"Софийски строител", който реставрира Созопол

Фондация "Созопол" стои зад няколко европроекта за реставрация в града, като свързани фирми са изпълнявали строителството

Имоти

Бюлетин на "Капитал" с мнения, данни и анализи за развитието на пазара на недвижими имоти в България и по света.

В последните няколко дни историята как уж античната, но не съвсем, крепостна стена в Созопол може би ще бъде съборена насочи вниманието около проекта за реставрацията на античните елементи.

Зад целия проект стои фондация "Созопол" - частна организация, която е бенефициент по европроекти в Стария град и е участвала в реставрацията на други обекти, някои от които сполучливи. Същият човек, който е създал фондацията - Кирил Арнаутски, е имал строителна фирма, от която излиза точно преди тя да започне да изпълнява обществените поръчки на фондацията.

Строителят на созополска почва

Бенефициент по няколко европроекта в града, включително за противоречивата крепостна стена, е фондация "Созопол". Тя е учредена от Кирил Арнаутски през 2002 г. Според негов портрет от 2007 г., публикуван в "Дневник", Арнаутски e роден в село Владимирово, Монтана, строител е по професия и години наред е искал да си купи къща в града и в крайна сметка успява.

Създава и частен музей в собствената си созополска къща, след като при събарянето на старата сграда се откриват археологически находки. През 2015 г. е обявен за почетен гражданин на Созопол по предложение на кмета Панайот Рейзи.

През 1999 г. Арнаудски създава фирма - "Софийски строител". Според справка в Търговския регистър през септември 2008 г. той излиза от дружеството, а точно след това то започва да изпълнява поръчките на фондация "Созопол", сочи справка в регистъра на Агенцията за обществени поръчки.

"Няма фирма, в която аз да съм участвал и да е изпълнявала поръчки на тази фондация", коментира казуса Арнатуски пред "Капитал".

Новите собственици са Димитър Николов Станимиров и Сашо Николаев Велев.

През 2015 г. Станимиров излиза от фирмата и на негово място идва друг съдружник - Виктор Емилов Стефанов.

Справка в регистъра на Агенцията за обществените поръчки показва, че фирмата е спечелила осем търга, всички по проекти в Созопол - с възложители местната църква, фондацията или общината. Финансирането е било по различни програми - оперативна програма за развитие на сектор "Рибарство" 2007-2013 г. "Региони в растеж" и др.

Общата стойност на поръчките е над 4.2 млн. лв. без ДДС. Компанията има над 3.5 млн. лв. приходи през 2013 г., иначе в годините около този период оборотът е около 1.5 млн. лв.

Един от проектите например е финансиран по Норвежкия механизъм и е за консервация и реставрация на къща "Тракийски хан" за създаване на Етнографски музей". В търга "Софийски строител" е имала конкуренция - другият кандидат е бил "Инфра роудс", която дори е предложила по-ниска цена в състезанието. Техническата оценка на "Софийски строител" обаче е гарантирала и спечелването на договора. В периода декември 2015 - март 2016 г. са изплатени около 1 млн. лв.

Музеят и сега работи.

Друг е за създаването на културен център в сграда, паметник на културата в центъра на града (виж снимки долу).

Съдбата с ЧСИ-тата

Самият Арнаутски е бил съдружник на собственика на транспортната фирма "Карат - С" Миролюб Столарски в дружеството "ДМС груп" до април 2017 г.

В последните години обаче частни съдебни изпълнители разпродават имущество в Созопол, свързано с Арнаутски. През есента на 2019 г. започва продажба на частния му музей за над 900 хил. лв., става ясно от публикации в медиите. Върху сградата - паметник на културата, има учредени две договорни ипотеки в полза на Уникредит Булбанк. Длъжници са Фондация "Созопол", свързаната с нея "Созопол тур", Фондация "Приморско 2004", "Софийски строител", "ЕТ Кибор - Кирил Арнаутски".

"Музеят си функционира и работи активно лятото. В момента няма претенции към него", каза Арнаутски в отговор на въпрос на "Капитал" дали още се продава имотът.

В обявления от август 2020 г. и декември 2020 г. на други ЧСИ обаче се вижда, че се продава и друга сграда, собственост на дружествата и фондацията - т.нар. бивша митница в центъра на града, на ул. "Кулата", която е реставрирана от "Софийски строител" по проект на фондацията. Арнаутски твърди, че сградата не се продава в момента и продължава да функционира като културен център.

Все още няма коментари
Нов коментар