🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

България вече ще внася реално газ от Гърция

Модернизирането на компресорна станция Петрич ще позволи внос на 3 млн. куб. метра дневно

"Булгартрансгаз" и словашката Еustream подписаха меморанудм, който обвързва проекта Еastring с газовия хъб "Балкан"
"Булгартрансгаз" и словашката Еustream подписаха меморанудм, който обвързва проекта Еastring с газовия хъб "Балкан"
"Булгартрансгаз" и словашката Еustream подписаха меморанудм, който обвързва проекта Еastring с газовия хъб "Балкан"
"Булгартрансгаз" и словашката Еustream подписаха меморанудм, който обвързва проекта Еastring с газовия хъб "Балкан"
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Газпромекспорт", която трябва да даде разрешение за използване на капацитета на тръбата, е настроена положително, каза Георги Гегов.

България ще може да получава и физически доставки на газ от Гърция по съществуващия вече газопровод за транзитен пренос. Това съобщи изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" Георги Гегов пред журналисти по време годишната конференция на Gas Infrastructure Europe, която се провежда в София. По думите му страната ни ще може да получава до 3 млн. куб. метра газ дневно от Гърция благодарение на модернизирането на компресорна станция Петрич, която ще бъде открита официално в понеделник (13 юни). Единственото условие, което предстои да бъде договорено, е сключването на междусистемното споразумение между "Булгартрансгаз" и гръцкия мрежови оператор DESFA, което ще даде възможност и за виртуална търговия с природен газ.

Финална среща

На срещата, на която в началото на седмицата е било обсъдено междусистемното споразумение, са присъствали седем страни, обясни Гегов. Това са двата енергийни регулатора на България и Гърция, двата мрежови оператора, държавните търговци DEPA и "Булгаргаз" и доставчикът "Газпромекспорт". По думите на Гегов срещата е продължила 12 часа и са били обсъдени финалните щрихи по споразумението. Той допълни, че "Газпромекспорт", която трябва да даде разрешение за използване на капацитета на тръбата, също е много положително настроена към подписването на споразумението.

Възможностите за пренос на газ от Гърция през транзитния газопровод съществуват от 2009 г., когато в началото на годината "Газпром" спря доставките на газ за страната ни и региона заради неуредени сметки с Украйна. Тогава страната ни договори да бъдат доставени от Гърция 1 млн. куб. метра газ. По-късно, през 2014 г., двете страни се договориха в случай на криза за България да бъдат транспортирани 1 млн. куб. дневно. Сега обаче възможностите, които се отварят, се отнасят не само за кризисни доставки, а за реални сделки с алтернативни търговци на газ. В момента потреблението на газ в страната ни е малко над 3 млрд. куб. метра годишно, което означава, че 10% от пазара може да бъде задоволен от Гърция.

Еastring с доставки за хъба

По време на конференцията, която се провежда в София между "Булгартрансгаз" и газопреносния оператор на Словакия Eustream, беше подписан меморандум, който по думите на Гегов предвижда газопроводът да бъде друга входно-изходна точка в осъществяването на плана на премиера Борисов за създаването на газов хъб "Балкан".

Изграждането на газопровода Eastring беше лансирано като алтернатива на руския "Южен поток" от Словакия. Идеята е тръбата да започне от съществуващата компресорна станция "Велке Капушани" в Словакия, която е свързана с реверсивна газова връзка с Украйна. Оттам газопроводът ще премине през Унгария и ще достигне до българско-румънската граница в района на село Кардам, а оттам до турската граница. Първоначално се предвиждаше, че капацитетът на новия газопровод ще бъде между 20 и 40 млрд. куб. метра газ годишно, но в четвъртък Гегов посочи, че става въпрос за около 10-15 млрд. газ годишно. От българска страна е поставено и условието потокът да е реверсивен, допълни още той.

Една от възможностите за включването на страната ни в проекта бе да се изграждат нови газови трасета на наша територия, което според плановете на "Булгартрансгаз" означава инвестиция от 700 млн. евро. Сега Гегов, а и министърът на енергетиката Теменужка Петкова посочиха, че ще се използва капацитетът на съществуващата газопреносна система. Не е ясно обаче дали той ще е достатъчен за всички количества, които се планира да преминава през страната ни.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    xyha avatar :-P
    xyha
    • - 3
    • + 5

    Браво , независими сме , когато руския газ мине през гърция той става европейски :-)

    Нередност?
  • 2
    smotlixx avatar :-|
    smotlixx
    • + 5

    До коментар [#1] от "xyha":

    Братята маляки получават и азерски газ през Турция, и планират терминали за втечнен газ.

    Нередност?
  • 3
    malevv avatar :-|
    malevv
    • + 4

    3 милиона на ден са 1 милиард годишно или 35% от вноса ни, а не 10%

    Нередност?
  • 4
    qwe avatar :-|
    qwe

    да ама , неруския газ не се яде.

    Нередност?
  • 5
    cdo1411633030377655 avatar :-|
    Ivan Nikolov

    До коментар [#3] от "malevv":

    Да, обаче през зимата консумацията на газ нараства доста, а капацитетът на станцията в Петрич все така ще си бъде 3 милиона кубика на ден, при което положение реалната "инжекция" (на дневна база) ще бъде по-малка процентно. Вероятно това се визира с тези 10% ;) ...

    Нередност?
Нов коментар