МВР обискира имоти на любимия горски на Борисов

В къщите са открити документи за продажба на държавно имущество и 4 хил. бутилки с алкохол без бандерол

Бойко Борисов и Бейзат Яхя
Бойко Борисов и Бейзат Яхя
Бойко Борисов и Бейзат Яхя    ©  скрийншот от TV1
Бойко Борисов и Бейзат Яхя    ©  скрийншот от TV1
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Полицията е обискирала три имота на бившия дългогодишен управител на Североизточното държавно предприятие Бейзат Яхя. Претърсването е станало в сряда в три негови къщи в шуменските села Венец и Осеновец, както и в местността Дъбрава край ловното стопанство "Паламара", съобщи "Дневник" като се позова на източници от МВР.

На този етап няма официална информация по случая нито от полицията, нито от прокуратурата.

Според неофициалната обиските са част от образувано досъдебно производство за пране на пари. При тях са били открити над 100 документа за собственост на различни недвижими имоти, документи за продажба на държавни имоти, банкови извлечения, ловни пушки и ловни трофеи, както и 4 хил. бутилки алкохол без бандерол.

Бейзат Яхя беше несменяем член на управителния съвет на Североизточното държавно предприятие, което отговаря за управлението на горите в няколко области - Шумен, Варна, Добрич и Търговище, в продължение на 10 г., а в края на управлението си ГЕРБ се опита да го бетонира на поста като го назначи и за негов управител. По време на служебния кабинет на Стефан Янев обаче той беше уволнен.

Преди това Яхя беше директор на ловното стопанство "Паламара", което има договор за съвместно управление с фирмата "Тера тур сервиз", чийто управител е бащата на бившия генерален директор на "Лукойл България" Валентин Златев - Васил.

В това ловно стопанство обичаше често да отсяда Бойко Борисов, особено в първите си два премиерски мандата. Златев е кум на сина на Яхя - Илтер, и на сватбата му през 2008 г. присъства и Борисов, който тогава беше кмет на София. Шест години по-късно пък местни медии писаха за организиран от Яхя голям събор с конни надбягвания и народни борби в чест на обрязването на двамата му внуци, на което виден гост отново е Борисов.

Към оня момент Яхя беше сред влиятелните активисти на ДПС в региона и упражняваше влиянието си като председател на общинския съвет в община Венец в продължение на три мандата. Преди последните местни избори обаче той изненадващо беше изключен от ДПС. Официалният мотив беше, че е "уронил престижа" на движението. Неофициално обаче се твърдеше, че се е опитал да прокара кандидатурата на сина си Илтер Бейзатов за кмет на Венец въпреки несъгласието на ръководството на ДПС с това.

Все пак Яхя успя да вкара в политиката сина си, който за кратко време стана депутат и получи висок партиен пост като влезе в изпълнителната комисия (тясното ръководство) на ГЕРБ. При това влиянието на баща му в Лудогорието се отрази в преференции за сина му. По време на парламентарните избори през април за Илтер Бейзатов гласуваха преференциално около 7000 избиратели на ГЕРБ в Шуменска област.

Преди извънредните парламентарни избори през юли пък Бейзат Яхя влезе в ролята на преводач на Борисов, който изненадващо отиде в Турция за среща с турския президент Реджеп Ердоган.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    scuby avatar :-(
    scuby
    • - 12

    Е това не е полицейщина? Давате знак на "любимите хора" на Борисов, че всеки момент може да им влезнете в къщите. До къде ще доведе това как мислите?

    Нередност?
Нов коментар