Човешките права, за които няма място в университета

Отборът на Софийският университет загуби от Кеймбридж на финала на състезанието по права на човека

Българският отбор в Страсбург
Българският отбор в Страсбург
Българският отбор в Страсбург    ©  Капитал
Българският отбор в Страсбург    ©  Капитал
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

През последните десет години Живка Георгиева, която е завършила право в Софийския университет, е специализирала в областта на правата на човека. Заедно с Мария Димитрова, правителствен агент в "Процесуално представителство на Република България пред Европейския съд по правата на човека" към правосъдното министерство, те подготвиха отбора на Софийския университет, който завърши втори на състезанието по човешки права ELSA.

На финала българските състезатели губят от отбора на университета в Keймбридж (като загубиха с 5 на 4 съдийска гласа). В отбора участват студентите Цветелина ван Бентъм (трета в общото класиране за оратори), Ивана Сотирова, Константин Младенов и Христо Пешев. Участие в него взеха общо 79 отбора от 26 европейски държави.

Казусът, който е трябвало да решат е свързан ефекта от замърсяването на околната среда върху правото на зачитане на личния живот, както и със свободата на изповядване на религия.

Живка разказва, че инициативата идва от тяхна страна, а след като е станало ясно, че отборът се класира, ректорът на Юридическия факултет проф. Сашо Пенов отпуска средствата, необходими за пътуването.

Представянето на българския отбор е парадокс, защото, ако самият студент не прояви инициатива по време на следването, може въобще да не се сблъска с Европейската конвенция за защита правата на човека и основните свободи.

"Като ги селектирахме, искахме от тях да напишат мотивационно писмо защо искат да участват и всъщност тези, които избрахме, споделиха, че не знаят много неща и че ще е предизвикателство за тях да научат нови", разказва Живка. Липсата на познание в материята е била причината подготовката да започне по-рано, което според Живка е в "основата на доброто представяне".

Тя е оптимист за състезателите, защото "има много мотивирани деца, стига да знаеш как да ги селектираш". По думите й, когато "започнат да участват по състезания, малко стават като рецидивисти - участват на много други след това".

* Вижте и останалите интересни истории за международните успехи на българските студенти по право от настоящия брой на "Капитал":

Георги, Ивайло и Дима, които спечелиха във Виена

Представянето им на състезанието по медиация и преговори е най-добрият резултат за България

Меглена и съдът в Хага

Тази година отборът на Софийския университет завърши втори на състезанието Telders

Николай Илчев, Jessup и сдружението

Един от основателите на сдружението за международния състезание по право... не е завършил право

Александра и правото на ЕС

За втора поредна година отборът на Софийския университет е на финал на състезанието по европейско право за ценрална и източна Европа