🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Цацаров разпореди проверка на екологични проекти

Поводът са данните в три публикации във вестник "Труд" отпреди два месеца и половина

Сотир Цацаров има изключително избирателна политика при самосезирането от медийни публикаци и очевидно внимателно подбира момента и обекта на проверката.
Сотир Цацаров има изключително избирателна политика при самосезирането от медийни публикаци и очевидно внимателно подбира момента и обекта на проверката.
Сотир Цацаров има изключително избирателна политика при самосезирането от медийни публикаци и очевидно внимателно подбира момента и обекта на проверката.    ©  Анелия Николова
Сотир Цацаров има изключително избирателна политика при самосезирането от медийни публикаци и очевидно внимателно подбира момента и обекта на проверката.    ©  Анелия Николова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Главният прокурор Сотир Цацаров разпореди проверка по публикации в медиите за съмнително управление и разходване на средства от Европейския съюз", съобщиха в понеделник от държавното обвинение. Проверката обхваща различни екологични и природозащитни проекти, финансирани с европейски средства. Главният прокурор се самосезира от три неподписани статии във в. "Труд", публикувани в рамките на няколко дни в началото на януари.

Сотир Цацаров има изключително избирателна политика при самосезирането от медийни публикаци и очевидно внимателно подбира момента и обекта на проверката.

Новината за прокурорската проверка сега идва в контекста на обсъждането на бъдещето на ски-зоната в Банско, в което част от проверяваните са активни участници.

Кои статии са привлекли вниманието на Цацаров

Първата статия, която привлича вниманието на държавното обвинение, е озаглавена "Половин милион взели "еколозите" за 60 лалугера". Става въпрос за проект на Дирекция "Природен парк Сините камъни" за възстановяване на популацията на лалугера на стойност 470 000 лв. От отчета на "Зелени Балкани Стара Загора" става ясно, че организацията е изпълнила една от дейностите по проекта за 49 000 лв.

Втората статия излиза два дни по-късно във в. "Труд" и е озаглавена "Еколозите с нов удар – мътят яйца на костенурки за милион лева". "Изложени са факти относно изпълнителите и партньорите по проекта (проектът е на Община Сливница - б.р.), навеждащи на съмнения относно законосъобразното упражняване на дейностите по управление и разходване на предоставените средства от Европейския съюз", пише в прессъобщението на държавното обвинение.

Последната публикация е от 12 януари и озаглавена "Зелените прибират нови 430 000 лева от безсмислен проект на екоминистерството".

От прессъобщението става ясно, че проверките са започнали на по-ранен етап. "Разпоредената от главния прокурор проверка по реда на надзора за законност по трите проекта на МОСВ е извършена от Върховна административна прокуратура. При тази проверка ВАП изиска цялата документация по проектите от Министерство на околната среда и водите", казват още от държавното обвинение и допълват: "След приключване на проверките от ВАП и анализ на фактите, изложени в статиите и в документите, изискани от МОСВ, са потвърдени съмненията в законосъобразността при упражняване на дейностите по управление и разходване на предоставените средства от Европейския съюз."

В резултат на тези съмнения главният прокурор е разпоредил на Изпълнителна агенция "Одит на средствата от Европейския съюз" да провери дейностите по управление и разходване на средствата по трите проекта.

13 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    rosiraycheva50._ avatar :-|
    Роси
    • + 7

    Колкото повече наближава проверката от Европа,толкова по-работлив става Цацаров.

    Нередност?
  • 2
    vladislav_paunov avatar :-|
    Molotov
    • + 14

    Цацко, стегни се, бе! Може да си цаца, но си риба! И... ще се самосезираш ли за ПИБ, Юлен, Витоша ски, ББР, БНБ, КФН, SMSът на Бойко Борисов, паричките на агент Сава/Пеевски...!? Май не! Харесва ти повече ролята на риба, ама цацка :(

    Нередност?
  • 3
    gope avatar :-|
    Gopeто
    • + 9

    Ха-ха! Жалката Цаца се е вдъхновил от Динко с АТВ -то и тръгнал да ловува като при Чаушеску. Да обясня на по-младите - Никола Чаушеску е комунистически диктатор управлявал Румъния. Еквивалент на Тодор Живков. Когато идвали ръководители на чужди държави ги водел на лов. И той като Живков и Първанов компенсира липсващата му мъжественост с лов. И понеже нямало свободни животни, пускали питомни гъски или патици, които никога не са живели свободни. Един президент (не знам дали не е бил Митеран) казал, че това не е лов, а екзекуция.
    Цацата няма какво да намери в проектите. Там всяко евро се отчита. И се отпуска за точно определена цел.
    Както се вижда бенефициент по проектите е МОСВ. Подозирам, че някоя евентуална тяхна издънка медиите на Пееф ще я припишат на природозащитниците. Подозирам, че това истинската цел на Цацата.

    Нередност?
  • 4
    jordani avatar :-P
    jordani
    • + 4

    А бе нещо не вдянах:
    ВАП проверила и установила сериозни съмнения в законноста - т.е. това е евфемизъм за закононарушения. Като резултат Цацаров разпоредил на ИА Одит на средствата от Европейския съюз да одитира проектите със съмненията ???
    Т.е. независимата изпълнителна агенция, която е в патримониума на Горанов, но председателя й се назначава след съгласуване с Борисов получава нареждане от главният прокурор да си изпълни задълженията.
    Които проекти, м/у другото са част от тези фондове, чиито плащания са предмет на одит така или инак от същата тази агенция ? Няма одит = няма плащане.

    Малко объркано ми стана или съм пропуснал нещо ?
    Я автора да ни осветли малко повече - вярно ли Цацаров е разпоредил на някой да си свърши служебните задължения ?

    Нередност?
  • 5
    venelingeologia avatar :-|
    venelingeologia
    • - 2

    Кога има баница на паралията, се ще се найде кой да накуси...

    Нередност?
  • 6
    evolutionary avatar :-|
    evolutionary
    • - 7
    • + 1

    Крайно време беше, мен ако питате!

    Нередност?
  • 7
    grazhdanin avatar :-|
    гражданин
    • + 4

    Всъщност май става ясно, че не са намерени закононарушения за наказателно производство и по тази причина Цацата с доста ПР шум прехвърля топката на Изпълнителната агенция, която тъй или иначе ги проверява???
    След няколко дни ще се окаже, че всичко е чисто, но лайната върху еколозите ще си останат...
    Трябва ли да разбираме, че ПРа на Цацаров е част от омазването на гадните еколози и е услуга към Георгиус Георгиу?

    Нередност?
  • 8
    vasco avatar :-|
    vasco
    • + 4

    [quote#7:"гражданин"]След няколко дни ще се окаже, че всичко е чисто, но лайната върху еколозите ще си останат... [/quote]
    ...което е и целта на цялото упражнение, изпълнено от Пеевски със спомоществувателството на Цаца, МОСВ, ГЕРБ, ДПС част от мафиотските слуги в администрацията и др.
    Зелените пречат на Цеко, а той е наше момче, трябва да се помага - няма как!

    Нередност?
  • 9
    mammita avatar :-|
    mammita
    • - 3
    • + 1

    „Сотир Цацаров има изключително избирателна политика при самосезирането от медийни публикаци и очевидно внимателно подбира момента и обекта на проверката.” Ей, ама ако беше се самосезирал по публикации на Капител, нямаше да има проблеми. Щеше да е обявен за светец направо. Няма значение от чии публикации се самосезира въпросът е, че наистина има доста неясноти около изразходването на средствата по обществени поръчки по еко проекти. От толкова много милиони, които се дават да се опазва природата и толкова много зелени НПО-та, защо природата ни става във все по-лошо и лошо състояние? Горите се изсичат от ромите, плажовете се бетонираха. Уж много хора опазват природата ни, а тя все е недоопазена. Всички вече знаем за топлите чувства на Капитал към Зелените и пропагандирането на техните идеи, но все пак мисля, че една проверка ще е добър повод да се види истината и всичко, което се пише е лъжа да се отхвърли.

    Нередност?
  • 10
    vasco avatar :-P
    vasco
    • + 3

    [quote#9:"mammita"]Ей, ама ако беше се самосезирал по публикации на Капител, нямаше да има проблеми[/quote]
    Смее ли? :) Това означава да подгони големите риби... а той е цаца.
    Затова - бой по Зелените! Срещу тях е безопасно!

    Нередност?
Нов коментар