🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Малко за лагери, много за охрана, нищо за интеграция

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Когато премиерът Бойко Борисов се върна от срещата на европейските лидери в Братислава преди две седмици, той представи привличането на 160 млн. евро от спешните фондове на ЕС за справяне с бежанската криза като голям свой успех. За негово съжаление обаче новината за свежите евросредства не бе приета по този начин от опозицията, както и от потопилите се в антимигрантска реторика кандидати за президент. "Правителството залага на етническа промяна на България с трайно заселване на бежанци в българските общини", заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Причината за репликата бе изказване на изпълнителния директор на Националното сдружение на общините Гинка Чавдарова пред БНР, която обяви, че ще се изпълняват европроекти за трайна интеграция на бежанци у нас. Такива планове съществуват, откакто има стратегии за интеграция на получилите международна закрила (две на брой, едната - писана от БСП), и това е стандартната практика за разпределение на мигрантите в страни като Германия. Но това изказване на Чавдарова се съчета с нещо съвсем различно - плановете за създаване на спешни бежански лагери в случай на засилен натиск. Двете са отделни елементи.

Акцентът върху новите лагери не е маловажен - както се вижда от графиката, МВР наистина е поискало около 17.3 млн. евро за създаването на три кризисни приемни центъра с общ капацитет 10 хил. души, както и консумативи и храна за поддръжката им за 6 месеца. Три лагера с контейнери не са нещото, което прави дадена страна по-привлекателна за мигрантите. Със сигурност обаче може да предотврати повтарянето на ситуацията от 2013-2014 г., когато хиляди новопристигнали живееха във военни палатки през зимата в Харманли и можеха да разчитат само на помощта на граждани доброволци.

Лъвският пай от 160-те милиона евро - 124.4 млн от тях - ще отиде за опазване на границата, макар и не за строене на стени, както премиерът обясни от браздата по време на срещата си с Виктор Орбан. Ще бъдат закупени 400 всъдеходни машини (ATV), 70 джипа, мобилни системи за наблюдение, видеоскопи и сензори, които да подобрят капацитета на Гранична полиция. Бреговата охрана пък дори ще се сдобие с допълнителен кораб. Сумата за три нови лагера е по-малка от тази, която страната ще инвестира в разширяването на Интегрираната система за граничен контрол - 19 млн. евро, а още толкова ще бъдат дадени за изграждане на система за радиовръзка и закупуването на хиляда радиостанции за служителите на МВР.

Правителството не е поискало и евро за интеграция. Единствените пари, които ще достигнат директно до хората, потърсили убежище у нас, и няма да отидат за храна и легла, са тези за доброволно връщане. Над 1.1 млн. евро са отделени за еднопосочни билети за 1100 души, чиито молби за статут са отхвърлени.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    m_simeonov avatar :-|
    Мирослав Симеонов

    1000 евро за 1 еднопосочен билет ????

    Само от тук може да се види какво ще се случи с останалите пари - 70-80% усвоени над нормалните цени.

    Нередност?
Нов коментар