Интервюто на Сотир Цацаров - вярно или невярно

Как главният прокурор се размина с фактите и закона в последната си медийна изява

Още преди да беше изтекла първата година от мандата му, Сотир Цацаров на практика спря да дава интервюта пред ресорните репортери. Това го спасява от критични и последващи въпроси.
Още преди да беше изтекла първата година от мандата му, Сотир Цацаров на практика спря да дава интервюта пред ресорните репортери. Това го спасява от критични и последващи въпроси.
Още преди да беше изтекла първата година от мандата му, Сотир Цацаров на практика спря да дава интервюта пред ресорните репортери. Това го спасява от критични и последващи въпроси.    ©  Надежда Чипева
Още преди да беше изтекла първата година от мандата му, Сотир Цацаров на практика спря да дава интервюта пред ресорните репортери. Това го спасява от критични и последващи въпроси.    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

В събота, след дълго мълчание, главният прокурор Сотир Цацаров даде интервю пред "Нова телевизия".

Ако не сте го гледали, можем да го обобщим така - ръководството на прокуратурата не носи вина за нищо, но било посочвано за постоянен виновник от една медийна група (в интервюто "Дневник", "Капитал" и издателите им са споменати седем пъти), която използвала тази си теза (за неработещата прокуратура) заради войната си с друга медийна група.

Всъщност виновни са Иван Костов (за да подсили последното, Цацаров цитира с уважение бившия главен прокурор Никола Филчев), Радан Кънев и Христо Иванов - с други думи, нищо ново. За първи път дългогодишният съдия и настоящ главен прокурор разпознава и нов проблем пред държавното обвинение - съда, от чиито "върнати дела и оправдателни присъди" също почнало да му омръзва.

Още преди да беше изтекла първата година от мандата му, Сотир Цацаров на практика почти спря да дава интервюта пред ресорните репортери. Това го спасява от критични и последващи въпроси. Нещо, което добре видяхме в интервюто му в събота.

Но по-важното - в събота главният прокурор разви някои твърдения, които не само са силно манипулативни, но и влизат в конфликт с фактите.

 

Сотир Цацаров: Силата е в съда. Естествено. Максимумът, който може да бъде направен и от главния прокурор, и от младшия прокурор, е задържането за 72 часа. Всяко действие на прокуратурата подлежи на санкция от съда. Е, питам ви, къде е силата?

Сотир Цацаров влиза в конфузия с Наказателно-процесуалния кодекс, който изчерпателно изброява действията на прокуратурата, които подлежат на съдебен контрол. И това далеч не е "всяко действие" на държавното обвинение. На съдебен контрол например не подлежат постановленията за образуване или отказ за образуване на досъдебно производство или предварителна проверка, а това е най-безконтролната и безотчетна власт на държавното обвинение.

Един пример - в разгара на конфликта на Сотир Цацаров с правосъдния министър Христо Иванов, в "Труд" излезе публикация, че правосъдното минситерсво е сключил договор за поддръжка на климатиците. Тогава държавното обвинение веднага се самосезира и започна  проверка. Когато през 2013 г. "Капитал" изнесе данни за източването на КТБ прокуратурата не обърна никакво внимание. В публикацията "Как прокуратурата чете вестници" бяхме събрали десетки текстове, които съдържат данни за злоупотреби, на които държавното обвинение не е реагирало. Не подлежат на съдебен контрол още безграничното продължаване на сроковете на разследването, за разделяне на дела, за промяна на обвинения.

 

Сотир Цацаров: И в цялото това производство действията ти да подлежат на съдебен контрол. Процентно, може би по-малко от 1% са случаите, в които тази проверка се върши лично от прокурор. Проверката се възлага на държавни органи. В 98% от случаите тези държавни органи са или Държавна агенция национална сигурност, или Министерство на вътрешните работи.

Още веднъж - далеч не всички действия подлежат на съдебен контрол. Но тук главният прокурор прави друго внушение - че държавният обвинител е лишен от мисъл, очи и уши магистрат, който е изцяло обвързан с това, което органът, на който той е възложил проверката, ще му докладва. Сякаш прокурорът не може сам да провери някои факти или да избере проверяващ, на когото има доверие. Всъщност с постановлението за образуване на прокурорската проверка той сам избира кой ще я извърши, какви обстоятелства следва да установи и в какъв срок това следва да се случи.

 

Сотир Цацаров: ... Стига с тази мантра "конституцията". Конституцията се прилага пряко, но човекът, който влиза в съдебната зала, се интересува колко бързо ще му свърши делото, кога ще е следващо заседание, дали ще бъде обезщетен за откраднатото си имущество. Конституцията дава основата, само че след това идват процесуалните закони. Това се забравя, защото е сложно, защото е трудно, защото иска усилие. Защото освен всичко друго не е тема, с която можеш да крещиш от площада или от парламентарната трибуна и да викаш "оставка".

Главният прокурор отново прехвърля топката към съда, който трябвало да отговори на въпросите, които "човекът" си задава - колко бързо ще му свърши делото, кога ще е следващото заседание и дали ще бъде обезщетен за откраднатото имущество. Първите два въпроса засягат срочността за разглеждане на делата, която по данни на ЕК е около средната в ЕС. Третият засяга работата на разследващите органи. А дали съдът точно е виновен? По данни на МВР през 2014 г. са били извършени 62 хил. престъпления срещу собствеността. От тях са разкрити 27.4%.

 

Сотир Цацаров:  Не ме карайте да мисля за оставка, защото така пише във в."Капитал".

Вестник "Капитал" никога не е искал оставката на Сотир Цацаров.

 

Сотир Цацаров: Питала ли сте се например защо по времето, когато Корпоративна търговска банка беше в пика си, нали не отнасям към агенция "ПИК", на страниците на "Капитал", на който бях редовен читател, а сега ми омръзна да чета помията за себе си, разбирате ли, свикнах с нея. Във времето, в което КТБ бе в своя възход, силната вражда между собственикът на медията и този на банката, бе видима от страниците на "Капитал".

Водещ: Добре.

Сотир Цацаров: Започна досъдебното производство по отношение на престъпленията в КТБ и прокуратурата пак излезе виновна.

Водещ: А Цветан Василев да не би да излезе добър?

Сотир Цацаров: Е, прокуратурата дори е по-лоша от Цветан Василев.

Водещ: Стига.

Сотир Цацаров: Конюнктурата е нещо голямо, дайте да не се лъжем. Интересите също.

Всъщност "Капитал" пише за случващото се в КТБ от 2009 г. Прокуратурата реши да се занимае със случая през май 2014 г., когато раздорът между Цветан Василев и Делян Пеевски очевидно го налагаше. И тогава прокуратурата зае страна - тази на Пеевски. След това няма да откриете публикация на "Капитал", която да оправдава Цветан Василев за случилото се. Напротив, има много, които поставят под съмнение мудността на прокуратурата и избирателните й действия в казуса.

 

Сотир Цацаров: Ако в тези скандали ще ми поставите скандалите, свързани със СМС-и и какво беше "Яневагейт", ще спорим.

Водещ: Защо?

Сотир Цацаров: А защо не?

Водещ: Европейската комисия казва защо Цацаров и ВСС, а и Цацаров най-вече, не се занимава със съдържанието, а си говори едно и също – "те били законни", "ама те били с неясен произход". Там се говорят неща, свързани с интереси, задкулисие, договорки.

Сотир Цацаров: Казано по друг начин – отново прозира моделът "кой". Нали така? Добре. Имате записи, които са между обвиняема и подсъдима.

Към момента, в който е правен записът (февруари 2015 г.) нито Владимира Янева, нито Румяна Ченалова са били обвиняеми или подсъдими. Румяна Ченалова получава първото си обвинение през април 2015 г., а Владимира Янева - през май същата година.

 

Водещ: Тоест сценарии казвате?

Сотир Цацаров: Имате най-сетне експертиза (по проверката, започнала по записа от разговора Янева-Ченалова - бел.ред.), наблюдаващият прокурор даде съгласие за огласяването и и тя е, към проверката на ВСС, че в записите има следи от манипулация…

Въпросната експертиза не е била разгласявана от прокуратурата. Нещо повече - тя дори не е предоставена на всички членове на ВСС, а само на тези от Етичната комисия. Именно невъзможността на членовете на съвета да се запознаят с мотивите на експерта, стигнал до заключението за манипулираност на записите, е един от аргументите на председателя на ВКС Лозан Панов да постави под въпрос задълбочеността на проверката. От изказването му пред съвета стана ясно, че дори не е ясно името на експерта.

 

Сотир Цацаров: ... Извинявайте защо удобната тема са записите, а неудобната тема е искането на Европейската комисия за моето оттегляне, което се оказа несъществуващо. Не връщам темата към Христо Иванов.

Водещ: "Медиапул"? Там излезе?

Сотир Цацаров: Там излезе. Там излезе, но вие пропускате и още нещо – г-н Иванов в качеството на министър го съобщи пред ВСС, аз по това време мисля, че не бях и в страната. Едно не бяха изчислили – че Европейската комисия ще реагира до час и половина. Хайде стига спекула. Театърът е много ясен. Сценарият е толкова ясен, че не може да бъде.

Тук Цацаров говори за една публикация в Mediapool, в която се цитира позиция на ЕК по скандала "Яневагейт" от края на ноември. Редакционното заглавие на публикацията беше: "ЕК настоя за обективна проверка на "Яневагейт" и оттегляне на главния прокурор", което беше изведено от отговора на комисията, който гласеше "Независима проверка (на казуса "Яневагейт") може да се направи единствено, ако тези, за които се твърди, че са замесени, бъдат изключени от участие в процеса".

На следващия ден, по време на заседанието на ВСС, Христо Иванов взима думата и насочва вниманието към отговора на ЕК, като първо ясно се разграничава от заглавието в текста: "Имаше по-бомбастични заглавия, които са екстрапулация и интерпретация на това, което се съдържа в позицията на комисията", а след това отбелязва какво винаги е искал Брюксел - просто обективна проверка на изнесените факти. И накрая констатира: "Не се получи много добре началото на тази проверка и не излъчи особена воля за изясняване на фактите".

В следващите няколко дни по искане на прокуратурата пристигнаха писма - първо от представителя на ЕК в София Огнян Златев, а после от ръководителя на Службата на говорителите на ЕК, в които се казваше, че в писмото не се е настоявало за "оттегляне на всички замесени", и напомниха, че ролята на комисията "не е да влиза в дискусии за това как държавите-членки следва да организират независими разследвания на отделни предполагаеми случаи."  Встрани от заглавието на статията, ЕК не отрече другите констатации, а именно, че очаква независима проверка.

Тогава медиите около Делян Пеевски излязоха със заглавия, в които видяха опит за държавен преврат, метеж и т.н. Цялата шумотевица помогна на ВСС да продължи успешно мисията си по замитане на скандала. И така до миналата седмица, когато в доклада на ЕК случаят "Яневагейт" се коментира така: "След многократни призиви за независимо разследване ВСС и прокуратурата обявиха, че ще започнат разследвания във връзка със съдържанието на записите. С оглед на надеждността на процеса ще е от значение да се предприемат всички стъпки, за да се гарантира, че разследването се провежда по прозрачен и безпристрастен начин", като в бележка под линия е посочено, че ВСС е приключил проверката при "противоречиви обстоятелства".

 

Сотир Цацаров: Питам защо е толкова словоохотлива тази дама (Румяна Ченалова, бел.ред.) пред всички медии, а когато трябва това, което каже, да бъде записано в протокол за разпит, единствените й думи са "не знам", "не помня", "няма спомен", "може и така да е било".

От този му цитат става ясно, че главният прокурор очевидно е чел материали от прокурорската проверка за "Яневагейт". А по същия повод ЕК каза, че "независима проверка може да се направи единствено, ако тези, за които се твърди, че са замесени, бъдат изключени от участие в процеса".

Между другото ден преди интервюто за "Нова телевизия" по друг повод Цацаров каза: "Не мога да знам всичко, което се случва в цялата прокуратура".

 

Сотир Цацаров: Много станаха оправданията. И понеже оправданията станаха много – дежурните клакьори знам какво ще кажат –"те тези внасят некадърни обвинителни актове". Онези от съответната пресгрупа ще кажат "и обвинението срещу Бисеров беше нефелно". Какво направиха политиците с Бисеров? Извадиха го от Народното събрание, той подаде оставка и хвърлиха тук едни материали, имам предвид тук достигнаха няколко листа, в които имаше само данни за съществуването на въпросната сметка. Македония реагира веднага. Няма да споря с ваши колеги журналисти относно начина на разкриване на банковата тайна в Швейцария. Каквото можахме – направихме, с максималната информация, която имахме.

В края на 2013 година прокуратурата сама съобщи, че започва разследване за Бисеров и доведения му син за пране на пари и данъчни престъпления. Впоследствие разследването потъна в мъгла, като обяснението на ръководството на прокуратурата беше, че то се бави, заради забавяне на банковата тайна. От отговор на запитване на "Дневник" до швейцарските власти стана ясно, че всъщност прокуратурата въобще не беше отправила подобно искане, а впоследствие на ново запитване уточниха, че то е пристигнало, но било неясно. В крайна сметка обвинение за пране на пари не беше внесено, а Бисеров беше предаден на съд за данъчни престъпления и оправдан впоследствие.

А признанието на Цацаров, че "каквото можахме – направихме, с максималната информация, която имахме" налага въпроса защо прокуратурата внася недоказани обвинения с ясното съзнание, че прави това и така прехвърлят топката на съда.

 

Водещ: Не, въпросът е интересува ли се прокуратурата от къде г-н Пеевски има средства за закупуването на този завод при положение, че "Протестна мрежа" ви засипаха от сигнали относно имотното състояние на депутата от ДПС?

Сотир Цацаров: "Протестна мрежа" ни засипа от сигнали относно неговото имотно състояние, както и на други лица. Впоследствие ваши колеги ни засипаха от сигнали относно имотното състояние на членове на "Протестна мрежа", където не бе установено никакво престъпление. Пеевски е бил проверяван, ревизиран от много-много други органи. Не можете да кажете, че сме преписали и ревизионните актове на органите на Националната агенция по приходите, защото те са чисти. Но има ли значение чии са – на Пеевски ли са, на Цветан Василев ли са или на кого са?

Активисти на "Протестна мрежа" уточниха пред "Капитал", че не са засипвали Сотир Цацаров със сигнали, а са подали само един - срещу Пеевски, Ирена Кръстева, Цветан Василев и Николай Бареков.

Ако четем постановлението на прокурор Боряна Бецова, с което се отказва образуване на досъдебно производство по сигнала на "Протестна мрежа" за разминавания в имущественото състояние на Пеевски, трудно можем да се съгласим с констатацията на Цацаров, че "не можете да кажете, че сме преписали и ревизионните актове на органите на Националната агенция по приходите, защото те са чисти." Вижте постановлението и ще разберете, че там има "copy-paste" именно от актовете на НАП. Без коментар или каквато и да е било критика.

В думите на Цацаров има и друг притеснителен момент - очевидно няма никакво значение откъде идват средствата на Делян Пеевски: "Но има ли значение чии са – на Пеевски ли са, на Цветан Василев ли са или на кого са?

20 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    atipova avatar :-|
    атипова
    • - 8
    • + 118

    Нямаше ли да е по-лесно, ако бяхте написали какво близко или подобно на истина е казал Цацаров?
    Или тогава статия нямаше да има, поради липса на материал? :)

    Нередност?
  • 2
    thomsun avatar :-|
    thomsun
    • + 118

    Мен лично ме е срам...

    Нередност?
  • 3
    arnautsky avatar :-P
    arnautsky
    • - 3
    • + 85

    Ако и с храната се разминаваше така лесно,щеше да е като фиданка.

    Нередност?
  • 4
    hm avatar :-|
    хм
    • - 2
    • + 24

    ОПГ

    Нередност?
  • 5
    gl_avatar avatar :-|
    gl_avatar
    • + 80

    Сотир като пате в кълчища.

    Нередност?
  • 6
    lefkovitz avatar :-|
    lefkovitz
    • + 90

    Ама какво интервю бе, дами и господа. Това е цирк, цацароцирк, срам за всички, които са завършили право.

    Нередност?
  • 7
    tsvetko_51 avatar :-|
    tsvetko_51
    • + 76

    Отговорите и поведението са показателни, той просто не ни брои за хора, каквото и да каже (пардон излъже) все едно, той е недосегаем.
    Не знам кога ще се събере мнозинство, което да промени из основи прокуратурата и направи Главния прокурор, длъжен да се отчита, дали пред НС, дали пред съдебен инспекторат, но такава безотговорна и ненаказуема институция, ще разврати и свестен магистрат, какво остава за човек, който малко преди да заеме поста е извършил данъчни престъпления.

    Нередност?
  • 8
    zamen avatar :-@
    Чарли
    • + 66

    Сотир от Цацаратурата - изключително нагъл тип. Точка.

    Нередност?
  • 9
    v_k_kostadinov avatar :-|
    v_k_kostadinov
    • + 69

    Поздравявам редакцията!
    Много конкретни и правилни реплики на казаното в интеврюто!

    Нередност?
  • 10
    pavla avatar :-@
    ПАВЛА
    • + 40

    Не прокурор, а мишчица гризанка!

    Нередност?
Нов коментар