🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Прокуратурата разследва сивия кардинал на военните търгове

Ръководителят на дирекция "Отбранителни аквизиции" във военното ведомство Венислав Цанов е с мярка за неотклонение "парична гаранция"

Под ръководството на Цанов дирекция "Инвестиции в отбраната" решава да купи несертифицирани парашути, независимо че САЩ се ангажират да ни дарят десантни системи на стойност 7 млн. долара.
Под ръководството на Цанов дирекция "Инвестиции в отбраната" решава да купи несертифицирани парашути, независимо че САЩ се ангажират да ни дарят десантни системи на стойност 7 млн. долара.
Под ръководството на Цанов дирекция "Инвестиции в отбраната" решава да купи несертифицирани парашути, независимо че САЩ се ангажират да ни дарят десантни системи на стойност 7 млн. долара.    ©  ВЕЛКО АНГЕЛОВ
Под ръководството на Цанов дирекция "Инвестиции в отбраната" решава да купи несертифицирани парашути, независимо че САЩ се ангажират да ни дарят десантни системи на стойност 7 млн. долара.    ©  ВЕЛКО АНГЕЛОВ
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Военноокръжната прокуратура повдигна обвинения на директора на дирекция "Отбранителна аквизиция" в Министерството на отбраната Венислав Цанов за престъпление по служба, от което ведомството е ощетено с 259 773.78 лв. Случаят е особено тежък, твърдят от пресцентъра на прокуратурата. Става дума за нарушения при обществена поръчка за доставка на облекло за военнослужещи, чийто възложител е ръководената от Цанов дирекция "Инвестиции в отбраната" (сега "Отбранителна аквизиция").

Според прокуратурата Цанов не е изпълнил служебните си задължения, като не издал решение за обявяване на класирането на участниците и не е сключил споразумение с класирания на първо място участник в процедурата. Вместо да бъде сключен договор с търговското дружество, предложило най-ниска цена за доставка на облекло, Министерството на отбраната е сключило договор с друго дружество, от което за ведомството е настъпила вреда в размер на 259 773.78 лева.

През март бяха спрени няколко обществени поръчки на Министерството на отбраната заради различни съмнения. Малко по-късно същия месец Инспекторатът на ведомството обяви пълна проверка на дейността на управляваната от Венислав Цанов дирекция "Отбранителна аквизиция".

Месец по-рано сред управляващите се появиха настроения срещу военния министър Николай Ненчев, който реши да слее две главни дирекции в подчиненото му ведомство - "Отбранителна аквизиция" и "Инфраструктура на отбраната". Решението за създаване на нова структура, която да остане на подчинение на близкия до Ненчев Венислав Цанов, породи напрежение между министъра и заместника му Орхан Исмаилов от Народна партия "Свобода и достойнство" на Корман Исмаилов (част от Реформаторския блок). На Исмаилов бе подчинена дирекция "Инфраструктура на отбраната".

Директорът на дирекция "Отбранителна аквизиция" е с наложена мярка за неотклонение "парична гаранция" в размер на пет хиляди лева. Разследването по делото продължава.

Директор с история

Венислав Цанов има дълга история в Министерство на отбраната и доскоро се смяташе за един от най-силните хора в сянка във ведомството. Причината е, че през ръцете му минават всички средства за инвестиции, включително и такива за закупуване на нова военна техника и ремонт на съществуващата. През тази година се очаква през подопечната му дирекция да преминат огромни парични потоци покрай одобрените проекти за ремонт на старите руски изтребители МиГ-29, за придобиване на нов многофункционален боен самолет за военновъздушните сили и на два модулни патрулни кораба за бойния флот.

До момента Цанов е бягал от излишна публичност, но за него се знае, че е бил съдружник във фирма "Лестар" със Стоян Денчев - бивш вицепрезидент на "Мултигруп" и настоящ ректор на Университета по библиотекознание и информационни технологии. Въпросният ВУЗ в момента приютява много бивши офицери от Държавна сигурност и хора от обкръжението на ДПС. Цанов е кадър от енергийния бранш, но от времето на тройната коалиция се мести в Министерство на отбраната, където е назначен от Веселин Близнаков. Впоследствие е уволнен от министър Николай Цонев, за да се върне обратно във ведомството през 2013 г., когато е назначен отново от правителството на Пламен Орешарски.

През ръцете на началника на "Отбранителни аквизиция" минават серия съмнителни договори: за закупване на парашути за специалните части, за горива за армията, възложени на подозираната за връзки с Младен Михалев-Маджо фирма "Бент ойл", за резервни части за МиГ-29 (който обаче бе спря от министъра на отбраната, преди да бъде приведен в действие). По информация на "Капитал" също така, че Цанов е и авторът на идеята за закупуване на още шест неизползвани двигателя за МиГ-29, като твърдял, че такива могат да се намерят и без участието на руската компания производител.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    reaper33 avatar :-|
    не на безразличието
    • - 1

    пак крадци от втория ешалон...че и третия...без политичеки потекции тоя едва ли би пипнал и стотинка..

    Нередност?
  • 2
    nikolay_uk avatar :-?
    Николов
    • - 1
    • + 2

    Този е успял да открадне четвърт милион от сделка за няколко милиона. А представяте ли си колко ще се открадне от сделки за 4 милиарда?

    Ей сега може да стане ясно защо изведнъж имаме нужда от нови кораби за 800 милиона, които, естествено, могат да бъдат произведени само от една определена корабостроителница във Варна.

    И други фокуси ще излязат покрай т.н. "офсетни сделки". Примерно купуваме бронетранспртьори от определен производител защото той дава подизпълнителски договор на определена наша фирма. Същият трик ще го видим многократно.

    ЕС спря голяма част от далаверите с еврофондовете. Затова далаверата се премести към парите за армията. Там няма еврофондове, всичко е от нац. бюджет. За капак сделките са секретни щото е важно за националната сигурност. Дюшеш!

    Нередност?
  • 3
    yordanovg avatar :-|
    Georgi Yordanov

    ее ... то хубаво го разследва цацаратурата, и к`во от това?
    Резултатите си ги знаем - махаме тоя, слагаме по-наш чиляк ;)
    Действията - едни и същи!

    Нередност?
Нов коментар