Иска ли някой български домати

Производството на плодове и зеленчуци най-накрая расте, но пазарът на свежа продукция остава труден

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Субсидиите са онази невидима сила, която може с лекота да изтрие логиката, крепяща всеки пазар. Те са и моторът, който вече почти десетилетие не просто задвижва сектора на селското стопанство в България, но и чрез изкуствени стимули определя неговата посока на развитие. Например, ако субсидията за отглеждане на тикви е по-голяма или равна на разходите за него, производителите масово ще гледат тикви.

Министерството на земеделието и храните избра да промени начина, по който използва този огромен лост за периода 2014-2020 г., като пренасочи пари към приоритетни производства: например плодовете и зеленчуците. Това вече дава резултати. През 2015 г. ръстът в отглеждането на плодове е 26%, а зеленчукопроизводството расте със 17%. Според данни, изнесени от министъра на земеделието и храните Десислава Танева, тенденцията се запазва и през 2016 г., като увеличението на площите с плодове е 52%, а при оранжерийното производство - 16%. Това нарастване не е свързано само с подпомагането. В България има традиции и почти оптимални условия за отглеждането на някои плодове и зеленчуци. Секторът също така има значителен експортен потенциал и работи основно за преработвателната индустрия, която изнася продукти с по-висока добавена стойност.

Но на вътрешния пазар българските зеленчуци и плодове все така не могат да преборят гръцкото, турско, полско, италианско и македонско производство. Основната причина са по-ниските цени на вноса (виж графиката). За разликата в стойността на българските спрямо вносните плодове и зеленчуци, признават и самите фермери. Като основна причина те сочат по-високите си производствени разходи и неравенството в размера на субсидиите спрямо колеги от ЕС, с които работят на един и същ пазар. Другите проблеми са големият сив сектор и липсата на силни организации на производителите, които могат да предложат големи количества еднородна продукция. Търговците пък имат свои причини за недоволство от българските производители: опаковките и съхранението са на много ниско ниво.

Свежест на ниска цена

"Клиентите като цяло търсят най-ниската цена, разбира се, има и такива, които предпочитат българските стоки в сезона им, но най-важна си остава цената", разказва търговец от борсата в Слатина, пожелал името му да не се споменава. Дори в това време на годината, когато се събира местната продукцията и започва най-активната й търговия, цените на българските стоки изпреварват значително вносните (виж графиката). Това показват официалните данни на Държавната комисия на стоковите борси и тържищата, през който канал минава една голяма част от търговията (виж графиката). "Сега най-много внос продаваме от прасковите, защото българската върви 1.10 -1.40 лв., а гръцката по 0.60 - 0.80 лв. Вносни са ни и дините, пъпешите и гроздето", обяснява търговецът. Доматът, по думите му, е на идентични цени, но българският стига до крайния клиент оскъпен заради многото прекупвачи по веригата. По-скъпи са и българските гъби. "Гъбата от Полша е 1 евро тарелката, от тук излиза от производителя на 2.20 лв., след опаковане и с надценката на търговеца е 2.50 лв., за какъв потенциал на местните продукти да говорим", казва Владимир Виденов, търговец на зеленчуци. Той смята обаче, че има и такива български потребители, които предпочитат да консумират местните плодове и зеленчуци, защото вярват, че са по-качествени или просто имат любими сортове.

Не е изключено обаче такива клиенти да попаднат в капана на недобросъвестни търговци, които им представят гръцката или македонска стока за български продукт. Друг търговец на едро от Слатинската борса обяснява, че не работи с местните плодове и зеленчуци поради няколко причини. Първо, големите градинари и овощари, които могат да предложат търсените от пазара разфасовки в индивидуална опаковка и да предложат стока с добър търговски вид, не са много на брой и са започнали да работят директно с големите търговски вериги. Второ, много от малките производители въобще не предоставят документи, не са регистрирани по ДДС и упражняват дейност в сивия сектор, а проверките при търговеца са сериозни и той не може да си позволи да продава такава стока.

Да тичаш след големите

За да станат по-конкурентоспособни българските продукти, производителите трябва да повишат ефективността на своите стопанства. "Проблемът всъщност не е, че западната или съседската продукция от плодове е много евтина, проблемът е, че нашата е много скъпа, понеже ни липсва технология на отглеждане. Изгубили сме в последните 20-30 години опита и едва сега започваме да го създаваме на принципа проба-грешка и затова разходите ни по производството са по-високи, а оттам нараства и цената", обяснява председателят на Съюза на овощарите Живка Гроздева. "Ако ние имахме наука и институти, които да ни кажат кои сортовете са подходящи за България, как да се отглеждат, за да се достигне хубав добив, как да намалим разходите си и да можем да продаваме на конкурентни цени, картинката щеше да е различна. Сега в момента цената на българските ябълки например е 100% по-висока от цената на полските. Не са редки случаите, в които местната продукция застоява и изхвърля заради ограничените възможности за износ на тази стойност и залятият с чужда продукция вътрешен пазар", казва тя. По нейни данни на пазара на свежи плодове в момента има едва 20-30% българска продукция. Нишата, в която чуждите продуктите трудно могат да конкурират местното производство, са единствено черешите.

Конкурентоспособността на сектора плодове и зеленчуци, според производители, е ниска и заради различните начини на субсидиране в различните държави от ЕС. "Полша и Гърция например имат държавни стратегии за подпомагане на развитието на някои сектори, отделно от европейските субсидии. Ето затова производителите успяват да излязат на българския пазар с ябълки от 20 евроцента", обяснява Гроздева.

Подпомагането е различно не само спрямо другите държави, но и спрямо другите земеделски сектори. "Тук е възприет моделът за ставка на декар. Разходите ми за един декар отглеждане на пипер са около 2000 лв., а субсидията 90 лв. Субсидията де факто покрива около 5% от разходите ми. При зърнопроизводството разходът е 160 лв., а субсидията 30 лв. Кой ще бъде по-конкурентоспособен", казва зеленчукопроизводителят Валери Велев, който отглежда 3000 дка и работи с една от големите търговски вериги и фабрики на българския пазар.

Сред основните проблеми е и този, че стопанствата в най-голямата си част са малки и не могат да предложат търсените от пазара количества. Сдружения на производители, които да предлагат големи количества еднаква откъм сортове и вид продукция, все още не се създават. Това ограничава достъпа до нови и големи пазари, но също така оказва влияние върху цените, преговорите с търговци и доставчици.

Много голяма част от производителите на плодове и зеленчуци не са в състояние дори да опаковат и съхраняват стоката си в най-добрите за това условия. На борсата българските доматите и праскови се продават в захабени кашони от банани, без никакви обозначения за производителя. При вносните продукти такава практика е изключение.

Но това са по-скоро дребни проблеми на фона на огромния сив сектор в продажбите и във вноса (около 80-85% по данни на Националния съюз на градинарите в България). Другото е оскъпяването на труда на берачите вследствие на въведените еднодневни трудови договори, които задължава производителите вече да плащат осигуровки - нещо, което доскоро те не правеха. "При някои от културите, които изнасяме, все още можем да предложим конкурентна цена и това се дължи най-вече на по-ниските разходи за ръчен труд спрямо други държави. В последните години обаче цената му се вдига и сега е на едва два пъти по-ниска стойност от Италия. Тенденцията към поскъпването ще се запази и това е притеснително, особено предвид ниската производителност на този труд", казва Живка Гроздева.

44 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    kamendc avatar :-|
    Камен
    • - 2
    • + 27

    "Полша и Гърция например имат държавни стратегии за подпомагане на развитието на някои сектори, отделно от европейските субсидии. Ето затова производителите успяват да излязат на българския пазар с ябълки от 20 евроцента"

    Ами какъв е проблема тогава - ще ядем евтини ябълки, платени от полските и европейските данъкоплатци. Те не са лоши и на вкус, между другото.
    Виж, за доматите си купувам български, когато са в сезон - по-скъпи са, но по-вкусни.

    Нередност?
  • 2
    bai_toz avatar :-|
    Без коз
    • - 3
    • + 11

    Промяна в събсидиите може да е тласък.Да се подпомагат малки,семейни стопанства.

    Нередност?
  • 3
    fio41315648 avatar :-|
    fio41315648
    • - 2
    • + 19

    Как може в страни с по-висок стандарт/заплащане да се произвежда по-евтина продукция, не е само субсидии.

    Нередност?
  • 4
    peni1948 avatar :-|
    Peni Radulov
    • - 6
    • + 16

    Докато производителите на плодове и зеленчуци не се обединят и създадат свои търговски борси със модерни хладилни и складови помещения така ще бъде!?Парламента трябва да приеме закон за защита на земеделската си продукция с оръжие от собствениците.Сегашните борси са под всякаква критика,както в санитарно отношение така и в предлагането!!!???

    Нередност?
  • 5
    gavrilov avatar :-|
    gavrilov
    • - 10
    • + 9

    аз купувам доматите във Франция по 4,5 евро килото (в момента). Не говоря за полски боклуци, говоря за истински домати (и от кога в Полша растат домат? ) . Само българските градински домати са по-добри.

    Нередност?
  • 6
    dabeda avatar :-|
    Da be.. da..
    • - 18
    • + 12

    Когато се
    - затвори крана на вноса от Турция, Гърция, Македония,Китай и Сърбия, - организира се не-мутренско изкупуване на произведеното от фермите
    - гарантира се стандарта на живот в някое село, за да си плодо - зеленчуко - млеко - медо- производител
    - има защита на дребните стопани срещу кражби от..

    Тогава и ще има БГ домат, вино, мед, розово сладко и т.н.
    Някои села ще живнат... Инак от СФ до БС - пусто с горени фабрики около ПД..

    Нередност?
  • 7
    smart_za_batkov avatar :-|
    Батков-вън
    • - 6
    • + 16

    Естествено, че силно индустриализираното производство ще е по-евтино. Естествено , че хибридният домат набран зелен и почервенен с газ преди продажба, с трайност от над месец - ще е по-евтин , а и предпочитан от търговците. За всеки влак си има пътници и доката масата търсят евтиното , вместо качественото, ще доминират турските и гръцките стоки

    Нередност?
  • 8
    bai_toz avatar :-|
    Без коз
    • - 2
    • + 14

    [quote#5:"gavrilov"](и от кога в Полша растат домат? )[/quote]
    От както има оранжерии.От тогава и в Холандия произвежда домати и то с добро качество.

    Нередност?
  • 9
    nicky1975 avatar :-?
    Николай Георгиев
    • - 1
    • + 30

    Някой обърна ли внимание и на следните неща?
    - много прекупвачи по веригата;
    - сив сектор;
    - остарели технологии;
    - закрити или неработещи/нефункционални селско-стопански институти?

    Нередност?
  • 10
    mano avatar :-|
    Svetoslav Pavlov
    • - 2
    • + 15

    Аз лично не мога да разбера къде е проблема.
    - за масовата продукция(пластмасовите домати в Лидл) - там е нормално да идва от внос.
    - Българските производители са почти изцяло в сивия сектор (затова и нямат сдружение и организации). Те са в повечето случаи малки стопанства, които произвеждат и продават директно на крайния потребител. По пазарите, колкото искаш такива производители. Продават скъпо и продават истинска продукция. И си вадят пари хората (без да ми издават касова бележка).
    - да си призная, не виждам смисъл в България да се произвеждат същите пластмасови домати за Лидл, каквито можем да внесем от Турция например. (каквато идея се внушава от статията).

    Нередност?
Нов коментар