🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Най-големият търг за храни за нуждаещи се привлече 38 компании

Тази година поръчката за продукти е с прогнозна стойност близо 50 млн. лв.

Тази година помощните пакети ще включват двa продукта по-малко - от списъка отсъстват компот и локум
Тази година помощните пакети ще включват двa продукта по-малко - от списъка отсъстват компот и локум
Тази година помощните пакети ще включват двa продукта по-малко - от списъка отсъстват компот и локум    ©  ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ
Тази година помощните пакети ще включват двa продукта по-малко - от списъка отсъстват компот и локум    ©  ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Повечето кандидати са традиционни участници, а новите фирми са десетина.

Общо 38 компании са подали оферти по новата програма за раздаване на храни за нуждаещи се. Тазгодишният търг е най-големият до момента - с прогнозна стойност 48 млн. лв. Поръчката е важна, защото е най-голямата за доставка за храни, а често в миналото разпределянето на средствата и качеството на доставените продукти са предизвиквали скандали. След като с цел пресичането им отговорността бе прехвърлена миналата година от фонд "Земеделие" към Агенцията по социално подпомагане, това доведе до затруднение и миналогодишната процедура се оказа по-скоро неуспешна. Девет месеца след изтичането на срока й са подписани едва 8 от 21 общо договора и голяма част от продуктите може и да стигнат до нуждаещите се. За сметка на това част от средствата бяха прехвърлени за настоящата година и това доведе до високата прогнозна стойност.

И тази година по-голямата част от кандидатите са традиционни участници в търга, като новите лица тази година са около една четвърт. Това не е изненадващо, защото вече за втори път има зададено условие участникът да е изпълнил успешно поне три подобни доставки в последните три години. Конкуренцията е по-малка от миналата година, когато кандидатите бяха 42, но този път и обособените позиции са с две по-малко. Предстои подбор и класиране на офертите, след което ще се подпишат договорите, а доставките трябва да бъдат изпълнени три месеца след това. По принцип идеята е хранителните пакети да се раздават в края на есента и началото на зимата заедно с помощите за отопление.

Повече познати имена

От 38 компании, подали оферти за новата процедура, едва десет не са участвали в миналогодишната поръчка. По-голямата част са традиционни кандидати по мярката от години, въпреки че при при някои са установявани нарушения. Такъв пример е "Чех - Йосиф Новосад", която бе доставчик на олио при поръчката през 2013 г. Година преди това достави картофено пюре със забавяне на сроковете и беше глобена с над 100 хил. лв. Тя беше и компанията, издала сертификат за качество на фасула през 2012 г., в който бяха намерени гъгрици. Други дългогодишни участници са "Захарни заводи" - Горна Оряховица, "Цима-99", "Панда ИП" и "Стелит 1", която има множество сключени договори за доставка на храни за лечебни заведения и детски градини. И тази година в състезанието се включват по-големи търговци като "Метро кеш енд кери" и КООП.

Сред новите участници са по-скоро малки търговци, като половината от тях са кандидатствали само по една обособена позиция. Нови в тазгодишната процедура са компании като "Топаз трейд", "Мира фууд", "Бралканика трейд" и производителя "Бисер олива". Участва и компания "Скегуей корпорейшън", която е собственост на участника от миналата година "Килтекс", който пък е свързан със "Стелит 1", като и двете компании заедно с още няколко са регистрирани на един и същ адрес в кв. "Драгалевци".

Програмата

Финансирането тази година е малко над 48.2 млн. лв. Общият бюджет на програмата за подпомагане до 2020 г. е 123.3 млн. евро, като през 2016 г. от нея се очаква да се възползват близо 300 хил. души. На 17 май кабинетът одобри 6.1 млн. лв. от тази сума (5%) да не се използват по предназначение, а за съпътстващи дейности, които извършват фирмите, доставящи храните. Например информиране за основни социални права, насочване към други услуги, консултиране за управление на семейния бюджет, насоки за балансиран режим на хранене и др. Отделно до 5% от разходите за храните за всяка година получава БЧК за раздаване на пакетите.

Кандидатите преди класирането

"Метро кеш енд кери – България", "Захарни изделия – Варна", "Стелит – 1", "Амура консерв – 68", "Варна оборот", ББП, "Ависпал", "Топаз трейд", кооперация "Симид – 1000", "Папас - олио", "Славянка", "Джем и Джем", "Скегуей корпорейшън", "Фууд деливъри експрес", "Филикон – 97", "Мира фууд", "Балканика трейд", "Еуриком Елас", "Панда – ИП", "ИЙТ УЕЛ", "Чех - Йосиф Новосад", "Цима 99", "Фрукто", Сливен, "Нове инженеринг", "Захарни заводи", "Райс енд фууд", "Победа", "Марица екофроуз", "Бисер олива", "Уикенд", ДЗЗД "Кредо", "БИБ фуудс", "Ваклинов", "Суико", "Вяра 2001", "Оберон Х", "Кали 98", "КООП търговия и туризъм"