Созополски кмет иска премахването на басейн в морето

"Анел корпорация" ООД обжалва решението пред Административния съд в Бургас

Снимка на терена от 2009 година показва строителството на басейна в морето под нос Христос в Созопол, ясно се вижда излятия бетон във водата.
Снимка на терена от 2009 година показва строителството на басейна в морето под нос Христос в Созопол, ясно се вижда излятия бетон във водата.
Снимка на терена от 2009 година показва строителството на басейна в морето под нос Христос в Созопол, ясно се вижда излятия бетон във водата.    ©  Panoramio
Снимка на терена от 2009 година показва строителството на басейна в морето под нос Христос в Созопол, ясно се вижда излятия бетон във водата.    ©  Panoramio
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

През септември м.г. кметът на Созопол е издал заповед за премахване на басейн, и бетонна стена, излети в морето до нос Христос на мидения плаж в местността Колокита край града. Заповедта е изпратена на "Анел корпорация", собственик на Арт комплекс "Анел", за който се предполага, че е изградил въпросните съоръжения.

Два поредни дни Административният съд в Бургас заседава по жалбите на "Анел корпорация" срещу заповеди за премахване на незаконно строителство, извършено на самия морски бряг и дори в морето край Созопол. Става дума за басейни, насипи, изкуствен плаж, стълби и подходи и дори подпорна стена върху някогашния Миден плаж в местността Колокита. Заповедите за премахването им са издадени през септември м.г. от тогавашния временно изпълняващия длъжността кмет на Созопол Петя Чапевова. Настоящият кмет Панайот Рейзи не е отменил тази заповед, след като отново беше преизбран.

На вчерашното съдебно заседание в Бургас защитата на "Анел корпорация" оспори заповедта за събарянето на незаконните постройки, издадени от Чапевова, с мотива, че тя не е разполагала с "реална компетентност" за подобни действия.

От прокуратурата обаче се позоваха на препис – извлечение от протокол на Общинския съвет в Созопол, който през есента на миналата година е взел решение за упълномощаване на Чапевова с всички правомощия, с които разполагат законно избраните кметовете на общини.

"Този протокол удостоверява, че заповедта за събаряне на незаконно построения басейн е издадена от напълно легитимен орган на местната власт", каза Галя Маринова прокурор от бургаската Окръжна прокуратура.

От компанията на Ангел Симеонов днес поискаха от съда да направи експертиза на това, дали незаконното строителство, обект на трите заповеди за премахване, е извършено на техния собствен терен, придобит през 2006 и 2007г. или върху изключителна държавна собственост, каквато са шелфът и брегът. Така, назначените от съда нови съдебно – технически експертизи

за пореден път ще установяват очевидни факти

Вещите лица ще трябва да дадат отговор на въпроси като например, дали един от басейните, които дружеството "Анел 98" е построило, действително е басейн според нормативните изисквания за ширина, дължина и дълбочина на подобни съоръжения.

Освен това вещите лица, назначено от съда, ще трябва да установят дали в акваторията на залива пред някогашния Миден плаж в Тюленовия залив има басейн с морска вода и дали на мястото, но което в морето са излети тонове бетон не е съществувала стара каменна кариера.

Парадоксът с назначените нови експертизи е в това, че каквито и да са заключенията на назначените вещи лица, те най-вероятно ще вкарат казуса с незаконното строителство на "Анел 98" в безконечни и неразрешими спорове за това, чии са обектите, незаконно построени върху терен,изключителна държавна собственост, кой ги е построил и кой трябва да ги стопанисва или премахне.

Част от експертизите, назначени вчера и днес, трябва да установят също природно образувание ли е басейнът в морето пред Арт комплекс "Анел" и дали стълбите, които осигуряват

единствения достъп до "природния феномен"

не са съществували като стара инфраструктура към изоставена каменна кариера и смокинова градина.

Днес съдът в Бургас изслуша като свидетели специалисти по строителен контрол от общинската администрация в Созопол, които потвърдиха направените и до момента констатации, че както басейнът в морето, така и цялата инфраструктура, водеща към него, е изградена със строителни материали, подобни на тези, използвани и при строителството върху собствения терен на "Анел 98".

Сагата с незаконното строителство на компанията започна още през 2009г., когато тя изсипа тонове бетон на мидения плаж в Тюленовия залив до нос Христос, в местността Колокита. В резултат на това целият пейзаж беше съсипан, а фирмата на практика

"анексира" държавен имот

към собствения си парцел. Така достъпът до плажа беше напълно прекъснат, дори и по вода.

След като "Капитал" даде гласност на случая с незаконното строителство на мидения плаж, Регионалната дирекция за национален строителен контрол (РДНСК) в Бургас установи, след проверка на място, че са нарушени два текста от Закона за устройство на територията.

По време на строителните дейности за изграждането на Арт комплекс "Анел" на самия плаж, освен басейните, стълбите и пътеките в скалите над брега, бяха излети и бетонни стени, след което с насипи беше създаден изкуствен, пясъчен плаж.

Собственикът на "Анел 98" Ангел Симеонов е подписал тази констатация, като е дал пояснение, че когато е купил терена, бетонната стена в морето била там, макар и не в сегашния си вид. Той само я довършил.

Но снимки на местността от 2008 г. показват, че тогава стената не е съществувала. Вчера, в хода на съдебното заседание, от прокуратурата представиха и орто-фото снимки, направени от Министерството на земеделието и храните, на тази част от Колокита, .

На тях ясно се вижда как от 2006 до 2012г. в резултат на незаконното строителство

линията на брега е била променена

От снимките се вижда също, че на мястото, където се намират стените и изкуствения пясъчен насип, действително е съществувал малък естествен и каменист плаж.

По същата логика сега от "Анел 98" се опитват да докажат, че басейнът в морето не е басейн и вероятно също е бил "заварен".

Както във вчерашното, така и в днешното си заседание обаче бургаският апелативен съд не прие като доказателства по делото снимките на министерството на Земеделието и храните, които показват, че въпросните обекти не са съществували преди компанията "Анел 98" да придобие съседни терени и да започне строителство на вилно селище върху тях.

Част от абсурдите

коментирани по време на двете съдебни заседания, беше и твърдението на "Анел корпорация", че не дружеството, а някой друг би трябвало да е адресат на заповедта за събаряне на незаконния басейн. Вероятно с цел да бъде доказано точно това, днес защитата на компанията прие да бъде изпратено специално питане до областния управител на Бургаска област. Той ще трябва да отговори дали държавата предявява претенции към незаконните басейни, стълбите, които водят към тях, изкуствените плажове и бетонните стени върху някогашния естествен Миден плаж в Тюленовия залив.

Междувременно прокуратурата и защитата на кметската администрация в Созопол поискаха като доказателство по съдебното производство да бъде приета заповед на РДНСК Бургас от 24 август 2009г. за събаряне на незаконно построената стена върху мидения плаж.

През октомври с.г. от дружеството на Ангел Симеонов изпращат писмо до РДНСК, че заповедта е изпълнена и дори канят инспектори да констатират свършената работа. Направената проверка установила, че е премахната само незаконна пътека, водеща към изкуствения плаж над стената, но не и самата тя.

"Тези доказателства са в подкрепа на твърдението ни, че конкретният адресат на заповедта, свързана с незаконно строителство (в местността Калакита, бел. ред.) е именно "Анел 98", а не някой друг, каза пред съда адвокатът на община Созопол Богдан Йорданов.

Следващите заседания по делата за незаконното строителство, извършено от "Анел корпорация" са насрочени за 19 и 20 април.

11 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    izabell avatar :-|
    izabell
    • - 10
    • + 3

    Еее много е красив. Нека го оставят.

    Нередност?
  • 2
    jordani avatar :-|
    jordani
    • - 13
    • + 6

    А къде са еко талибаните да скачат пред ОС Бургас?
    Или за море не плащат фондациите, а за Банско и ски плащат?
    Всъщност къде бяха, когато се е застроявало?

    Нередност?
  • 3
    bai_toz avatar :-P
    Без коз
    • - 4
    • + 5

    "която е владетел на арт комплекс "Анел", за когото се предполага, че е изградил тези съоръжения."
    Не са те,бе ...кмета. Някой "гадове мръсни" им правят сечено :) Някой друг го е построил а пък те го ползват от "няма на къде" :) :)

    Нередност?
  • 4
    pavla avatar :-P
    ПАВЛА
    • - 2
    • + 3

    До коментар [#3] от "Без коз":

    Викаш ... дават ни, ша ползуваме, да?

    Нередност?
  • 5
    bai_toz avatar :-|
    Без коз
    • - 4

    Другари учете се от свтовният опит :)
    http://el-lo-co.tumblr.com/post/49167401103

    Нередност?
  • 6
    svoboden avatar :-|
    svoboden
    • - 1
    • + 5

    Браво на кмета на Созопол!

    Нередност?
  • 7
    ivo951 avatar :-|
    ivo951
    • + 1

    Поне да бяхте членували Созополски в заглавието

    Нередност?
  • 8
    falcone avatar :-|
    falcone
    • - 1
    • + 3

    Този кмет е най-големия унищожител на Созопол и околността. Прах в очите на хората - един басейн...

    Нередност?
  • 9
    drindolov avatar :-|
    emil
    • + 1

    Това е най-красивото място от българското черноморие! То е уникално със своята хармония между природа и изкуство! А грандиозния монумент Христос на кръста, изграден на самия бряг е почит, не само към хората от Созопол...
    Първо вижте и после съдете!
    http://angelsimeonov.com/%D0%B0%D1%80%D1%82-%D0%BA%D0%BE%D0%BC%D0%BF%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D1%81-%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D0%BB-%D1%81%D0%BE%D0%B7%D0%BE%D0%BF%D0%BE%D0%BB/

    Нередност?
  • 10
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев
    • + 1

    До коментар [#3] от "Без коз":

    Тях ги няма на беззаконната сеч, която директно вреди на околната среда, ти очакваш да ги има на проекти, които и вредят косвено...

    Нередност?
Нов коментар