🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"Въгледобив Бобов дол" дължи на държавата концесионни такси

Временна комисия в парламента ще разглежда как държавата се е разделила с мината без пари и състезание

Това е поредният проблем в дружество от групата на Христо Ковачки
Това е поредният проблем в дружество от групата на Христо Ковачки
Това е поредният проблем в дружество от групата на Христо Ковачки    ©  ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ
Това е поредният проблем в дружество от групата на Христо Ковачки    ©  ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Освен че не се разплаща с работниците си, "Въгледобив Бобов дол" дължи пари и на държавата за концесията. По думите на енергийния министър Теменужка Петкова задължението е за 560 хил. лв., след като в първите години контролираното от Христо Ковачки дружеството е било освободено от такси.

Това тя съобщи по време на извънредното заседание на енергийната комисия в парламента в петък, което беше свикано малко след временното разрешаване на кризата в мина "Бабино". Там миньори протестираха заради това, че не са им изплатени възнагражденията и не получават ваучерите си за храна.

Петкова поднови темата и как мината, която е индиректна собственост на Ковачки, е преминала в частни ръце, като заяви, че "държавата няма как да се намеси в частна фирма като мини "Бобов дол", но може да направи проверка и да се наложат санкции и глоби.

Председателят на енергийната парламентарна комисия Делян Добрев от ГЕРБ пък заяви, че държавата се е разделила с мините срещу 1 лев, като добави, че държавата е загубила от сделката "едни 70 млн. лв.", тъй като през юли 2007 г. фирма "Ораново", която е била наемател на мините, е купена за 35 млн. евро от настоящия собственик "Въгледобивна компания", свързана с Христо Ковачки.

Стара скандална история

Концесията за добив от находище "Бобовдолски въглищен басейн, участък Бабино", е предоставена за 35 години с решение на Министерския съвет от 9 февруари 2005 г. на дружеството "Мини Бобов дол". Тогава компанията е 100% държавна собственост, обясни Петкова. През 2006 г. "Мини Бобов дол" е предоставено под наем от ръководеното от Румен Овчаров Министерство на икономиката и енергетиката на дружеството "Ораново", собственост на Красимир Михайлов, по-известен като Паргов, за срок от 5 години. Аргументът тогава е бил, че никой друг не проявява интерес към мините. С договора частникът поема ангажимента да плати 20 млн. лв. наем на държавата и да погаси всички дългове на "Бобов дол", които по това време са 43 млн. лв. Извън това са обещани и инвестиции в оздравяване на рудниците и увеличаване на въгледобива. Резултатът от това стопанисване, продължило кратко, е, че дълговете на мините се увеличават с 20 млн. лв.

На 19 февруари 2007 г. правителството на тройната коалиция взема решение да прехвърли изцяло правата и задълженията по концесията на пернишката фирма "Ораново", каза министърът. След това е подписан договорът между "Мини Бобов дол" и "Ораново", както и допълнително споразумение към него. Наемателят на "Мини Бобов дол" става и концесионер на рудници, пак без състезание и отново срещу наем и много добри условия. А през 2007 г. фирма "Ораново" си сменя наименованието на "Въгледобив Бобов дол". "Предвидено е концесионният договор да влезе в сила от датата на прехвърляне на акциите по договор за приватизационна продажба или друг вид сделка. Няма данни за осъществена такава промяна в собствеността на дружеството, с което не е изпълнено условието за влизане в сила на концесионния договор", каза още Петкова.

От концесионния регистър е видно, че "Въгледобив Бобов дол" е концесионер на находище "Бобовдолски въглищен басейн, участък Бобов дол", от 2007 г. до края на 2042 г. Концесионният договор влиза в сила от момента на прехвърляне на собствеността на концесионера по договора за приватизационна продажба или по друг вид сделка, като датата на изпълнение на тези предварителни условия е 26 февруари 2007 г., пише в държавния регистър. От последната проверка по договора от средата на 2014 г. се вижда, че концесионерът не е изпълнил задължението си да внесе годишната вноска в сметката "Фонд за напускане", както и че не е заплатил дължимото концесионно възнаграждение от 2009 г. до момента на проверката. Сума не е посочена.

Тези и още финансови проблеми

След сделката с Паргов "Въгледобив Бобов дол" е собственост на учредената през 2007 г. "Въгледобивна компания", където първоначално собственици са близкият на Христо Ковачки Никифор Вангелов и регистрираните на Британските Вирджински острови "Болоня инвестинг". Впоследствие Вангелов изкупува дела на офшорната компания, а през пролетта на 2014 г. Красимир Чаврагански - този на Вангелов, и става собственик. Чаврагански подаде оставка като управител на "Въгледобив Бобов дол" преди няколко дни.

Проблемите за държавата и тези с изплащането на възнагражденията на работниците няма как да са изненада за никого. "Въгледобив Бобов дол" има редица финансови проблеми, като през годините премина през процедура по несъстоятелност с назначен синдик и с план за оздравяване и задължения към НАП. От финансовия отчет на "Въгледобив Бобов дол" се вижда, че за 2015 г. то намалява загубата си 2.8 пъти до 4.6 млн. лв. спрямо предходната година. В същото време задълженията растат до 109.1 млн. лв., което е увеличение с 6 млн. лв. спрямо предходната година. Близо 34 млн. лв. от дълговете са за концесионни такси, но не става ясно дали са към момента или и за бъдещ период до края на концесията. Около 24 млн. лв. са задълженията към кредитори, а останалите са основно за осигуровки. Натрупаните задължения за данъци към края на 2015 г. са в размер на 39.8 млн. лв., като основна част от тях са за ДДС. Непокритата загуба за 2015 г. е 50.5 млн. лв.

През 2009 г. в съда беше внесено обвинение, че чрез фиктивни сделки бизнесменът Христо Ковачки е скрил 16 млн. лв. ДДС, като в казуса се намеси и комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност. С небивал по мащаба си акт тя поиска и получи съдебно разрешение да запорира акции, имоти и коли на бизнесмена, както и известните банкови сметки на семейството му. Общата стойност на блокираните активи според комисията беше 143.4 млн. лв., докато декларираните доходи на Ковачки за последните 15 години са едва 2.2 млн. лв. В крайна сметка след повече от шест години и след два пъти достигане до трета инстанция това не успя да се докаже в съда. През 2014 г. Върховният касационен съд окончателно оправда Ковачки по всички обвинения.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    majorman avatar :-?
    majorman
    • + 7

    Ковачки ще влезе ли някога в затвора, бай Ставри се умори да го чака?

    Най-вероятно сега ще осигури дирижиран вот от Бобов дол и околията за Тетка Цачева и Бойко пак ще му опрости вересиите.

    Нередност?
  • 2
    boby1945 avatar :-P
    boby1945
    • + 5

    До коментар [#1] от "majorman":

    Защо да влиза човека? Луд изяжда десет зелника, по луд, който му ги дава!!
    Ковачки не е взел насила мините, нали, дадени са му от "управленците" на Прехода, по съвместителство и пишман приватизатори ..... :-)

    Нередност?
  • 3
    hm avatar :-|
    хм
    • + 4

    поради липса на безпристрастни и неподкупни правоохранителни органи, присъдата е оставена на божествената последна инстанция.

    Нередност?
  • 4
    viara11 avatar :-@
    viara11

    Продблемът с Мини Бобов дол е вътрешен! Замесени са доста лица, но отговорни са само няколко- нали Чаврагански, нали Райнов! Първият си тръгна!

    А Райнов, ти си толкова хитра лисица, която винаги намира начин да се измъкне и да оцелее, така че не е нужно да се правиш на болен и да чакаш съчувствие! Няма да го получеш! Спокойно! И този път оцеля. Да, но до кога? Примката лека по лека се стяга около твоята шия, твоята и на твоето вярно кученце и лакей Хари Златанов, който обикаляше по назначенията и заплашваше колегите, че те ще са следващите, които ще си ходят, ако не отидат да работят, а подкрепят колегите от рудник Бабино.

    Райнов, искам всички работници на мината да знаят, че колкото онзи УПРАВИТЕЛЯТ е виновен за плачевното състояние, до което я докарахте, пет пъти по-виновен си ти- МАЛКИЯТ СИВ КАРДИНАЛ, който през цялото време тегли куклата на конци без никой да разбере.

    Господин Ковачки, ако искате да запазите поне това, което е останало от мината и тя да оцелее, възможно най-бързо трябва да потърсите сметка от тези хора и да се махат! Този лисунгер Райнов, това малко заслепено от алчност човече е сложило крака си на педала на газта и вече толкова години не го повдига, смуче от собственика и от работниците и не мисли и да спира!

    Господин Ковачки, Вие казвате, че давате, а в замяна нищо не се случва. Да, сигурно е вярно, че давате, но парите, които са определени да отидат до работниците, никога не стигат до тях!

    Райнов, безсрамник и наглец, ако имаш поне малко срам, напусни! Достатъчно откраднахте и ти и тези около теб!

    Апартаментите, които купихте в София не ви ли стигат?.......

    Нередност?
Нов коментар