🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Бизнес с политическа тапицерия

Временната анкетна комисия едва ли ще разплете токсичната връзка между държавните политики и интересите на Христо Ковачки

Един от лостовете, с които Ковачки си осигурява държавните решения да работят в негова полза, са миньорските протести.
Един от лостовете, с които Ковачки си осигурява държавните решения да работят в негова полза, са миньорските протести.
Един от лостовете, с които Ковачки си осигурява държавните решения да работят в негова полза, са миньорските протести.    ©  Цветелина Белутова
Един от лостовете, с които Ковачки си осигурява държавните решения да работят в негова полза, са миньорските протести.    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

За спорни законодателни инициатива ГЕРБ разчита на гласовете от депутатите на БДЦ.

Изборите наближиха, парламентът започна да произвежда ударно анкетни комисии: поредната за АЕЦ "Белене", друга - по сагата от проверки за картел при горивата, а трета - по отделно взет казус в също дългогодишната сага на отношенията на държавата с един ключов играч в енергетиката - Христо Ковачки. Картината е дежа вю - ГЕРБ и БСП си разменят атаки, въпреки приемствеността в политиката, която са водили.

Предизвиканото от протестите в мина "Бобов дол" депутатско разследване на концесията й вероятно ще опре също в миньорски протести. И едва ли ще разплете токсичната връзка между решения на държавата и частните интереси на Ковачки, който контролира само в енергетиката 16 компании. Какво да (не) очакваме от разследването може да ни ориентира контекстът и на последните няколко години.

В събитията, свързани с името на Ковачки, обичайно е ставало въпрос или за огромни задължения към държавата и към работниците в компаниите му, или за отстъпки и отсрочки от властите за неизпълнени законови норми, както и за политическа обвързаност със силните на деня. В различни периоди той е "партнирал" и на БСП, и на ДПС, а сега разполага и с осем депутати - след като основаната от шефове на негови предприятия партия ЛИДЕР влезе в парламента с формацията на Бареков. И беше преименувана в Български демократичен център с председател Красимира Ковачка, негова братовчедка. Партията формално е опозиция, но от гласуванията на групата й в пленарната зала може да се направи извод, че в критични ситуации действа като политически придатък на управляващите. И не толкова куриозно, колкото закономерно е, че в разследващата комисия влезе и депутатът от БДЦ Георги Недев, който преди това е бил изпълнителен директор на "Топлофикация - Русе", също част от енергийния конгломерат на Ковачки.

Липсващи концесионни такси

За 2015 г. общо пасивите на дружествата в този конгломерат надвишават 1 млрд. лв. - според данните, публикувани във финансовите им отчети. От тях задълженията за осигуровки и данъци към НОИ и НАП (независимо разсрочени или не) са 148 млн. лв., а към персонала - 32.7 млн. лв. От няколко години собствеността на фирмите се прехвърля на офшорни компании.

Бившият министър на енергетиката Румен Овчаров, когото ГЕРБ индиректно обвиниха за загубите за държавата след дадената по негово време концесия на мина "Бобов дол" през 2005 г., отвърна с контраобвинение. "Ковачки дължи 50 милиона за социални осигуровки, 40 милиона - за данъци, 30 милиона концесионна такса, но държавата не ги иска", каза той в ефира на бTV по повод временната анкетна комисия. В открито писмо Ковачки обяви, че ще търси съдебна отговорност за думите му, че е "плащал нещо друго през това дружество и някой трябва да седне и да поразбере какво". "Капитал" не успя да се свърже с Ковачки за коментар по актуалните политически препирни около бизнеса му.

Срещу фирми, свързани с него, се водят множеството дела за неизплатени дългове. Част от мините му от години работят на загуба заради затруднението да пласират скъпата си продукция. Бившият енергиен министър от БСП и сегашният от ГЕРБ дават различна оценка за дължимите от Ковачки концесионни такси. Според Румен Овчаров става въпрос за 30 милиона лева, а пред комисията по енергетика в парламента министър Теменужка Петрова съобщи, че дружеството "Въгледобив Бобов дол", притежател на концесията за мината, дължи на държавата такси от 560 хил. лева главница и лихви.

Според финансовите отчети, към които самият Ковачки препраща в откритото си писмо, задълженията за концесионни такси на шестте му мини са общо 46.036 млн. лв. (дългосрочни и краткосрочни). Те няма как да бъдат видени в Националния концесионен регистър, където не са описани, за разлика от обичайната практика. Най-голямото задължение от 33.9 млн. лв. е на "Въгледобив Бобов дол". Тази сума е представена като дългосрочни провизии, но влиза в графа други текущи задължения според бележките към отчета за 2015 г.

От Министерството на енергетиката не успяха да потвърдят тези данни, както и да разяснят разминаването в числата. А задълженията на Ковачки за концесии са с дълга история. По време на първото правителство на ГЕРБ срещу него бяха заведени шест дела заради неизплащането им. В крайна сметка "Мини открит въгледобив" беше осъдена да плати 423.703 хил. лв. за второто полугодие на 2009 и първото на 2010 г.

"Въгледобив Бобов дол" пък беше в производство по несъстоятелност с дата на неплатежоспособност 31 декември 2012 г. В средата на миналата година производството беше прекратено заради приет оздравителен план за дружеството. По-рано тази година спря да работи друга мина, свързана с Ковачки - "Черно море".

Компромиси заради социалния мир

Един от лостовете, с които Ковачки си осигурява държавните решения да работят в негова полза, са стачките. През 2010 г. така беше издействано ТЕЦ "Брикел" да продължи работата си въпреки липсата на сероочистващи инсталации. Тогава първото правителство на Бойко Борисов искаше да закрие централата заради опасността от тежки глоби от еврокомисията, но отстъпи след продължилите цяла седмица протести на работниците.

През април следващата година зам.-министърът на екологията Евдокия Манева заяви, че "Брикел" е заплашена от санкция от 119 млн. лв., ако не върне на централния регистър на въглеродните емисии парникови квоти за 18 млн. лв. Причината е, че продължи да работи и след изтичането на разрешените 20 хил. часа, за които разполагаше с квоти за замърсяване на въздуха. След като беше спасявана от затваряне с нови комплексни разрешителни за дейността й, в началото на 2012 г. "Брикел" беше посочена и като една от причината за искано от НЕК поскъпване на тока заради задължението да купува скъпата електроенергия от топлоцентралата - с ироничната в случая, като се има предвид очевидното замърсяване от ТЕЦ-а, преференция за високоефективно и екологично производство от когенерация.

През 2014 г. и ТЕЦ "Бобов дол" получи от служебното правителство подобни отстъпки заради работата на двата й блока с една сероочистваща инсталация в нарушение на закона. Тогава централата се възползва от дадената й възможност да прави проби, като удължи тестовия период и дори сключи договор за произведената електроенергия. Електроенергийният системен оператор излезе със становище, че това не може да продължава, но последвалите протести на миньори успяха да издействат отсрочка.

В края на годината - при второто правителство на ГЕРБ, централата получи и подновяване на лиценза за производство на електроенергия за още пет години, както и комплексно разрешително за третия блок. Въпреки това глобите за замърсяване на въздуха от ТЕЦ "Бобов дол" не спряха, включително и през тази година.

Компенсации за политически услуги

Заплахата от стачки не са единственото обяснение за благоприятния за Ковачки изход от проблемите за сектора и държавата, създавани от неговите компании. В деня, в който ТЕЦ "Бобовдол" получи лиценза си, лансираните от кабинета спорни промени за прехвърлянето партидите от частните универсални и професионални фондове в НОИ бяха прокарани в парламента с гласовете на ГЕРБ, ДПС и трима депутати от партията на Ковачки. Странното беше, че самият той индиректно притежава частното пенсионно дружество "Топлина", затова подкрепата за промените се изтълкува като желание за неговата национализация, която би заличила наличието на проблем заради практическото затваряне на парите от вноските в кръг от свързани собствености.

Показателен е и друг подобен момент - през 2015 г., когато премиерът Борисов публично огласи желанието си прокуратурата да се намесва в частни сделки и дори да ги спира, няколко дни по късно в парламента се появиха два законопроекта с поправки за три закона в тази посока. Сред вносителите беше и председателката на БДЦ Красимира Ковачка. След скоростното им придвижване към пленарната зала промените бяха изтеглени по нареждане на премиера, който бил убеден от главния прокурор Цацаров, че идеята не е добра. Практиката като цяло показва, че най-често за намиране на мнозинство за спорни закони ГЕРБ разчита на АБВ, ДПС и/или БДЦ.

Освен за заплаха със стачки миньорите от дружествата на Ковачки са използвани и като политически инструмент. В края на 2013 г. част от тях бяха докарани пред президентството за протест в подкрепа на решението на правителството на Пламен Орешарски за 20% такса върху приходите от слънчеви и вятърни централи и срещу намерението на президента Росен Плевнелиев да наложи вето върху тази промяна.

Няколко дни преди евроизборите през май 2014 г. Нова TV излъчи репортаж със скрита камера от събиране на миньорите от открития рудник в Бобов дол, на което началникът им ги агитира да гласуват с бюлетината на БСП. От записа се чуват думите му: "Тази седмица ще се дават и заплати. Значи, това означава, че добре се работи с правителството, да кажем. Има постъпления от него. Значи, трябва да запазим лоялността към правителството." Гласуването в Бобов дол потвърди дадената инструкция, а в края на месеца кабинетът "Орешарски" позволи да бъдат разсрочени 41 млн. лв. задължения на Ковачки за осигуровки към НОИ и 44 млн. лв. за данъци към НАП.

Пряк достъп до ключови регулатори

С осемте си народни представители партията на Ковачки получи несъразмерно широко представителство в ръководствата на ключови регулаторни комисии, които този парламент избра. От тях най-скандален беше изборът на Георги Златев за член на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВВ). Златев е бивш изпълнителен директор на "Брикел", Гълъбово, а до 2015 г. - на "Мини Марица-изток" ЕАД, Раднево. Проблемът е, че цената на въглищата от "Мини Марица-изток" подлежи на регулиране от КЕВР, а тя влиза като компонент в ценообразуването на електроенергията.

В Комисията за защита на конкуренцията беше избран адвокатът от Ямбол Красимир Зафиров, предложен от депутатите от БДЦ. С тяхната номинация Дора Андреева получи място във Фискалния съвет, създаден по европейски регламент, изискващ независима структура, която да следи състоянието на бюджета и да е коректив на Министерството на финансите. Партията на Ковачки успя да се сдобие с представител дори и в Съвета за електронни медии.

Предвидимо развитие

През ноември 2008 г., към края на управлението на тройната коалиция, прокуратурата съобщи, че разследва Христо Ковачки за данъчни престъпления в особено големи размери - над 16 млн. лева. През 2009 г., когато вече управлява първото правителство на ГЕРБ, започва и делото срещу него. Следва познатата схема - от тригодишна условна присъда и конфискация на първа инстанция до окончателното му оправдаване през 2014 г. от Върховния касационен съд. И причината е позната - обвинението не е представило преки доказателства и не доказало тезите си по несъмнен начин.

С каквито и заключения да излезе временната анкетна комисия за концесията на мина "Бобов дол", по-важно е това, което ще последва като решения, които биха довели до реално решаване на проблемите и за работещите в компаниите на Ковачки, и свързаните с тях проблеми на държавата в енергийния сектор.

Клише е, че такива решения се взимат с политическа воля, но обратното е продължаването на порочната среда за бизнес с комфортна политическа тапицерия.

В затворен цикъл

Вероятно в България няма друг частен предприемач в енергетиката, който да може да се похвали с почти изцяло затворен цикъл от добива на въглища, до производството на топло- и електроенергия. Освен шестте мини, чиито концесии държи, Ковачки притежава 6 топлофикации и три ТЕЦ-а, а перлата в енергийния му бизнес е "Атоменергоремонт", която е един от основните изпълнители на ремонтни дейности в АЕЦ "Козлодуй". От две години насам Ковачки започна активно да развива и енергйния си търговец "Гранд енерджи дистрибюшън", която през 2015 г. има приходи за 174.7 млн. лв.

Централите на Ковачки ТЕЦ "Бобов дол" и ТЕЦ "Марица 3" от години са редовни участници на търговете за студен резерв на Електроенергийния системен оператор, на които на държавната ТЕЦ "Марица-изток 2" беше трудно да се класира при пазарни условия. Те продават електроенергията си и на свободен пазар, а както се вижда от отчетите, основен купувач е търговецът, свързан с Ковачки. Затова не е учудващо, че ТЕЦ "Бобов дол" подобрява резултатите си през 2015 г. ТЕЦ "Марица 3", Димитровград, реализира изключителен ръст на печалбата си в сравнение с предходната година. Тя обаче се дължи основно от приходите от наеми и материални запаси, докато приходите от продажба на продукция намаляват с 2.6 пъти.

В същото време другата централа на Ковачки - ТЕЦ "Брикел", отчита двойно увеличение на загубата си, която достига 52 млн. лв. спрямо предходната година. Основната причина е, че приходите от продажбата на високоефективна електроенергия на Националната електрическа компания (НЕК) падат заради наложените законодателни ограничения. Централата е и един от големите длъжници на "Мини Марица-изток". До края на 2015 г. задълженията към държавното дружество са 20.6 млн. лв. Трябва все пак да се отбележи, че спрямо предходната година те са намалели на половина.

Топлофикационният бизнес на Ковачки също не е в цветущо състояние - със сериозни загуби на четири дружества през 2015 г. и минимални печалби на две. Част от топлофикациите са сред основните длъжници на "Булгаргаз" за природен газ според отчета на дружеството за 2015 г.

При мините финансовите показатели на пръв поглед изглеждат по-благоприятни, тъй като четири от дружествата реализират добри печалби. Две от тях - "Мина Чукурово" и "Мина Черно море" обаче на практика не работят. От финансовия отчет на "Мина Чукурово" се вижда, че печалбата от 9.5 млн. лв. идва от приходите в графа други, тъй като реално в дружеството не се извършва дейност. В Търговския регистър обаче липсват бележките към отчета, за да се види от какво точно са формирани тези други разходи.

В най-тежко финансово състояние е дружеството "Въгледобив Бобов дол". Отрицателният резултат на дружеството обаче е намален с три пъти спрямо 2015 г.
7 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    karabastun avatar :-?
    karabastun
    • - 2
    • + 18

    Бизнес с политическа тапицерия - в България засега няма друг вид бизнес !!!
    Другото е кокошкарлък и откровен криминал !!!

    Нередност?
  • 2
    georgi960 avatar :-|
    КМЕТ В СЯНКА
    • + 8

    не е луд който яде баницата !

    Нередност?
  • 4
    m_style avatar :-|
    m_style
    • + 6

    Значи олигарха може да трови въздуха, да не плаща заплати, да не прави вноски за пенсии, да не спазва законите, НО дребният бизнес трябва да се моли за откриване на партиди за присъединяване към Ел. мрежа в 21в!, да съгласува една година хартийки, за да отвори зеленчукова сергия или фризьорски салон, да не ползва за огрев дърва и въглища щото били цапали?!
    ДО КОГА ТАКА?

    Нередност?
  • 5
    n.youroukov avatar :-|
    Един препатил
    • + 6

    До коментар [#4] от "m_style":

    Докато ние избираме неговите ортаци от БСП, ГЕРБ и ДПС.

    Нередност?
  • 6
    i_hristov avatar :-|
    i_hristov
    • + 4

    Ковачки обаче действа много тихо и никой не му обръща внимание. Не знам защо медиите не обичат много да пишат за него. Амбициите му за политиката почнаха още през 2009 г. с партия Лидер. После видя, че това с партиите е много скъпа и трудоемка работа и за това просто си напазарува депутатите на Бареков и сега си има праламентарна групичка.

    Нередност?
  • 7
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев

    До коментар [#1] от "karabastun":

    Глупости на търкалета. Бизнесът в България съществува и работи, но не в секторите, в които има държавни поръчки. Опре ли се до държавни поръчки или приватизация, идва тапицерията, която задушава конкурентите. Но това второто в никакъв случай не е бизнес. То е подлизурчество по принципа на последните феудални владения и абсолютни монархии. Отстранят ли се тези лоши практики, бизнесът отново ще се появи наново. Но да се твърди че друго няма, напук на някои много трудолюбиви и успели предприемачи, е кощунство.

    Нередност?
Нов коментар