🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Арт проектът The Art of Grain храни сетивата

SUICO празнува 25-годишен юбилей с неизчерпаемо вдъхновение от магията на варивата

Боряна Пандова - Лумен химиграми
Боряна Пандова - Лумен химиграми
Боряна Пандова - Лумен химиграми
Боряна Пандова - Лумен химиграми
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Зърното дарява живот, здраве, енергия. Окъпано от Земята и Слънцето, то ни храни, лекува, усмихва. Красотата, посята в малкото зрънце, е природна магия, която често не забелязваме. Ако небето бе изпъстрено от искрящ ориз вместо звезди, на годежния пръстен има леща вместо диамант, а огърлицата от боб е ценна като перлената?

Засищаме се със скъпоценните зърнени култури, но често не осъзнаваме могъществото и силата на живота, скрита в тях. Това обаче не престава да е чудо и вдъхновение за българската компания SUICO.

The Art of Grain е проект, с който SUICO празнува 25-годишния си юбилей

Компанията представя магията на зърнените култури през въображението на седем водещи български визуални артисти, поканени да интерпретират съзидателната им сила.

Семейната фирма е позната на трапезата на всяко семейство с марките си Krina, La Garone и Passiflora. Проектът The Art of Grain обаче сякаш храни сетивата и рисува бизнеса като визуална феерия от зърна, далече от клишираната корпоративна реклама. И сякаш подсъзнателно подканя да потърсим красотата в малките неща, които са всекидневно на масата ни.

Кураторът Весела Ножарова споделя, че никога не е получавала толкова необичайна и интригуваща покана като тази - заедно с водещи визуални артисти да застане пред изумителната творческа сила на природата.

"Свикнали сме да виждаме тези прекрасни, съвършени като форма оризови зрънца, бобчета, лещи, нахути и още много други като част от различни ястия. Предусещаме вкуса им, щом ги видим, но всъщност много рядко се вглеждаме в тях. Най-малко пък сме смятали, че биха могли да бъдат основен обект на творческа интерпретация. Именно тази неординерност на задачата предопределя крайния резултат и прави проекта толкова креативен и вдъхновяващ", казва кураторът.

Авторите, участващи в арт проекта, са поканени след внимателен анализ на досегашното им творчество.

Боряна Пандова ни храни с очи като пред фотографския "тиган" смесва ориз, шафран и зехтин, за да видим алхимията на химиграмата на зърнената храна. Като небесни съзвездия греят зърната нахут, киноа и елда върху фотографската хартия на Яна Лозева. От звездите зърната отиват на земята, за да ни нарисуват бобена мозайка във фотографията на Валерий Пощаров, която ни напомня, че животът е игра, а зърната са чудесна върволица за въображението на хлапетата.

Едно гигантско бобче полита към небето, подхвърлено от човек с неговия ръст, в творението на Иван Богданов. Фантастичното се превръща в абстрактно в склуптурната форма от много зърна в бежово и розово, които напомнят за голо тяло в творбата на Мартин Атанасов.

Оризът е кулинарно бижу не само в екзотичното суши, но и в концепцията на Мария Налбантова, която го поставя вместо диамант върху годежния пръстен. Малкото зрънце блести като скъпоценност и сякаш ни напомня, че това не е само творческа измислица, а самата реалност, тъй като оризът изхранва голяма част от населението на планетата.

Зърната покълват и се прегръщат във фотографията на Симеон Леви, от която струи любов и топлина. Две бобчета като две души.

Обич към малките зрънца и грижа за природата е и бизнес концепцията на SUICO

Вече 25 години компанията произвежда и преработва храни, без които не можем - боб, ориз и леща. "Засажда" първите семена на бизнеса си в малко павилионче на Женския пазар в столицата. Отглежда ги с обич и постоянство, а след време те избуяват в 6 предприятия в четири държави. Потребителите ги познават най-вече с марките Krina, La Garone и Passiflora, но компанията има богато портфолио от частни брандове за партньори от Европа и Близкия изток, собствено оризопроизводство, както и преработвателно предприятие за боб, нахут и леща.

И на 25-годишния си рожден ден SUICO прегръща като фотографията "Прегръдката" гостите си с арт феерията на зърната - неизчерпаемото бизнес вдъхновение да виждат могъщата сила на живота в малкото зрънце.

Повече за проекта The Art of Grain, с който SUICO празнува 25-годишния си юбилей, можете да видите тук