🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Оптимизъм за световния растеж сред българския бизнес

Проучване на PwC показва, че рисковете идват от несигурната политическа среда и липсата на кадри

Божидар Нейчев, управляващ сътрудник в PwC, обяви, че проучването е предоставило доста по-различни резултати от очакваните
Божидар Нейчев, управляващ сътрудник в PwC, обяви, че проучването е предоставило доста по-различни резултати от очакваните
Божидар Нейчев, управляващ сътрудник в PwC, обяви, че проучването е предоставило доста по-различни резултати от очакваните    ©  ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ
Божидар Нейчев, управляващ сътрудник в PwC, обяви, че проучването е предоставило доста по-различни резултати от очакваните    ©  ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

44% от бизнес лидерите очакват да увеличат броя на служителите си през 2016 г.

По-висок оптимизъм за световния икономически растеж и за развитието на собствения бизнес през следващите 12 месеца въпреки геополитическите проблеми и недостига на кадри. Това отличава българските изпълнителни директори от колегите им по света, участвали в проучване на консултантската компания PricewaterhouseCoopers (PwC), представено в сряда. Проучването се провежда за 19-и път в глобален мащаб и за първи път в България. Притеснения сред българските бизнес лидери предизвикват несигурността в световната политика, свръхрегулациите и липсата на ключови умения на кадрите. Те определят образованието като най-важния приоритет както на държавата, така и на самите компании.  

Откъде идва оптимизмът 

Около 36% от изпълнителните директори в България вярват, че световната икономика ще расте през 2016 г. въпреки забавянето на китайската икономика и геополитическата несигурност. Цели 89% пък са уверени в перспективите за увеличаване на приходите на компанията си през следващите 3 години. Причините за оптимизма най-вероятно са свързани със стабилното възстановяване на европейската икономика. 

Като най-важни страни за перспективите пред компаниите си бизнес лидерите в България посочват именно основните ни европейски търговски партньори – Германия, Великобритания, Русия и Гърция. Интересно е, че до тях те нареждат и САЩ, най-вероятно заради динамиката на щатския долар, обясняват от PwC. Любопитно е още, че българските лидери не считат покачването на лихвените проценти за заплаха, нито се опасяват от увеличение на данъците за разлика от колегите си по света. По-малко притеснения предизвикват и промените във валутните курсове – може би защото ЕС са ни основен търговски партньор, а левът е обвързан с еврото. 

Трудностите с кадрите и свръхрегулациите

Рискове обаче съвсем не липсват и освен с политическата несигурност както в български, така и в световен план те са свързани с още две явления – свръхрегулациите и липсата на квалифицирани кадри. Албена Маркова от PwC Югоизточна Европа коментира, че предприемачите в България "разчитат все по-малко на макроикономическите и пазарни фактори за развитието на бизнеса си и все повече на предприемачеството и бързите реакции в собствените си организации". Въпреки това свръхрегулирането (особено във финансовия сектор) предизвиква доста тревоги. Петър Андронов, главен изпълнителен директор на СИБанк и участник в панелната дискусия на проучването, коментира, че свръхрегулирането след кризата от 2008 г. увеличава разходите за бизнеса и ако ЕС продължи с издаването на нови регулации, то конкурентноспособността на този пазар ще е по-ниска в бъдеще. Това определено би помрачило оптимистичните очаквания на българския бизнес.

Не по-малък е проблемът с търсенето на кадри с ключови умения. Проучването показва, че едва 40% от участниците в него посочват заплащането като важен фактор за привличане и задържане на таланти. Все повече местните компании се опитват да оптимизират и измерват представянето на служителите си и да обвържат възнаграждението и бонусите им към тези показатели. Андронов допълни, че привличането на IT компании в България е исторически шанс за страната, но липсват достатъчно програмисти и инженери за сметка на прекалено много икономисти и юристи.

Оптимизиране на разходите

Близо 72% от изпълнителните директори в България виждат повече възможности за бизнеса си сега спрямо 3 години назад, въпреки това също толкова смятат да оптимизират разходите си през тази година. Около 31% обмислят сливане или придобиване. За сметка на това бизнес лидерите в България са по-малко склонни от колегите си по света да сключват стратегически партньорства или да изнасят някои от бизнес процесите си (аутсорсинг). От PwC обясняват тази тенденция с това, че в България все още се търси по-голям контрол върху бизнеса вместо партньорството.