🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Над 340 млн. евро тръгват към селските общини за пътища, паркове и училища

От 2 септември ще се подават проекти по мярката от ПРСР за малка по мащаби инфраструктура

Финансовата помощ за обекти, свързани с културния живот, не може да надхвърля 200 хил. евро за един обект
Финансовата помощ за обекти, свързани с културния живот, не може да надхвърля 200 хил. евро за един обект
Финансовата помощ за обекти, свързани с културния живот, не може да надхвърля 200 хил. евро за един обект    ©  Надежда Чипева
Финансовата помощ за обекти, свързани с културния живот, не може да надхвърля 200 хил. евро за един обект    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

От 2 септември ще започне приемът на заявления по подмярка 7.2 "Инвестиции в създаването, подобряването или разширяването на всички видове малка по мащаби инфраструктура" от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2014 – 2020 г. Тя ще стартира с бюджет от 341 млн. евро, а крайният срок за подаване на проектни предложения е 3 октомври т.г. Това обяви зам.-министърът на земеделието и храните Васил Грудев, цитиран от пресцентъра на ведомството.

За кого и за какво са средствата

За финансиране могат да кандидатстват общини в селските райони, юридически лица с нестопанска цел, читалища, а също и ВиК оператори в населени места с под 2000 жители, но само за дейности, свързани с доизграждане на канализационна мрежа и съоръжения за пречистване на отпадъчни води, а не за ново строителство.

Ще се финансират строителство и реконструкция на нови и съществуващи общински пътища, улици, тротоари. Може да се кандидатства и за субсидия за обновяване на паркове, на обекти, предоставящи социални услуги на деца или възрастни, както и на спортни обекти, читалища, училища, детски градини.

Средствата

Финансовата помощ за изграждане, реконструкция, ремонт, закупуване на оборудване или обзавеждане на обекти, свързани с културния живот, не може да надхвърля левовата равностойност на 200 хил. евро за един обект и 1 млн. евро за периода на прилагане на ПРСР. Субсидията за изграждане или обновяване на озеленени площи е максимум 400 хил. евро за един обект и 2 млн. евро за времето на прилагане на програмата.

За общини, юридически лица с нестопанска цел и читалища се предвижда 100% финансиране, ако не генерират приходи. В случаите, когато допустимите разходи по инвестициите са до 50 хил. евро за един обект, който има възможност да генерира приходи, финансирането е пак 100%. За ВиК операторите размерът на субсидията се определя чрез одобрен индивидуален анализ (ползи - разходи) за съответния регион.

"Очакваме огромен интерес към тази мярка, затова сме поставили ограничително условие - всяка община може да кандидатства с до три проекта", уточни за "Капитал Daily" Васил Грудев.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    edin131 avatar :-|
    Nikoi
    • - 1
    • + 2

    пак голямо крадене и правене на фиктивни обекти , а за здравеопазването в селските общини от 20 години се предвиждат 0 лв ,както и за обновяването на селските здравни кабинети също 0 лв ,затова всички доктори се бият да работят там ,хвала на държавата и на българските общини ,особено селските ,в които има паркове ,градини ,санирани училища и общини ,а няма нито един дипломиран лекар да лекува над 2 милиона българи живеещи в тези райони ,защото няма здравни служби ,същите са коптори ,няма и програми за тях .

    Нередност?
  • 2
    yordanovg avatar :-|
    Georgi Yordanov
    • - 1

    ААйййде народе! :)

    Нередност?
  • 3
    hi_hi avatar :-|
    Хи-хи
    • + 1

    Идват времеразделни избори...

    Нередност?
  • 4
    mtmvb1111 avatar :-|
    mtmvb1111
    • + 1

    И какво софийски Раданкъневци... няма само софиянци да крадат....
    Докато не разберете, че хора живеят и извън София, ще си останете с единия процент.....

    Нередност?
Нов коментар