовете? Всички банки за частни търговски дружества, от какъв зор държавата ще ги спасява? Пък и фалитът е много по-здравословен, отколкото държавната помощ - болката изчезва поради смърт на субекта.

    Нередност?
  • 8
    rambo3 avatar :-|
    rambo3
    • + 3

    Не само общини, но и области требва да се закриват и да се намали това тегло върху българския гражданин да храни знайни и незнайни служби, агенции и администрации. Например какво оправдава съществуването на област Кюстендил, която спокойно може да мине към Благоевград. Че то за половината й жители е по-бързо и удобно да стигнат до Благоевград, отколкото до областния си център. Или област Пазарджик, намираща се до Пловдив? Примери могат да се дадат поне 10.

    Нередност?
  • 9
    soa1414769569380920 avatar :-P
    Krasimir Bambalov

    Другарите от БСП пак с десни идеи

    Нередност?
  • 10
    cinik avatar :-|
    cinik
    • + 4

    [quote#8:"rambo3"]Например какво оправдава съществуването на област Кюстендил,[/quote]

    Ако искаш да слушаш аргументи 3 дена и 3 нощи, друг е въпросът колко ще чинят, тогава може да просто да опиташ да внесеш решение за закриването. Единствено Цецка трябва да подсили бройката квестори, че ще падне як кеч между леви и "десни" депутати, кой пръв да се дореди до катедрата, да "избаца мощно" една яка и дълга реч против, с много клетви пяна на устата, под влияние на погълнати шарени дражета.

    Нередност?
Нов коментар