🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Защо прокуратурата отказа да разследва Бисеров за пране на пари

В постановлението си прокурор Бецова се оправдава с отказа на швейцарските власти

Срещу Бисеров вече приключи дело за валутни престъпления и укриване на данъци с оправдателна присъда заради липса на доказателства.
Срещу Бисеров вече приключи дело за валутни престъпления и укриване на данъци с оправдателна присъда заради липса на доказателства.
Срещу Бисеров вече приключи дело за валутни престъпления и укриване на данъци с оправдателна присъда заради липса на доказателства.    ©  Юлия Лазарова
Срещу Бисеров вече приключи дело за валутни престъпления и укриване на данъци с оправдателна присъда заради липса на доказателства.    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Досъдебното производство срещу бившия председател на Народното събрание и зам.-председател на ДПС Христо Бисеров и доведения му син Ивайло Главинков за пране на пари е било прекратено от прокурор Боряна Бецова заради отказа на Швейцария да бъде разкрита банковата тайна за сметките на Бисеров. Това става ясно от постановлението, с което "Капитал" разполага. То е дълго почти единадесет страници, като едва няколко реда от тях са по същество – останалото е преразказ на обвинението (седем страници) и цитиране на практика на Върховния касационен съд (ВКС) относно състава на престъплението "пране на пари".

Там е записано, че това е извършването на финансова операция с имущество, за което се знае или предполага, че е придобито чрез престъпна дейност. За да бъде доказано изпиране на пари обаче, държавното обвинение първо трябва да разкрие първоначалното престъпление, чрез което са получени средствата. Това е и най-важното условие, за да бъде доказано престъплението. Което обаче прокуратурата не е сторила, видно от постановлението за прекратяване на Боряна Бецова.

"В рамките на настоящото наказателно производство не бе установен източника на това имущество, което и не би могло да стане без разкриване на банкова тайна от страна на компетентните власти на Конфедерация Швейцария. При така очертания текст от законодателя по чл.253 от НК, която изисква доказване на предикатна престъпна дейност в настоящото наказателно производство не се събраха достатъчно доказателства , които да обосноват поддържане на обвинение за пране на пари", се посочва в постановлението.

Според източници на "Капитал", основната теза на обвинението е била, че Бисеров е изпрал средства, които е придобил от контролирани от него ВЕИ, в чиято полза е лобирал като народен представител. Това е останало недоказано. Комисията за предотвратяване на конфликт на интереси също не открива нарушение при проверката на Бисеров, а прокуратурата още тогава е отказала да протестира решението ѝ в съда. "Изследвана е дейността на Христо Бисеров като народен представител, както и дали е имало конфликт на интереси. В хода на досъдебното производство не бе установена конкретна престъпна предикатна дейност от страна на обвиняемите", се посочва в този смисъл и в постановлението за прекратяване.

Преди досъдебното производство срещу Христо Бисеров за пране на пари да бъде прекратено, бившият председател на Народното събрание вече беше оправдан от съда по друго обвинение – за валутни престъпления и укриване на данъци. В този случай прокуратурата успя да добута обвинителен акт до съда, но делото приключи в едно-единствено съдебно заседание, а в оправдателната присъда съдът констатира, че държавното обвинение не е събрало достатъчно доказателства, за да подкрепи своята теза.

За Цацаров проблемът не е в прокуратурата

Главният прокурор Сотир Цацаров на няколко пъти използва делото срещу Бисеров, за да прехвърли отговорността за провала по случая другаде – веднъж върху швейцарските власти, а в интервю пред БНТ от понеделник констатира, че вина за делата от висок обществен интерес има не само прокуратурата, а и съдът.

"Няма да споря с ваши колеги журналисти относно начина на разкриване на банковата тайна в Швейцария. Каквото можахме – направихме, с максималната информация, която имахме", коментира главният прокурор в края на януари. Това съвсем естествено налага въпроса защо прокуратурата е внесла обвинителен акт, за който поначало знае, че няма да доведе до никакъв резултат. А решението на съда по първото дело срещу Бисеров разкри нещо съвсем различно – че Швейцария на два пъти е отказала да разкрие банковата тайна за Бисеров, защото искането на прокуратурата е било твърде неясно, а твърденията за пране на пари не били подкрепени от доказателства.

"Само че в съдебната власт освен прокуратурата, защото към нея е и следствието, има и съд. Всеки да отговаря за това, което прави. Отговорността е обща. Дайте да не прехвърляме всичко върху прокуратурата" коментира в понеделник главния прокурор пред БНТ, опитвайки се да оправдае провалите на държавното обвинение и с поведението на съда. Само че (особено в конкретния случай) съдът няма как да постанови присъда срещу човек, срещу когото не са събрани достатъчно доказателства за извършено престъпление. Което е задължение на прокуратурата, а не на съда.

Делото срещу Бисеров – при прокурора с ресор ДПС

По време на едно от заседанията на Висшия съдебен съвет главният прокурор използва темата, за да обвини бившия правосъден министър Христо Иванов в конспиративни намерения. Поводът беше искането на Иванов да се образува дисциплинарно производство срещу Боряна Бецова. Тогава Цацаров заяви, че "Бецова е добър прокурор. И ако аз тук не защитя този добър прокурор, както и всичките си колеги, ще е по-добре да си тръгна". Впоследствие допълни, че в този момент Бецова чете пледоария срещу Бисеров, в която ще поиска четири години затвор. "На ваше място аз бих се срамувал от това, което сте направили", приключи той атаката си срещу правосъдния министър.

Както "Капитал" вече писа, Боряна Бецова е прокурорът с ресор "ДПС". Освен пропадналото дело срещу Христо Бисеров, при нея попада и сигналът на "Протестна мрежа" срещу Делян Пеевски и Ирена Кръстева. За него тя назначава избирателни данъчни проверки, а в постановлението за прекратяване навлиза в лични нападки срещу подателите на сигнала.

Пак при Бецова попада и сигнал срещу самата "Протестна мрежа" от собственика на сайта ПИК Недялко Недялков. Проверката отново беше прекратена, а един от засегнатите – Николай Стайков – коментира така: "Мога да кажа от личен опит колко добър прокурор е Боряна Бецова, чиито обвинения срещу Христо Бисеров се провалиха в съда днес след две години. Госпожата не е успяла да открие, че имам участие в три търговски дружества, надлежно записани в българския търговски регистър с моето име и ЕГН, когато ме проверяваше по сигнал на "агенция ПИК". Какво да чакаме за сложни дела с чуждестранни регистри, не знам. Всъщност знам - нищо."

16 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    event_horizon avatar :-|
    event_horizon
    • - 1
    • + 42

    Боряна Бецова - една от хрътките на шпиц-командата. Тази в Румъния вече щеше да търка нара със 100-годишна присъда. Капитал, дайте й снимката да й видим и запомни физиономията. Да я запомни обществото като много загнила ябълка заедно с янева и ченалова. Нагледали сме се на Бисеров. Той си е намерил катарзиса пред сарайския султан.

    Нередност?
  • 2
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател
    • + 18

    Колаж Христо Бисеров:
    "Благодаря Ви, прокурор Бецова"
    http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/12/01/2661116_status_na_denia_blagodaria_vi_prokuror_becova/

    Нередност?
  • 3
    just avatar :-|
    just
    • + 20


    До коментар [#2] от "Наблюдател":

    Както казвли прокурорите, Бисеров ще и изпрати кошница с плодове.

    Нередност?
  • 4
    teso avatar :-|
    Злото ченге
    • + 10

    Защото щяха да лъснат и други имена, включително и прокурори, пък и други свои, независимо от сферата им на дейност!

    Нередност?
  • 5
    jessie... avatar :-|
    Jessika
    • + 12

    Нито прокуратурата, нито съдът искат изобшщ нещ да се разкрие за техния човек Бисеров.
    Но представленията за пред публиката, вървят.

    Нередност?
  • 6
    roum avatar :-|
    roum
    • - 2
    • + 10

    Оставка, Цацаров!

    Всеобхватна реформа на Прокуратурата и преминаването й към Изпълнителната власт, където й е мястото!

    Нередност?
  • 7
    bombov_saruiar avatar :-|
    bombov_saruyar
    • + 11

    Цацаров трябва да бъде освиркван при всяка негова публична проява заради връзки с политическата мафия и олигархията. Очевадно, той е главният виновник за днешното състояние на прокуратурата. Рибата се вмирисва от главата.

    Нередност?
Нов коментар