🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

200 фирми получават отстъпка в цената на тока

Тя ще важи само за индустриални компании, които годишно ще си спестяват около 94 млн. лв.

Само дружествата с потребление над 1 гигаватчас годишно ще могат да кандидатстват за отстъпката
Само дружествата с потребление над 1 гигаватчас годишно ще могат да кандидатстват за отстъпката
Само дружествата с потребление над 1 гигаватчас годишно ще могат да кандидатстват за отстъпката    ©  КРАСИМИР ЮСКЕСЕЛИЕВ
Само дружествата с потребление над 1 гигаватчас годишно ще могат да кандидатстват за отстъпката    ©  КРАСИМИР ЮСКЕСЕЛИЕВ
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Средствата за помощта, която индустрията ще получи, ще дойдат от фонда, който събира 5% от приходите на производителите на енергия.

Дълго чаканата от индустриалните фирми отстъпка в цената на тока (от компонента за възобновяема енергия) вече е факт. След близо година Европейската комисия (ЕК) одобри наредбата, която дава тази възможност, съобщи във вторник вечерта Министерството на енергетиката. Отстъпката ще влезе със задна дата от 1 август 2015 г. и ще важи до 31 декември 2020 г. Тя ще засегне около 200 производствени фирми, които ще могат да спестят годишно около 94 млн. лв., показва анализ на Българската академия на науките (БАН), изготвен през март тази година по поръчка на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори (БФИЕК), в която членуват най-големите производствени компании в страната.

Кой ще може да се възползва

От отстъпката ще могат да се възползват само енергоемки производствени фирми, чиято продукция е ориентирана за износ. Тази държавна помощ за конкретни предприятия се прилага в редица европейски страни с одобрението на ЕК. Тя важи само за сектори, чиято конкурентоспособност е изложена на риск на международните пазари, особено извън ЕС, където възобновяемата енергия не се подпомага. Това са основно металургия, химия, рафинирани нефтопродукти, стъкларска и др. промишлености, които са изброени и в самата наредба. Предстои тя да бъде публикувана в официалния вестник на Европейската комисия (ЕК). В нея са разписани и начинът и условията на кандидатстване за самата отстъпка.

Наредбата поставя и изискване фирмите, които кандидатстват за отстъпката, да имат над 1 гигаватчас потребление на електроенергия за предходната година.

Освен това фирмите не трябва да са в затруднено финансово състояние, да нямат данъчни задължения и да не получават друга държавна помощ за разходите си за възобновяема енергия.

Размерът на отстъпката

В окончателно одобрения вариант на наредбата отстъпките, които фирмите ще получат, са разделени в три категории. При енергийна интензивност (съотношение между разхода на енергия и себестойността на продукцията) от 5 до 10% отстъпката ще бъде 40%. При дружествата с енергийна интензивност от 10 до 20% отстъпката ще бъде 60% и за тези над 20% отстъпката ще е 85% от добавката. Предприятията ще трябва да доказват своята интензивност пред Министерството на енергетиката.

За чия сметка ще бъде намалението

Отстъпката, която дружествата ще получат, на практика ще влезе в сила със задна дата от 1 август 2015 г. Причината реалното й прилагане толкова да се забави е, че на българските власти се наложи да преработват критерии за подпомагане, така че да съответстват на европейските изисквания. Друга причина за забавянето е, че, за да може тази държавна помощ да бъде одобрена, ЕК трябваше да приеме и схемата за подпомагане на възобновяемата енергия, която съществува от 2011 г. Като се прибави и не особено бързата бюрократична машина на Брюксел, одобрението на наредбата отне близо година, макар че според обещанията на дирекция "Конкуренция" това трябваше да стане в края на април.

Сега на практика парите за отстъпката ще дойдат от фонд "Сигурност на електроенергийната система", в който всички производители плащат 5% от приходите си. Според последното ценово решение на КЕВР за тази цел във фонда се заделят 103 млн. лв., които ще бъдат компенсирани на Националната електрическа компания (НЕК), от чиито приходи отстъпката ще бъде платена.

Отстъпката ще бъде платена със задна дата, като за това вече бяха заделени средства.

От своя страна индустрията не скри задоволството си от това, че обещаната от управляващите отстъпка най-сетне ще започне да се прилага. От БФИЕК коментираха, че настояват за въвеждането на подобен механизъм от 2012 г., когато добавките към цената на тока, между които и тази за зелена енергия, се увеличиха с 380%. Според разпространеното от тях становище такива механизми действат навсякъде в Европа, което поставяше българската индустрия в неравностойно положение.