Бизнес паркът завърши голямо рефинансиране

Raiffeisen купи от Unicredit част от кредита за 113 млн. евро на офис комплекса в "Младост"

"Бизнес парк София" е най-големият по рода си проект в Югоизточна Европа и по информация в чужди медии може да се разшири с още една сграда
"Бизнес парк София" е най-големият по рода си проект в Югоизточна Европа и по информация в чужди медии може да се разшири с още една сграда
"Бизнес парк София" е най-големият по рода си проект в Югоизточна Европа и по информация в чужди медии може да се разшири с още една сграда    ©  Мария Съботинова
"Бизнес парк София" е най-големият по рода си проект в Югоизточна Европа и по информация в чужди медии може да се разшири с още една сграда    ©  Мария Съботинова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Старото финансиране беше при промяната на собствеността преди 10 години. Новият кредит е при по-ниска лихва и е с по-голям размер.

Собственикът на най-голямото офис пространство в столицата - "Бизнес парк София", предоговори финансирането си. Завършеният изцяло преди осем години комплекс договори заем от 113 млн. евро от Unicredit Bank Austria, Уникредит Булбанк и Raiffeisen Bank International. Всъщност кредит от 100 млн. евро беше отпуснат година по-рано от италианската банка и българското й поделение и то погаси старо по-малко задължение към Deutsche Bank. Сега новото е, че почти една трета от заема се поема от австрийската Raiffeisen Bank International и общата сума е леко увеличена. Отпуснатото през 2015 г. финансиране е и с по-ниска лихва и нов срок за погасяване - май 2020 г., се вижда от вписвания в Търговския регистър.

Това е най-голямото корпоративно рефинансиране в България за последните две години, което показва позитивното отношение на банките към мегапроекта и затвърждава тенденцията на активно преструктуриране на задължения на компании покрай по-ниските лихви. По-рано през годината "Енерго про" рефинансира през ДСК кредит за над 100 млн. лв.

По информация в чужди медии банковият синдикат е получил задача от собственика на бизнес парка да разработи възможности за финансиране на нов проект в същата област - строителство и управление на бизнес сграда. От Arco Capital Corporation, част от Gramercy, които притежават и управляват парка, не коментираха информацията.

Най-голямото корпоративно рефинансиране

Оригиналното задължение към германската Deutsche bank е от 2006 г., когато Gramercy купи бизнес парка. То бе рефинансирано през лятото на миналата година през Unicredit Bank Austria и Уникредит Булбанк. Предоставеният заем е от два компонента: първият е инвестиционна част за 109.6 млн. евро, от които австрийското поделение отпуска 58 млн. евро, а българското - 51.5 млн. евро. Вторият компонент е заем под условие за 3.3 млн. евро, които се осигуряват изцяло от Уникредит Булбанк. През септември тази година към синдиката се включва и Raiffeisen Bank International - Австрия, който чрез цесия поема вземания за 31.5 млн. евро. По този начин се разпределя по-равномерно рискът между кредиторите, като едновременно с това се балансират лимитите, които чуждестранните банки имат по отношение на експозиции в България.

Освен, че е по-голям по размер от падежиралия през 2015 г. кредит, новият заем е и при по-изгодни условия - 3.65% лихва плюс тримесечния Euribor. Договорът с Deutsche bank беше с лихва 6.193% до януари 2012 г., след което лихвата ставаше плаваща. Финансирането преди десет години беше отпускано при съвсем различни обстоятелства и обезпеченост, докато сегашните кредитори имат изцяло изграден комплекс, който генерира приходи.

Бизнес паркът в София е най-големият по рода си проект в Югоизточна Европа - с 14 офис сгради от клас А, търговска част и паркинги. Застроената площ е 187 хил. кв.м, като всички обекти са наети с дългосрочни договори между 5 и 10 години. Негови клиенти са 150 международни компании, които движат бизнеса си от България чрез повече от 11 хил. служители.

За миналата година "Бизнес парк София" и "Бизнес парк София 2" са генерирали съответно от 17.2 млн. лв. и 8.5 млн. лв. приходи, а нетната им печалба е респективно 4.3 млн. лв. за първото и 2.7 млн. лв. за второто дружество, обособени така заради различните фази в изграждането и експлоатацията на проекта. Последната инвестиция на зелено в парка бе завършена през 2008 г., непосредствено преди глобалната финансова криза, която замрази за дълго имотния пазар. Според публикации в чужди медии собственикът на бизнес парка, Arco Capital, има намерение да построи още нещо в границите на имота в столичния квартал "Младост", но какво и с какви параметри засега не е ясно.

Твърде голям за продаване

Самият Arco е подразделение на американския инвестиционен фонд Gramercy, който бе доста активен на българския пазар преди години, но се оттегли от почти всичките си участия тук след кризата. Сред тях бяха енергийната "Приста ойл груп", Българо-американска кредитна банка (БАКБ), фармацевтичната "Софарма". "Бизнес парк София" е от типа проекти, при който инвеститорът се оттегля след фазата на строителството и го прехвърля на нов собственик, специализиран в управление на недвижими имоти. През 2006 г. това направи германската строителна компания Lindner, като Gramercy плати около 120 млн. евро при рекордно ниска доходност от 6.4%, по информация от имотни консултанти тогава. Стратегията на фонда сега е неизвестна. Според някои консултанти на няколко пъти е проучвана възможността за продажба, но интересът не е бил огромен или цената не е срещнала очакванията. Други два източника коментираха, че нагоре в корпоративната структура също е настъпила промяна и има участие на дружество от групата Deutsche bank.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    baba_vuna avatar :-|
    Мамата

    Плевнелиев се връща в бизнеса :)

    Нередност?
Нов коментар