🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Как бизнес лидерите виждат света

Свръхрегулациите и геополитическата нестабилност са най-големите притеснения, показва годишната анкета на PwC, представена на Световния икономически форум в Давос

Традиционно PwC представя годишната си анкета с изпълнителни директори в първия ден от Световния икономически форум в Давос, като така дава храна за размисъл в предстоящата година
Традиционно PwC представя годишната си анкета с изпълнителни директори в първия ден от Световния икономически форум в Давос, като така дава храна за размисъл в предстоящата година
Традиционно PwC представя годишната си анкета с изпълнителни директори в първия ден от Световния икономически форум в Давос, като така дава храна за размисъл в предстоящата година    ©  RUBEN SPRICH
Традиционно PwC представя годишната си анкета с изпълнителни директори в първия ден от Световния икономически форум в Давос, като така дава храна за размисъл в предстоящата година    ©  RUBEN SPRICH

Две трети от изпълнителните директори по света смятат, че днес бизнесът им е изправен пред повече опасности, отколкото преди три години. Едва малко над четвърт (27%), или с 10 процентни пункта по-малко от миналата година, смятат, че глобалният икономически ръст ще се подобри в следващите 12 месеца.

Това са основните изводи от 19-ата глобална анкета с главни изпълнителни директори, извършвана всяка година от консултантската компания PricewaterhouseCoopers (PwC). Проучването сочи също, че малко над една трета (35%) от бизнес лидерите по света са уверени, че компанията им ще расте през 2016 г. Това е с четири пункта по-малко от миналата година.

Резултатите от анкетата "Нова дефиниция за успеха в свят на предизвикателства" бяха по традиция представени в първия ден на Световния икономически форум, започнал в швейцарския курорт Давос на 20 януари. Интервютата за проучването са направени в първата четвърт на 2015 г. и включват 1409 бизнес лидери от 83 страни в Азия, Африка, Близкия изток, Латинска и Северна Америка и Европа.

Като основни поводи за притеснения те посочват пренастройването на китайската икономика, спада в цената на суровия петрол и геополитическата нестабилност. Въпреки мрачната картина едва 23% от интервюираните са песимисти за ръста на компаниите си през годината. Оптимизмът в Северна Америка е почти наполовина (16%) в сравнение с най-оптимистичните региони - Западна Европа (33%) и Близкия изток (34%).

Спад на очакванията за приходи

Увереността на бизнес общността за ръст в приходите през годината е спаднала. Сега едва 35% от анкетираните са "силно уверени", че бизнесът им ще запише ръст в приходите, срещу 39% година по-рано. Най-оптимистични са в Индия, Испания и Румъния. Расте оптимизмът и в Русия, където след въвеждането на западните санкции преди година едва 16% от бизнеса смяташе, че ще расте. Днес така мислят 26% от анкетираните предприемачи. Най-голям обрат се наблюдава в Тайван, където групата на убедените оптимисти се е свила до 19% при 65% през 2015 г. Най-голям песимизъм обаче - едва 16%, споделя бизнесът в Швейцария.

Повече заплахи за бизнеса

На фона на геополитическата нестабилност бизнес лидерите очаквано смятат, че компаниите им са изправени пред повече заплахи в сравнение с преди три години. Неочаквано обаче посочват като основна пречка пред перспективата за ръст на бизнеса (79%) свръхрегулациите. Тази пречка се изтъква от бизнеса за четвърта поредна година, което показва ясна тенденция за последователна политика от страна на регулаторите с пряко отражение върху резултатите на компаниите. Геополитическата нестабилност идва на второ място (74%) като основна заплаха за ръста на бизнеса. Притесненията за липсата на квалифицирана работна ръка отстъпват от второ на четвърто място, но продължават да тревожат почти три четвърти от анкетираните. На трето място са тревогите около силно променливите валутни курсове. Киберсигурността е проблем за 61% от запитаните, според които тя е заплаха както за националната сигурност, така и за бизнес интересите. Най-много по този повод се тревожат в САЩ, Австралия и Великобритания, както и представители на банковия, технологичния и застрахователния сектор.

За да отговарят на някои от притесненията, почти половината от големите компании планират да увеличат издирването на талантливи кадри. Най-отчетливо това ще се види в Индия, Великобритания и Китай. Най-голяма липса на високоспециализирани кадри има в развлекателната индустрия, медиите и технологиите, но и в сектори като фармацевтиката и производството. Недостиг има най-вече в Югоизточна Азия, Близкия изток и Африка и най-малко - в Западна Европа.

Правителствата и бизнесът

Първи приоритет на държавното управление трябва да е усъвършенстването на данъчната система, казват 56% от анкетираните. При това две трети от участниците посочват, че за бизнеса им е по-важно да има стабилна данъчна система, отколкото ниски данъчни ставки. В приоритетите следват създаване на квалифицирана, добре обучена и гъвкава работна ръка (53%) и създаване на инфраструктура - както физическа, така и дигитална (50%).

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар