🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Дългоочакваното скъсване на свързаностите

Промените в частта за инвестициите на пенсионните фондове са по-скоро положителни и може да намалят някои лоши практики

София Христова, изпълнителен директор на ПОД "Алианц България".
София Христова, изпълнителен директор на ПОД "Алианц България".
София Христова, изпълнителен директор на ПОД "Алианц България".    ©  Георги Кожухаров
София Христова, изпълнителен директор на ПОД "Алианц България".    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Преди повече от година, когато около пенсионните фондове бушуваше предходната законодателна буря, четири пенсионни дружества сигнализираха, че някои от конкурентите им манипулират доходността си чрез инвестициите си в свързани лица. Тогава доста се пошумя, премиерът се зарече, че "ще си довършим работата докрай, за да гарантираме на хората, че всичко там е наред", а Комисията за финансов надзор обеща проверки, от които досега няма резултат. И така практиката продължава да си битува като публична тайна, която се знае не само в бранша, но и е описвана в медиите.

Част от оправданията на регулатора са в законовите пропуски. Сега предложените промени до голяма степен премахват това алиби. Дефинициите за свързаност се разширяват до такава степен, че на регулатора се оставя възможност да я идентифицира дори когато няма формални връзки, като например когато едно лице "може по друг начин по преценка на компетентните органи да упражнява решаващо влияние върху вземането на решения във връзка с дейността на юридическо лице". На тази база компании могат да бъдат определени като майка и дъщерна и да бъдат вкарани в група.

Това естествено не е гаранция за успех. Въпреки че БНБ е въоръжена с аналогичен законов текст, КТБ успяваше години наред да кредитира свързани лица в огромни мащаби - нещо, което беше признато чак след затвaрянето й. Или, казано по друг начин, законовите поправки не могат да заменят качествения надзор, но при воля от страна на регулатора му дават силен арсенал.

Проектът въвежда и нови възможности за инвестиции на фондовете, за част от които те настояват отдавна. Така например те ще могат да инвестират директно в първоначални публични предлагания - нещо, което досега им беше забранено и масово се заобикаляше, като други инвеститори купуваха книжа и им ги препродаваха. Разрешават се и инвестиции в дългови ценни книжа, издадени или гарантирани от международни финансови институции.

Същевременно има и нови ограничения. Забраняват се вложенията в инвестиционни имоти, тъй като според мотивите в практиката "са констатирани редица проблеми". В това има основания, тъй като инвестицията в имот може да се окаже ниско ликвидна. Същевременно при придобиването или продажбата му има рискове осигурените да бъдат ощетени със сделки на цени, различаващи се от пазарните. Така или иначе, ако пенсионните дружества искат да имат експозиция и към имотния сектор, те могат да постигнат това чрез инвестиции в борсови компании, секюритизиращи недвижими имоти. Освен това проектът предвижда десет години срок да се освободят от настоящите инвестиции в имоти, така че няма опасност от продажби на пожар. Въведените ограничения за репо сделки (да се сключват само с банки и само за определени книжа) са малко по-неясно аргументирани.

Ако има сериозни критики обаче, те са повече към това, което не е включено. "На пръв поглед се разширяват възможностите за инвестиране, но за пореден път не се въвежда обсъжданата от 10 години мултифондова система. При тези неспокойни финансови пазари те са единственият спасителен пояс, който да даде максимална сигурност на бъдещите пенсионери и да служи за механизъм за увеличаване на пенсията им", коментира София Христова, изпълнителен директор на ПОД "Алианц България".

И наистина дори и при безкрайно поле от продукти за инвестиране пенсионните компании не могат да създадат продукт, подходящ за най-разнообразните си по възраст, пол, доход и желание за поемане на риск клиенти.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    fred avatar :-|
    Fred

    Стъпка по стъпка почват да ви казват истината, че в пенсионните фондове освен разточителното пилеене на средства за луксозен живот на управляващите също и се КРАДЕ. Чака ви пенсионното КТБ и после да не плачете че не ви е казано.

    Нередност?
Нов коментар