🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Доган си върна властта в ДПС и официално

Председателят на европейските либерали обяви Мустафа Карадайъ за новия председател на партията, още преди той да бъде избран

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Три години след като напусна лидерския пост в ДПС и четири месеца след като отстрани от партията бившия председател Лютви Местан, Ахмед Доган утвърди властта си в партията зад кадър и чрез промени в устава, които бяха приети на състоялата се в неделя национална конференция на движението. Това всъщност бе по-голямата новина от форума, чиято основна цел бе да избере официално Мустафа Карадайъ за нов председател на партията - избор, който бе предварително предопределен.

Промяната в основния документ на партията предвижда почетният председател да може да свиква заседания на централното оперативно бюро (тясното ръководство), на централния съвет и на централната контролна комисия. Преди това право имаше само председателят на ДПС. Това на практика означава, че винаги, когато реши, Доган ще може да свиква тясното ръководство на движението и съвета, в който участват депутатите и областните председатели на движението. Мярката очевидно е презастраховка, ако ДПС изпадне в ситуацията, в каквато се оказа след новогодишната реч на Доган, в която той отправи критики към тогавашния лидер на ДПС.

ДПС като стратегическа инвестиция

На днешната конференция почетният председател дойде в залата, но приветствието му към делегатите прочете евродепутатът и зам.-председател на партията Филиз Хюсменова. Той пожела на делегатите да бъдат силни, добронамерени, да не се поддават на езика на омразата, да овладеят силата и единството на заедността. Посъветва ги и да бъдат достатъчно търпеливи, но не дотам, че да жертват свободата си. "Последните 25 години показаха, че ДПС е една стратегическа инвестиция за стабилността и мира в България. Българският етнически модел е уникален либерален проект, който тепърва ще бъде оценяван от Европа и света. Основното ми послание към всички вас - пазете и възпроизвеждайте този политически капитал. Бъдете сигурни, че свободата ще ви се отплати", се казва в приветствието на Доган.

Присъствието на Доган в НДК беше първото му публично появяване, след като преди три години в същата зала се случи инцидентът, при който по време на доклада на Доган пред делегатите Октай Енимехмедов го нападна с газов пистолет. Тогава форумът беше прекратен за няколко часа, а последната реч на Доган в качеството му на председател на ДПС беше прочетена отново от Филиз Хюсменова. Сега на няколко пъти делегатите ставаха на крака, за да приветстват Доган.

В зала обаче не присъства депутатът Делян Пеевски. Той не е член на ДПС, но в качеството си на народен представител, би трябвало да е делегат на форума.

Гостите

Откритата част на форума, на която журналистите имаха право да присъстват, продължи цели три часа. Тя включваше освен доклада на временно управляващия ДПС триумвират, прочетен от Мустафа Карадайъ, и приветствия на гости. За да демонстрират добрите си контакти в Турция, от движението бяха поканили внушителна група от югоизточната ни съседка - депутати от двете опозиционни партии - Народнорепубликанската партия и Партията на националстическото действие. Прави впечатление, че нямаше нито един представител на управляващата в Турция партия на премиера Ахмет Давутоглу. В залата присъстваха кметове на населени места, главно от Одринска Тракия. Имаше представители и на изселническото дружество оттам - Балканска федерация "Румели". На форума не дойдоха представители на най-голямото и влиятелно изселническо дружество на "Балгьоч", нито имаше приветствие от тях.

Приветствие от името на Алианса на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ), чийто член е ДПС, отправи Ханс ван Баален. В него той допусна лек гаф като в изказването си каза на делегатите, че Мустафа Карадайъ ще е техният нов председател. Макар че, името на депутата като наследник на Местан се знаеше още от понеделник след като той получи най-много гласове на областни председатели, формалният му избор на конференцията беше последна точка и трябваше да стане в закритата част на форума. Иначе още преди началото на конференцията Карадайъ получаваше в аванс поздрави от делегати и гости на форума за новия пост. Млако по-късно, той беше единодушно избран за председател на ДПС.

Кабинетът "Орешарски" върна демокрацията

Той прочете пред делегатите и доклада. В него Карадайъ определи последните три години като години на изпитания за ДПС, обяви като основно постижение на кабинета "Орешарски" връщането на демокрацията и определи като една от важните задачи пред партията връщането на нормалността.

Карадайъ започна доклада си с опита за подмяна на ДПС. "През последните 25 години преживяхме много опити за подмяна на ДПС с различни политически проекти и днешната политическа ситуация в страната не прави изключение в това отношение", каза Карадайъ. Без да назовава името на бившия председател Лютви Местан, Карадайъ заяви, че промяната в ръководството се е случила като отговор на "опитите за подмяна на каузата на ДПС".

В анализа си за участието на ДПС в управлението с БСП през 2013 г. Карадайъ определи като основното постижение на правителството на Пламен Орешарски "връщането на демокрацията. Падането на кабинета на БСП и ДПС той оправда с "нарушения политически диалог" между двете партии по време на изборите за Еврапейски парламент. "ДПС публично постави условия за запазване на формулата на управление, чието изпълнение не зависеше само от нашето представяне на европейските избори - без това да е решение на Централния съвет", каза Карадайъ, намеквайки, че Лютви Местан е поставил условието без санкцията на ръководството на движението.

Карадайъ определи като основната задача на ДПС връщането на нормалността в партията. "Трябва да се даде нов импулс в на контролните органи, което ще бъде и вътрешната система за сигурност в партията и тези органи да са под шефството на почетния председател Ахмед Доган", обяви Карадайъ.

Конференцията беше открита от бившият депутат Юнал Лютфи. В изказването си той заяви, че опитът за разцепление на ДПС е обречен на неуспех. "Той е заченат инвитро, в лабораторни условия и с консултанти от чужбина.", каза Лютфи.

От парламентарно представените партии на конференцията присъстваха зам.-предесдателят на БСП Атанас Мержанов, Румен Петков от АБВ и двамата съпредседатели на БДЦ - Красимира Ковачка и Светлин Танчев. Изненадващо на форума дойде председателят на НДПС Гюнер Тахир, който преди години се отцепи от ДПС и беше в Обединените демократични сили по време на управлението на Иван Костов.

14 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    tolex avatar :-|
    tolex
    • + 17

    Този не може да говори български!

    Нередност?
  • 2
    spice1 avatar :-P
    spice
    • + 7

    Какво да си връща! След като винаги е бил главатаря!?

    Нередност?
  • 3
    nikolai_petrov avatar :-|
    FanFan - la tulipe
    • + 12

    Този наистина не може да говори български! Доган толкова ли няма кой да извади от ръкава?

    Това може да означава само две неща:

    1. В ДПС нещата не са на добре ...
    2. В ДПС нещата са по-добре от всякога, чак могат да си позволят публична подигравка с целокупния български народ да си сложат председател, който не говори български ...

    Нередност?
  • 4
    dmm1455733430489261 avatar :-|
    Катерина Стоева
    • + 8

    До коментар [#3] от "FanFan - la tulipe":

    второто е вярно - дпс е много зле

    Предизвестеният избор на Мустава Карадайъ, спасителят на Доган от атентатора Октай Енимехммедов, който реагира преди НСО, вече е възнаграден. Реално той ще бъде новата мъжка секретарка на Сокола, каквито са традициите в Сараите в „Бояна“. Така Осман Октай, бивша дясна ръка на Сокола и познавач на процесите в ДПС, коментира пред Faktor.bg избора на нов председател.

    Реално Доган поднесе на Местан турския и мюсюлманския електорат в Българи. След коледния шут, сега от паника и страх му направи неочакван великденски подарък. Самият факт, че Доган не можа да намери лидер от силните райони – Кърджали и Северна България, говори за слабостта му в партията. Тя пролича и от факта, че се обяви за гост на конференцията. Вместо да застане на трибуната пред делегатите и да понесе цялата отговорност за провала си през последните три години, той се скри зад Филиз Хюсменова, която прочете речта му пред делегатите. С този провал на конференцията, Доган като играч, но чрез трети лица ще се опитва да управлява партията, посочи Октай.

    Посланията от този партиен форум са ясни – за реформи в тази формация няма да се говори. Тя се капсулира. Карадайъ е човек от ничия земя, той няма как да бъде успешен лидер. С този компромисен и слаб председател, Сокола е загубил не само крепостта си Кърджали, но и Североизточна България.

    Нередност?
  • 5
    waterfall avatar :-|
  • 6
    waterfall avatar :-|
    waterfall
    • - 1
    • + 10

    Що дири портретът на Ататюрк на конференция на българска партия?

    Нередност?
  • 7
    mils5656 avatar :-|
    mils5656
    • + 8

    Ха, ха, ха , ха , ха , ! Че там в тази организирана престъпна дружинка нявга електоратът- стадо да е имал някога думата ? Там никога не са действали демократични правила за избор на каквото и да е ! Кьораво, куцо и краставо магареда му предложат, стадото ще го избере от раз защото са му спуснали номера на бюлетината, друго не го интересува ! Там никога не е имало демократичен избор , защото те си имат назначен падишах който им спуска директивата на ДС ченгетата какво да изпълнява турскоговорящите другари ! Как да не уважаваш такова стадо ?

    Нередност?
  • 8
    tww09306483 avatar :-|
    Petleshev
    • + 2

    До коментар [#3] от "FanFan - la tulipe":

    В ДПС има размествания, факт...! Не, че са много зле, но определено имат доста вътрешни проблеми! Участват си във власта, не лапат толкова много, но са незаобиколим фактор за ГЕРБ! Това им гарантира успех, за момента! Дали за председател ще сложат помак, говорещ български с ужасен диалект или някой друг, не е толкова важно! Доган винаги си е командвал и това, не е тайна за никого...!
    Влиянието и гласовете на ДПС отслабват, това се усеща! Дължи се, на новото поколение млади български турци, които са по-образовани, повече са пътували, повече четат и съответно по-трудно се поддават на манипулации и евтини политически номерца! Точно те, ще са проблема на Доган! Те не се интересуват от него, защото са по-самостоятелни и мислещи! На тях не може да им вземе нищо, те не зависят от него!
    Другия проблем за ДПС е времето...! Доган е вече 62 годишен, тоест времето, когато трябва да отиде при Аллах, наближава! Знае се, че е доста алкохолизиран и здравословно, не е много добре...! Това ще е истинската смърт за ДПС! Лидерските партии, умират с лидера си!

    Нередност?
  • 9
    twelve avatar :-P
    Коки
    • + 2

    "Що дири портретът на Ататюрк на конференция на българска партия?"
    До коментар [#6] от "waterfall":
    Как що? Демонстрира на оредяващия електорат на партията на КГБ и ДС, отговаряща за турското малцинство, че не е про-руска, а е "независима".....

    Нередност?
  • 10
    subaru avatar :-|
    subaru
    • + 1

    Източно Румелийски вилает.

    Нередност?
Нов коментар