Отстъпката в цената на тока за индустрията отново се праща за одобрение в ЕК

Новият модел изключва някои от по-малките предприятия и включва други

Според новите критерии на наредбата важна е енергийната ефективност на предприятията
Според новите критерии на наредбата важна е енергийната ефективност на предприятията
Според новите критерии на наредбата важна е енергийната ефективност на предприятията    ©  Мария Съботинова
Според новите критерии на наредбата важна е енергийната ефективност на предприятията    ©  Мария Съботинова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Година след като държавата обеща на индустрията, че ще ползва отстъпка от компонента за зелена енергия, който влиза в цената на тока, наредбата за това беше завършена според изискванията на Европейската комисия (ЕК). В петък трите министерства – на енергетиката, финансите и икономиката, подписаха окончателния текст на документа, който ще бъде изпратен за одобрение в ЕК.

Защо се забави отстъпката

Въпросът кои предприятия да се възползват от отстъпката създаде сериозно напрежение през лятото на миналата година между правителството и няколко работодателски и съсловни организации начело с Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ). Причината е, че първоначалният вариант на наредбата предвиждаше да бъдат обхванати само консуматорите с потребление на електроенергия от над 30 гигаватчаса годишно, което включва около 30 от най-големите индустриални предприятия в страната. Работодателски организации заплашиха с протести, ако това облекчение не се разшири и върху фирми с по-малко потребление. В крайна сметка наредбата предвиди отстъпка за всички фирми с над 10 гигаватчаса годишна консумация на електроенергия.

В края на миналата година обаче от ЕК изпратиха писмо до Министерството на енергетиката, в което се посочва, че определянето на дружествата според размера на годишната им консумация е дискриминация между малки и големи потребители, което не е допустимо.

Това наложи наредбата да се пренапише, като според запознати източници сега тя следва румънския модел, при който критерият за получаване на отстъпка е според енергийната интензивност на дружествата (необходимата енергия за производство на единица продукция). Това на практика ще извади някои от фирмите, които щяха да получат отстъпка според първоначалния вариант на наредбата, и ще включи други. Предложението сега е при енергийна интензивност от 5 до 10% отстъпката в компонента за зелена енергия, който е част от цена "задължение към обществото", да бъде 40%. При дружествата с енергийна интензивност от 10 до 20% отстъпката ще бъде 60% и за тези над 20% отстъпката ще е 85% от добавката.

В очакване на одобрение

Друг проблем пред наредбата беше и липсата на одобрение на националната схема за подкрепа на възобновяемата енергия. Във връзка с това в писмото на ЕК се посочва, че без анализа на тези схеми не може да се прецени доколко допустима е и помощта за индустрията. Това, в което ЕК всъщност иска да се увери, е, че няма да допусне прекомерна държавна помощ и че енергоемките предприятия вече не получават отстъпка в цената под някаква друга форма. Тогава от Министерствто на енергетиката коментираха, че от дирекция "Конкуренция" в ЕК, от която зависи одобрението на наредбата, са дали като реалистичен срок за това в края на април. Сега от министерството коментираха, че до две седмици заместник-министър Николай Николов ще отиде в Брюксел заедно с представители на индустрията, за да обсъди процеса на нотификация с експертите на комисията.

Когато все пак наредбата бъде одобрена, тя трябва да влезе в сила със задна дата от 1 август 2015 г. , което означава, че държавата ще има да връща няколко десетки милиона левове на индустрията.