🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

А някой тихо сече ли, сече

Три незаконни търга за добив на дървесина в Държавното ловно стопанство "Черни Лом" илюстрират как държавата се е превърнала в съучастник на бракониерската сеч

Изпълнителната агенция по горите (ИАГ) е получила над 7 хил. сигнала за незаконна сеч за по-малко от година
Изпълнителната агенция по горите (ИАГ) е получила над 7 хил. сигнала за незаконна сеч за по-малко от година
Изпълнителната агенция по горите (ИАГ) е получила над 7 хил. сигнала за незаконна сеч за по-малко от година    ©  Цветелина Белутова
Изпълнителната агенция по горите (ИАГ) е получила над 7 хил. сигнала за незаконна сеч за по-малко от година    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко

Държавното ловно стопанство "Черни Лом" е организирало търгове за добив на дървесина, без да има задължителния одобрен горскостопански план, който определя колко, какво и къде може да се сече

За подобни нарушения Законът за горите предвижда тежки санкции, но Изпълнителната агенция по горите налага само административни актове на един лесовъд и един зам.-директор.

В един от тези търгове участва фирма, приближена до самия директор на стопанството Григор Гогов. Той не е наказан за нищо.

Прокуратурата проверява случая.

Незаконната сеч в горите обикновено се представя като нашествие от организирани групи, най-често роми, които, възседнали стари военни камиони, секат ли, секат, докато не се намесят храбрите горски. Спасителите на гората обаче са малко и затова усилията да се спре масово изсичане на горите са безплодни. Това обаче са само приказки за наивници.

Без съучастието на държавата това няма как да стане. И примерът с действията на Държавното ловно стопанство "Черни Лом", което само организира сеч на воля, е показателен. След няколко жалби на две дърводобивни компании от Търговишка област се разкрива нахална схема, която обаче, вместо да бъде бързо и безкомпромисно пресечена, сега бива замазвана, за да продължи на други места, почти по същия начин.

Сеч на воля

Близо една четвърт от територията на община Попово (Търговишка област) е гора. За стопанисването й през февруари 2015 г. местната администрация е сключила договор с Държавното ловно стопанство "Черни Лом". Негов началник е Григор Гогов, бивш директор на Държавната агенция по горите в правителството на Пламен Орешарски.

Веднага след подписването на договора - още в края на февруари м.г., ловното стопанство провежда търг за добив на над 2000 куб.м дървесина. Тай е спечелен от три дружества - "БГ груп", "Лесинвест 2002" и "Рела", на които са издадени позволителни за сеч и всичко тръгва като по ноти - дърветата са отсечени, почистени, извозени и продадени. Едва след това става ясно, че търгът е бил организиран незаконно.

Според разпоредбите на Закона за горите наддаване за добив на дърва може да бъде проведено единствено и само въз основа на съществуващ Горскостопански план. Документът е важен, тъй като освен насоките за управлението на горските територии определя за срок от 10 години и допустимия размер на ресурсите, които могат да бъдат ползвани. С две думи, планът определя какво, колко и къде може да се сече в гората. В обратния вариант - при липсата на Горскостопански план, всеки може да отсече каквото, колкото и където поиска.

Точно такъв се оказва случаят с търга, организиран от Държавното ловно стопанство "Черни Лом" през февруари м.г. По данни на Районната инспекция по околната среда и водите в Шумен до началото на октомври 2015 г. план за управление на горския фонд, собственост на община Попово, не е бил съгласуван. Така се оказва, че цялата процедура по търга, както и последвалият добив на дърва са извършени в нарушение на закона.

Законът - врата в гората

Само три месеца по-късно - в края на май м.г., ловното стопанство организира втори търг. Той е за добив на близо 5.2 хил. куб.м дърва и след приключването му за извършване на сеч е издадена заповед за сключване на договор с компанията "Бул лес 2012", често свързвана с директора на стопанството "Черни Лом" Григор Гогов. На второ място в търга е класирана отново "БГ груп".

Тази процедура е обявена за нищожна от Административния съд в Търговище, тъй като се оказва, че към този момент Гогов не е разполагал с необходимите правомощия за организирането й. Но проверка на "Капитал" показа, че въпреки това в терените, обект на проваления търг, все пак е извършен добив на дърва.

Това е станало с позволителни за "разчистване след незаконна сеч", издадени още през март м.г. Изненадата идва с протоколите за освидетелстване на сечището след края на разчистването. Те са достъпни в публичния регистър на Изпълнителната агенция по горите, а в тях отбелязаното количество на дървата, добити след разчистването, са близо 150 куб.м.

Според собственици на компании, работещи в сферата на дърводобива, в случая най-вероятно става дума за прикриване на незаконен добив на дървесина. При констатиране на незаконна сеч най-напред трябва да бъде съставен протокол, а добитата дървесина да се конфискува. Едва след това започва разчистването. В гората, за която се грижи Държавното горско стопанство "Черни Лом", това не се е случило. А така няма как да стане ясно дали изобщо в терените, обявени на търг, е извършвана незаконна сеч, преди те да бъдат "почистени".

Липсата на горскостопански план продължава да не е пречка за стопанство "Черни Лом", което си сече ли, сече. На 9 септември 2015 г. за дърводобив в гората на стопанството са издадени още няколко позволителни, които също са незаконни. За да прикрие този факт, а и за да оправдае организираните два търга през февруари и май, в края на септември Регионалната дирекция по горите в Шумен одобрява постфактум т.нар. план-извлечение, в който включва всички издадени до този момента позволителни за сеч.

Въз основа на този документ на 29 октомври началникът на Държавното ловно стопанство "Черни Лом" организира и трети търг. Той е за дърводобив в гората край Попово през 2016 г. Но и тази процедура е спряна скоро след отварянето на офертите, този път от самият Григор Гогов.

В нареждането си за това той е записал, че прекратява процедурата, която сам е организирал, тъй като терените, в които е трябвало да бъде извършена сеч, "не са предвидени в годишния план на община Попово за ползване на дървесина през 2016 г.". В крайна сметка Горскостопанският план за управление на 2984 ха гори, собственост на община Попово е съгласуван от РИОСВ - Шумен, одобрен от Регионалната дирекция по горите, и влиза в сила едва на 21 декември 2015 г.

Първи изгарят бушоните

Всички тези данни са отразени в текстовете на общо четири жалби, подадени от дружествата "БГ груп" и "Лес груп", занимаващи се с дърводобив в района на Попово и Търговище. Едната от тях е подадена до окръжната прокуратура в Търговище и в момента по нея все още тече предварителна проверка.

По друга от жалбите, адресирана в началото на декември м.г. до Изпълнителната агенция по горите и "Североизточно държавно предприятие", под шапката на Министерството на земеделието и горите, все пак е извършена проверка. Резултатите от нея са отразени в протокол, а там е записано, че през 2015 г. ловното стопанство "Черни Лом" действително неколкократно е организирало търгове за добив на дървесина и е позволявало сечи, без да е бил одобрен Горскостопански план и без сечите да са били включени в годишния план на стопанството.

За подобни нарушения Законът за горите предвижда тежки санкции, описани в неговата "Глава XVIII". В нея за издаване на позволителни за сеч без планови документи или за изготвяне, съгласуване и одобряване на "план-извлечение" с предварително издадени позволителни за сеч освен имуществени санкции е предвидено и отнемане на лицензи. Вместо това Изпълнителната агенция по горите налага административни актове на един от лесовъдите и зам.-директора на ловното стопанство "Черни Лом". Пощаден е обаче директорът Григор Гогов.

Експертите на Регионалната дирекция по горите в Шумен, които са направили проверките, не забелязват и нарушенията, извършени в стопанството преди изготвянето на "план-извлечение" в края на септември м.г. За този пропуск те също получават дисциплинарни наказания въпреки предвидените в Закона за горите административни санкции.

Последната жалба на дружествата "БГ груп" и "Лес груп" е от началото на април т.г. Тя е изпратена до българския клон на международната сертифицираща организация NEPcon.

В текста е посочено, че в момента Държавното ловно стопанство "Черни Лом" е в процес на сертификация заедно с останалите стопанства на територията, управлявана от "Североизточно държавно предприятие" в Шумен.

Разговор с посредници

След няколко неуспешни опита за връзка с директора на ловното стопанство Григор Гогов и с директора на "Североизточно държавно предприятие" в Шумен Веселин Нинов "Капитал" потърси връзка с тях през пресцентъра на Министерството на земеделието и храните.

"По жалбите, подадени от двете дружества, са извършени проверки, а резултатите от тях са отразени в протоколи, изпратени до висшестоящите инстанции. Освен това по една от тях в момента се извършва прокурорска проверка и затова всеки мой коментар по темата би бил нездравословен", обясни Гогов.

Веселин Нинов също отклони отговора на въпросите, които му бяха зададени, като се позова пак на течащата в момента проверка на окръжната прокуратура в Търговище. В писмото си до редакцията той цитира и три решения на административния съд в Търговище. С тях исканията на "Лес груп" за обявяване на търгове, открити от Григор Гогов, за незаконосъобразни са определени като несъстоятелни. Мотивите на съда обаче не са по същество, а само констатират факта, че "Лес груп" не е участвало в наддаванията и по тази причина от негова страна липсва правен интерес. От страна на обществото обаче правен и морален интерес не липсва.

В писмото си Веселин Нинов отговаря на въпросите с въпрос. "Дали с обжалването на тези процедури не се търси друг ефект, свързан по-скоро с икономически интереси и получаване на необосновано икономическо преимущество на пазара за продажба на дървесина", пита той. Логичният отговор е, че няма как дружество, което не участва в търгове, да получи икономическо преимущество в тях. Но дори и директорът да е имал нещо да сподели, този разговор така и не се състоя. Вместо прекия диалог Нинов предпочете бавната административна комуникация с подписи и мокри печати.

В нея няма нито едно опровержение на твърденията, че от февруари до края на м.г. в Държавното ловно стопанства "Черни Лом" при очевидно нарушение на Закона за горите са били организирани търгове за добив на близо 14 хил. кубически метра дървесина.

"Случаят демонстрира неефективното прилагане на Закона за горите по отношение на държавните горски стопанства от страна на Изпълнителната агенция по горите, казва Александър Дунчев от българския клон на международната природозащитна мрежа World Wildlife Fund (WWF). Причината за това е пълната зависимост на агенцията от принципала на стопанствата - Министерството на земеделието и храните. А нарушенията се обясняват с натиска за все по-големи добиви от публичните гори за сметка на законността, свободната конкуренция и самата гора."

Кражбите в гората

Всяка година в Изпълнителната агенция по горите постъпват хиляди сигнали за незаконна сеч и корупция в горския сектор. От юни миналата година такава информация може да се подава и на спешен телефон към "Национална система 112". О създаването на централата до края на март тази година са приети над 7200 сигнала за незаконен добив, транспортиране и съхранение на дървесина, лов и риболов, както и за възникнали горски пожари. Най-често жалбите са свързани със съмнения за извършване на незаконна сеч от организирани групи, извършване на транспорт и последваща преработка на незаконно добита дървесина чрез подправяне на превозни документи и превишаване на планирания добив на дървесина и узаконяването му чрез подправяне на изискуемата съпътстваща документация.

Отговорните инспектори на ИАГ са длъжни да се отзоват на всеки сигнал и да направят проверка в рамките на до час и половина. През 2015 г. служители на 16-те регионални дирекции по горите са извършили около 240 000 броя планирани и спонтанни проверки в обекти за преработка и търговия с дървесина, в обекти за добив на дървесина, на МПС, транспортиращи дървесина, ловци, риболовци и физически лица.
9 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    shto_ne avatar :-|
    Планинар
    • - 1
    • + 12

    Перфектно разкостване на моралния и корупционен крах на създадената от ГЕРБ държавна машина за унищожението на българската гора. Да грабят и източват е девиза на държавните горски предприятия.

    Нередност?
  • 2
    grazhdanin avatar :-|
    гражданин
    • - 1
    • + 11

    Изсякоха гората за да вдигнат заплатите на горските!

    Нередност?
  • 3
    tctconev avatar :-|
    цецо цонев
    • - 2
    • + 7

    До коментар [#1] от "Планинар":

    За държавните предприятия съм съгласна ,но схемата не е на ГЕРБ. Гогов е виден кадър на правителството Орешарски - Директор на Агенцията по горите

    Нередност?
  • 4
    svoboden avatar :-|
    svoboden
    • - 13
    • + 1

    Бива бива неграмотност, но това е прекалено. Елементарно е след като не разбираш нещо да попиташ специалистите и ще ти обяснят, колко е прираста на горите в България и колко се сече и колко се похабява неоползотворен, заради недостатъчният капацитет за сеч.
    А от това, че има административни нарушения да правиш извода, че гората е изсечена е все едно да твърдиш, че поради нарушението на ЗДвП и превишаването на скоростта асфалта се е изтъркал.

    Нередност?
  • 5
    nhq1462017716495801 avatar :-|
    Mancho Manev
    • + 8

    Крайно време е някой да надигне глава и да ритне кошера... Трябва да има последствия за бившите и настоящи партийни кадри които скрити зад завесата на безнаказаността дерибействат и нехаят, спирайки всеки който иска да развива честен бизнес в България! Трябва да има ефективни присъди за смешните директорчета, които си мислят, че са над закона. Корумпираните "зелени човечета" (горски) трябва да бъдат уволнени. Ако продължава така, всички ще се изнесат зад океана (както направих аз) и няма да остане кой да плаща данъци, а Вашите заплати господа държавни служители идват от там...

    Нередност?
  • 6
    bai_toz avatar :-|
    Без коз
    • + 1

    Така... така си е ... и не виждам как ще стане по-добре.

    Нередност?
  • 7
    gmalinov avatar :-(
    gmalinov
    • + 2

    Написаното в статията засяга не само гората, а пасбищата, нивите, градините, морето, бизнеса... всичко! В тая територия, наречена България, всеки се спасява сам, държава няма, а правдата явно няма да ни навести никога...

    Нередност?
  • 9
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев

    КЪДЕ СА ЗЕЛЕНИТЕ?!!??!?!?!

    "А те, зелените, са като дини. Отвън зелени, отвътре - червени."

    Нередност?
Нов коментар