🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Топлофикациите притеснени за оцеляването си

Дружествата не са съгласни с орязването на разходите за ремонти

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Планираното намаление на цените на парното от 1 юли с между 3 и 5% ще доведе до влошаване на финансовото състояние на топлофикационния сектор. Това твърдяха представители на бранша по време на открито заседание в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), на което беше обсъдено ценовото предложение на регулатора. Почти всички топлофикации и заводски централи изразиха несъгласие с намалението на разходите за ремонти и неотчитането на тези за небаланси (разлика между заявено и използвано количество природен газ). Топлофикациите се оплакаха и от силно занижения процент на възвращаемост, който не може да гарантира инвестициите и финансовата стабилност на дружествата.

Какво искат топлофикациите

Повечето от топлофикациите настояха КЕВР да отчете разходите за небаланси, като се позоваха на решение на Върховния административен съд (ВАС) от ноември миналата година, според което те трябва да бъдат взети предвид при изчислението на цената. От топлофикацията в Пловдив, собственост на ЕВН, пък коментираха, че са представили анализи, според които минималната им норма на възвращаемост трябва да е 10.03%, а КЕВР е определил почти наполовина по-ниска. Според Илина Стефанова, която представляваше дружеството, тези стойности не стимулират инвестициите и развитието на топлофикацията. От "Топлофикация - Плевен", която е една от централите на Христо Ковачки, посочиха, че за миналата година са реализирали загуба от 7.8 млн. лв. и че дружеството е в много лошо финансово състояние, а орязаните разходи за ремонти ще го влошат още повече.

Изпълнителният директор на топлофикацията във Варна, собственост на "Веолия", Благовест Начев посочи, че не са съгласни с намалението на цените, предложено от КЕВР, тъй като това ще доведе до в пъти по-високи финансова загуба за дружеството.

НЕК срещу тарифите на топлофикациите

"Цената на високоефективната енергия на топлофикациите и заводските централи е много надценена и с нея не се стимулира постигането на по-голяма ефективност в тези дружества." Това коментира изпълнителният директор на НЕК Петър Илиев, който също беше на обсъждането. Той също така поиска таван за технологичните разходи, които по-думите му са много високи. Илиев посочи, че заводските централи не трябва да се стимулират с преференциални цени, тъй като по този начин се субсидира бизнес, който не е от национално значение.

Недоволството на заводските централи

Заводските централи също изразиха недоволството си от намалението на цените им. От ТЕЦ "Видахим", който снабдява с енергия едноименно дружество за производство на гуми във Видин, пък посочиха, че докладът на КЕВР за тяхната цена е тенденциозен и данните в него са неверни. Представителят на дружеството посочи, че не е вярно, че основният им приход е от производството не електроенергия, тъй като имат сключени договори за производството на гуми.

Само преди броени дни стана ясно, че управляващите ще добавят нови законови текстове, с които две централи - ТЕЦ "Видахим" и ТЕЦ "Свищов", ще спрат да получават високи цени. Това е втори опит двете прикрити като заводски централи дружества да работят по пазарни цени.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    zztop11 avatar :-P
    Здравко Здравков
    • + 4

    Излязоха един месец на печалба и вече са притеснени за оцеляването си. :)

    Нередност?
Нов коментар