Мустафа Карадайъ е единственият номиниран досега за председател на ДПС

Националната конференция на движението ще се проведе онлайн на 12 декември

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Повечето областни събрания на ДПС, които предхождат националната конференция на движението, приключиха и на тях единственият номиниран за лидер на партията е досегашният й председател Мустафа Карадайъ. С това активистите на движението спазиха повелята на почетния председател Ахмед Доган в полза на Карадайъ и интрига за лидерския пост не се очертава. Още повече че кандидатурата му беше издигната и от ДПС - Кърджали, миналата събота, което е ясен знак, че смяна на върха няма да има.

Казусът с партийния форум на ДПС

Карадайъ беше избран за председател с благословията на Доган през април 2016 г., но мандатът му беше удължен с година и осем месеца.

Причината за отлагането на два пъти на провеждането на най-висшия партиен форум за избор на партиен лидер първо бяха европейските и местните избори съответно през май и октомври миналата година, както и извънредното положение заради коронавируса през април тази година, за когато беше насрочена националната конференция.

Впоследствие беше определена нова дата - 12 декември, но миналия петък от ДПС се опитаха за пореден път да отложат форума си. Депутати от движението предложиха при второто четене на промените в Закона за извънредното положение да се приеме текст, който да спре сроковете, в които политическите партии трябва да проведат конгресите си. Като основен аргумент от движението посочиха епидемичната обстановка и мерките, които забраняват струпването на много хора на едно място.

За промяната обаче имаше и още една причина. Според чл. 40 от Закона за политическите партии формация, която не е провеждала повече от два последователни пъти предвидените в устава заседания на върховния й орган, но не по-малко от веднъж на пет години, и не е представила в съда за вписване състава на новото й ръководство, може да бъде разпусната с решение на Софийския градски съд. В случая за ДПС този краен срок е април следващата година. Предложението на движението обаче беше отхвърлено от мнозинството в парламента и така ДПС се оказа в патова ситуация - или да проведе националната си конференция онлайн в средата на декември, или да рискува да отложи форума за пролетта, когато обаче ще има избори за парламент.

Защо от мнозинството гласуваха срещу поисканата от ДПС отсрочка

Като причина за отказа да гласува поредната отсрочка на националната конференция на ДПС депутати от мнозинството посочиха, че предложението за спиране на сроковете засяга целия чл. 40 от Закона за политическите партии, а не само тази алинея, която засяга провеждането на форумите на политическите партии.

В него са регламентирани още спирането на дейността на формации, когато системно нарушават закона, дейността им противоречи на конституцията, когато дадена партия не е участвала повече от пет години от съдебната си регистрация в избори, както и такива формации, които не са подавали финансовите си отчети пред Сметната палата за две последователни години. "Тези изисквания към партиите не са свързани с пандемията", казват депутати от мнозинството.

Подобен казус има с партия "Възраждане", след като софийската градска прокуратура внесе в съда искова молба за заличаване заради констатирани от държавното обвинение нарушения за дейността на партията, свързани с декларирани неверни данни за присъствието на граждани по време на учредителното й събрание.

Онлайн форум

Така ДПС ще е първата партия, която ще трябва да проведе най-висшия си партиен форум онлайн. От ДПС тепърва ще обсъждат как технически ще бъде организирана конференцията предвид факта, че в нея трябва да участват около 1000 делегати.

Освен председател на форума трябва да бъде избран и нов Централен съвет на партията, който е висшият партиен орган след конференцията. В него по право влизат депутатите и областните председатели на партията, както и до 35 членове, квота на председателя и посочени от него. Общо 77 обаче ще трябва да бъдат избрани от националната конференция. В момента онлайн се провеждат областните конференции, на които се избират местните ръководства на движението и се очаква да приключат в края на следващата седмица. Предвидено е в края на ноември онлайн да се проведе и националната конференция на младежката организация на ДПС.