🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Разходите за труд в България растат с един от най-високите темпове в ЕС

При нископлатените професии има най-голямо повишение заради по-високата минимална работна заплата

Заплатите в IT сектора забавят значително ръста си през последното тримесечие на 2015 г.
Заплатите в IT сектора забавят значително ръста си през последното тримесечие на 2015 г.
Заплатите в IT сектора забавят значително ръста си през последното тримесечие на 2015 г.    ©  Надежда Чипева
Заплатите в IT сектора забавят значително ръста си през последното тримесечие на 2015 г.    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

България е четвърта в ЕС по ръст на разходите на бизнеса за труд за октомври - декември на миналата година.

Разходите на работодателите за персонал продължават да растат с едни от най-високите темпове в ЕС. През четвъртото тримесечие на 2015 г. са се увеличили с 5.8% на годишна база, което все пак е известно забавяне спрямо първите три тримесечия на годината, когато стойностите бяха около 7%. Най-много е увеличението в строителния сектор, а най-малко – в услугите. Любопитното е, че след рекордно високи двуцифрени темпове на растеж през предходните тримесечия на 2015 г. разходите за заплати в IT сектора през последното тримесечие са се увеличили едва с 2.2%. С по-малко от тях (с 0.1%) са нараснали единствено разходите за заплати в хотелиерството и ресторантьорството. Това показват изчисленията за индекса на Националния статистически институт (НСИ).

Най-бързо растат разходите за труд в административните дейности

Общите разходи за труд включват както заплати и социалните разходи, така и други видове: обезщетения по Кодекса на труда и КСО; социални и здравни осигуровки; данък върху социалните разходи. Основна причина за повишаването на разходите на работодателите през всяко от тримесечията на миналата година е ефектът от вдигането на минималната работна заплата (МРЗ) до 360 лв. през януари 2015 г. и до 380 лв. през юли 2015 г., както и на минималните осигурителни прагове в началото на изминалата година. Това се вижда най-вече от темповете, с които растат разходите за труд, които са най-високи в секторите с едни от най-ниските средни работни заплати - административните и спомагателните дейности с 14.2%, операциите с недвижими имоти и строителството с по 11%. И в трите сектора се покачват със сходни темпове както разходите за заплати, така и другите – за различните обезщетения и осигуровки.

Увеличение с над 10% на работодателските плащания за труд има и в културата и спорта, както и в професионалните дейности и научните изследвания. Към последните се включват различни счетоводни и адвокатски кантори, архитекти и други свободни професии.

Забавя се увеличаването на заплатите в IT

На другия полюс са туризмът, ВиК услугите и транспортът, складирането и пощите. Общите разходи за труд в хотелиерството и ресторантьорството всъщност спадат през периода октомври - декември 2015 г. спрямо същия период на предходната година, като това се дължи на по-ниски обезщетения и осигуровки и съвсем минимален ръст от 0.1% на заплащането в сектора. Вероятно тенденцията е свързана и с края на летния сезон. Във ВиК услугите и транспорта традиционно темповете на увеличаване на работодателските разходи за персонал не са високи. Изненадата обаче идва по линия на рязкото забавяне на ръста на разходите за труд в IT сферата спрямо двуцифрения темп през предходните тримесечия. Това вероятно може да се обясни и с високата номинална стойност, която достигнаха заплатите в сферата през годината. Данните на НСИ показват, че средната им стойност за последните три месеца на 2015 г. е достигнала 2049 лв. За сравнение - средният доход за страната за периода е бил 915 лв. По-нисък е ръстът на заплатите и във финансовите и застрахователните дейности, както и в производството и разпределението на електрическа и топлинна енергия, които са другите най-скъпо платени сектори.

Разходите за труд в България продължават да нарастват по-бързо от средните за Европа стойности. Според данните на Евростат за четвъртото тримесечие на 2015 г. средното увеличение на номиналните разходи на работодателите за труд за всички 28 страни в ЕС е 1.9% на годишна база. България заема четвърто място в класацията по най-висок ръст на разходите за труд за тримесечието след Румъния, Чехия и Латвия. На дъното са Италия, Кипър и Холандия, където плащанията на работодателите всъщност намаляват.