🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Руският депутат Пьотр Толстой: "България ще я изкупим цялата"; институциите не реагират

Георги Кадиев: МВнР да пита дали това е официална позиция на партия "Единна Русия"; Ивайло Калфин: "България не е за продан!"

Пьотр Толстой    ©  Скрийншот БНТ
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

България ще я купим цялата, половината от крайбрежието вече купихме.

Тези думи на известния руски телевизионен журналист и бъдещ депутат от партията на Путин "Единна Русия", казани в неделя пред кореспондент на БНТ, отразяващ парламентарните избори в Русия, възмутиха българската публика, но засега институционална реакция няма.

В неделя Пьотр Толстой, известен водещ на предаването "Времето ще покаже" по Първи канал на руската държавна телевизия, журналист с 25-годишен стаж, праправнук на великия руски писател Лев Николаевич Толстой и кандидат за депутат от "Единна Русия", бе един от интервюираните от БНТ по повод провеждащите се парламентарни избори в Русия. В интервюто той заявява: "Нужна е дълбока реформа на Европейския съюз, смяна на ръководството му и отказ от политиката на присъединяване на страни, които влизат в зоната на националния интерес на Русия". На реплика на кореспондента на БНТ "Пожелаваме му, ако влезе в Думата, да води доброжелателна политика към България", Толстой отговаря: "Разбира се. Просто ще я купим цялата. Половината от крайбрежието вече купихме".

По данни от регистъра Булстат, публикувани в "Капитал" през миналата година, регистрираните собственици на имоти с руско гражданство за периода 2006-2014 г. са 63 574. Така че твърденията, че руснаци са изкупили половината Черноморие са силно преувеличени.

Това не първото скандално геополитическо изказване на Пьотр Толстой в неговата политическа кариера. Той е включен от Украйна в санкционния списък за позицията си по време на войната в Донбас и присъединяването на Крим към Русия. В интервю за латвийска медия през януари например той заявява:

"В историята на Европа само две страни са съхранили своята държавност в течение на почти хилядолетие и Великобритания и Русия. Другите са я загубили.

Аз виждам два варианта за бъдещето: или всички европейки ще носят дълги поли и хиджаб, или те ще имат арабски деца."

"Това е Украйна. Тя така е устроена. 20 години Русия беше финансов донор на украинската икономика, днес е ред на ЕС и САЩ."

"За мен е очевидно, че исторически Украйна е част от Русия. Също както е очевидно, че Донецк и Луганск няма да се върнат в състава на Украйна и Крим никога няма да бъде украински."

Засега официални институционални реакции от български институции на изказването на Толстой пред БНТ няма.

Независимият депутат Георги Кадиев разпространи позиция на своята партия "Нормална държава", в която настоява за реакция на българското външно министерство:

"ПП #НормалнаДържава изказва силна загриженост по повод изказването на известния руски журналист и телевизионен водещ и кандидат-депутат от управляващата партия "Единна Русия" Пьотр Толстой, дадено в отговор на въпрос на журналистка на Канал 1 на БНТ.

Считаме неговото изказване, че "скоро България ще бъде изцяло купена от Русия" за враждебно към България и се надяваме то да не отразява официалната позиция на политическата формация, чийто кандидат-депутат се явява г-н Толстой.

Становището му, че "ръководството на Европейския съюз трябва да бъде сменено" и че "не трябва да се допуска приемането в Европейския съюз на страни, които влизат в зоната на стратегическите интереси на Руската федерация" е пряка намеса в дейността и политиката на Европейския съюз.

Политическа партия "НормалнаДържава" счита, че при очакваното избиране на г-н П. Толстой в състава на Държавната дума, Министерството на външните работи трябва да изрази протест по повод тези изказвания, както и да бъде уточнено дали те представляват и официалната позиция на партия "Единна Русия".

"България не е за продан. Който е решил по този начин да си създава влияние, ще си счупи зъбите в България", коментира кандидат-президентът на АБВ Ивайло Калфин.

От "Протестна мрежа" и от ДСБ настояха за официална реакция на правителството срещу думите на руския журналист и кандидат-депутат. В откритото писмо на "Протестна мрежа" се настоява Министерският съвет с официална позиция да поиска от ръководството на "Единна Русия" извинение и разграничаване от думите на Пьотр Толстой, а ДАНС да да направи задълбочена проверка на обстоятелствата, които са визирани в изказването му.

Даниел Митов във Фейсбук: Мнението е арогантно

"Мнението, изразено от новоизбрания руски депутат Толстой, е арогантно, категорично погрешно и по никакъв начин не допринася за развитието на двустранните отношения.

Смятам, че то не съвпада с официалната руска позиция и в този смисъл не намирам за необходимо да го коментирам.

Бих оценил, ако съответните официални руски институции намерят начин да се разграничат от него. Ако не го направят, това би означавало, че също като нас те смятат, че на мнението на въпросното лице не трябва да се обръща каквото и да било внимание. България не е, и никога няма да бъде за продан!"

Министърът на външните работи Даниел Митов коментира в профила си във "Фейсбук" в края на деня
21 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    Slick avatar :-(
    Slick
    • - 4
    • + 20

    Клета майка България ако чака на текущите политици... Докато нямаме тъмно синьо правителство, все ще е така.

    Нередност?
  • 3
    xyha avatar :-P
    xyha
    • - 16
    • + 2

    Руският депутат Пьотр Толстой: "България ще я изкупим цялата"; институциите не реагират

    Ми да им обявим война на ръшките , тогава няма нужда и да ни купуват :-)

    Нередност?
  • 4
    istorik avatar :-|
    ISTORIK
    • + 15

    Руският дупетат Пешо Дебелото / Тлъстото да си гледа работата! Не е познал.

    Нередност?
  • 5
    glia avatar :-?
    shogun
    • - 9
    • + 2

    Що сте го написали "депутат" като не е ? Бие на стил Пик.

    Нередност?
  • 6
    gotha avatar :-P
    Христо Георгиев
    • - 10
    • + 1

    Капитал, да не сте започнали да пестите от коректори и редактори ?

    Нередност?
  • 7
    rosiraycheva50._ avatar :-|
    Роси
    • - 1
    • + 10

    Мълчанието на Борисов за пореден път ни накара да се срамуваме. Няма държавна власт и държава , която би преглътнала подобна наглост.

    Нередност?
  • 8
    juliano95 avatar :-|
    Julian Mall
    • - 9
    • + 2

    [quote#0:"статия"]В историята на Европа само две страни са съхранили своята държавност в течение на почти хилядолетие и Великобритания и Русия. Другите са я загубили.
    Аз виждам два варианта за бъдещето: или всички европейки ще носят дълги поли и хиджаб, или те ще имат арабски деца."

    "Това е Украйна. Тя така е устроена. 20 години Русия беше финансов донор на украинската икономика, днес е ред на ЕС и САЩ."

    "За мен е очевидно, че исторически Украйна е част от Русия. Също както е очевидно, че Донецк и Луганск няма да се върнат в състава на Украйна и Крим никога няма да бъде украински."
    [/quote]
    Напълно нормални изказвания. Не виждам нищо скандално в тях. Добре е че и от Капитал потвърждават че руснаците не са ни изкупили крайбрежието а само апартаментите които няма кой друг да купи, без право на собственост върху земята!

    Нередност?
  • 9
    karakolq avatar :-P
    karakolq
    • - 4
    • + 2

    Простотията по нас българите ходи.
    И поради ЩО българино не си признаеш, че ЗНАЕШ, ЧЕ БГ ОТДАВНА Е прОдадена - не само в Ялта. Продаде я иванчо Костов - продаде Нефтохима и БГА на Русия за по 1 долар. Каква "независима" ПИЛИТИКОНОМИЧЕСКА държава ще е, щом горивата и са само и единствено от Русия????? ЕС ни юрна да има свободен достъп до собственост, ама как така цял комплекс "Камчия" го купи Москва за без пари и т.н. Простотията на българските политици, икономисти и т.н. не свършва, ами в статията се казва че собствениците на имоти в БГ са само 63 574. ДА АМА НЕ........ Преди месец туроператирште цитираха 350000 имота закупени от руски граждани. 1200000 визи издадени на руснаци - дошли като туристи по черноморието -около 60-80хиляди.Останалите визи са си по собствените имоти........
    Нещо да не Е ЯСНО???????
    ЕСТЕСТВЕНО, НЯМА КОЙ ДА ГИ СПРЕ ДА КУПУВАТ ОЩЕ БЪЛГАРИЯ. Я МИ ПОСОЧЕТЕ КОЙ ЩЕ Е ТОЯ, КАТО ВСИЧКИ ПОЛИТИЦИ ХОДЯТ В РУСИЯ ЗА ИНСТРУКТАЖ. Царчето даже като по-тъпо изкарало цяло година в РАБФАГ, че по-трудно схваща. МЕглена Кунева пък от неговия антураж се вихри къде ли не, че българчетата и азбуката ще забравят вече.........................................

    Нередност?
  • 10
    karakolq avatar :-P
    karakolq
    • - 4
    • + 1

    :) ПП Меглена просто поработи след ЕС за Руска банка................ Просто парите командват мозъците на всички изредили де във власта..........

    Нередност?
Нов коментар